Afbeelding
Foto:

opkomst en ondergang weverijen

Expositie MuBo over Boxtelse damasthistorie

Museum Boxtel (MuBo) organiseert van 27 mei tot 13 augustus een expositie over de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel. De tentoonstelling vertelt het verhaal over de opkomst en teloorgang van de weverijen in Boxtel, maar ook over het proces van het weven van damast onder de noemer van ontwerp tot product.

De expositie is samengesteld met het Textielmuseum in Tilburg, Museum Vekemans in Boxtel en de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst (VVNK) in Voorschoten. Ook hebben particulieren naar aanleiding van een oproep veel objecten in tijdelijk bruikleen ter beschikking gesteld.

In de periode 1880-1970 zijn in Boxtel veel weverijen actief geweest onder leiding van industriƫlen als Hendrik van der Voort, P.C. van der Ven, Hendrik Swinkels, Jules van Dooren, Jan van Oerle, W. van der Eerden, W.J. van Hoogerwou en A.B. Hertzberger.

De expositie is samengesteld langs twee sporen. Het eerste spoor is de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in termen van opkomst en teloorgang, die wordt verteld aan de hand van een chronologische tijdlijn in woord en beeld. Het tweede spoor - ontwerp en productie van linnen damast - wordt in beeld gebracht met vele objecten zoals ontwerpen, patroontekeningen, stalenboeken, tafellinnen, schietspoelen, gereedschappen, garens, historische films en foto's.

Pronkstukken zijn onder meer de authentieke kalander van de Koninklijke Weverij Van de Ven te Boxtel en de gerestaureerde linnenpers van Damastweverij Van Hoogerwou te Boxtel. En natuurlijk staat er ook een prachtig gedekte tafel met damast tafellinnen, serviesgoed en sprankelend glaswerk om een indruk te krijgen hoe aan het hof en bij de adel werd gedineerd.

Tijdens de looptijd van de expositie zijn op alle zondagmiddagen leden van de weefkring 'Tegendraads' uit Boxtel aanwezig om het ambacht van het weven te demonstreren. Dat doen ze met behulp van een tafelweefgetouw in de ontvangstruimte van MuBo.

In het museum zijn in het kader van deze tentoonstelling twee lezingen geprogrammeerd. Zondag 28 mei gaat kunsthistorica en damast-expert Sanny de Zoete uit Delft in op het ontwerp en de productie van linnen damast. De Boxtelse historicus Hans Pel belicht zondag 2 juli de opkomst en teloorgang van de lokale damastweverijen. Aanmelden voor beide lezingen kan via info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 04 18 98.

De entreeprijs voor de expositie is voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van 12 jaar en ouder twee euro. MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.