Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TWEEDAAGS POPFESTIVAL IN CAFÉ D'N BOER BELEEFT ZINDERENDE LUSTRUMEDITIE

Muziek met een hoofdletter op groots Boer zoekt Band

Je bent mooi
niet mooier
je bent anders
mooi

MARC CLEUTJENS

Boer zoekt Band was jarig en trakteerde op Joia. De Boxtelse zangeres, die in binnen- en buitenland aan de weg timmert, was de mystery guest die zaterdagavond in café D'n Boer aan de Corpus optrad voor de beste muziekvrienden van het tweedaags popfestival. Het cadeautje van Guido van Eijk en Jeroen van Lier werd gretig uitgepakt; in de stampvolle kroeg kon je een speld horen vallen toen Joia haar nieuwste nummers speelde.

Dat die selecte vriendengroep van Boer zoekt Band ademloos luisterde naar Joia was het bewijs dat de missie van de festivalorganisatie meer dan geslaagd is. Van Eijk en Van Lier begonnen tien jaar geleden om Boxtel een kleinschalig pop-evenement aan te bieden waar muziek met een hoofdletter kan worden geschreven. Boer zoekt Band groeide uit tot dé ontmoetingsplaats van muzikanten en muziekliefhebbers, net zoals festival Limuscene in Liempde dat op Eerste Pinksterdag al een tijdje doet.

'Nondeju'. Met dat ene woord vroeg Van Eijk een applaus voor Joia nadat de laatste klanken van het o zo mooie 'Anders Anders' van Herman van Veen waren weggegleden. De zangeres maakte drie dagen na haar succesvolle deelname aan de preview in Podium Boxtel opnieuw een verpletterende indruk. Het prachtige liefdesliedje ontroerde en met enige fantasie zou de tekst op op Boer zoekt Band kunnen slaan: 'Je bent goed / niet beter / je bent anders / goed'.

Joia vertelde na haar optreden dat ze tweemaal eerder op Boer zoekt Band stond en altijd weer geraakt is door de goede smaak van het publiek. Ze bood natuurlijk ook haar nieuwe cd aan, die enkele dagen eerder 'met een vrachtwagen uit Polen' was afgeleverd. Het schijfje vond gretig aftrek in de stampvolle kroeg. En daarna ging Joia weer verder, op weg naar een nachtelijk optreden op NPO Radio 2...

METAL EN GRUNGE

Zo klein en intiem als de showcase van Joia was, zo meeslepend, rauw - en soms een tikkeltje uit de maat - was de metalsound van Mama's Liquor. De zangeres van de band nam haar band mee in een achtbaan, zo leek het. Zonder te pauzeren werd de steeds groter wordende schare muziekliefhebbers getrakteerd op het stevige werk. AC/DC en Metallica dus, maar ook Don Henley's 'Boys of Summer' in een ruiger jasje en de voor veel aanwezigen guilty pleasure 'Living On A Prayer' van Bon Jovi.

Het dak van café D'n Boer ging er pas echt af toen Boxtelaar Patrick Hendriks zijn' Seattle Tribute Project' voor het eerst voor het voetlicht bracht. Allemachtig, wat heeft hij een geweldige sound. De meest bekende en ook beste nummers uit dé grungestad van de USA klonken overtuigend en strak. Het publiek waardeerde dat; niemand kon stil blijven staan toen klassiekers als 'Nevermind' van Nirvana, 'Jeremy' van Pearl Jam en 'Black Hole Sun' van Soundgarden langskwamen.

,,Ik sta vanavond voor het eerst met deze gasten op het podium", bekende Hendriks na afloop van zijn show. ,,We gaan een paar try-outs doen, ook op Limuscene in Liempde. En als ik de reacties nu al zie, denk ik dat je er nog meer van gaat horen."

Hendriks is een trouwe gast op Boer zoekt Band en trad zowel met bands als solist op op het popfestival. Dat gold voor meerdere groepen trouwens. Zoals de jeugd van Angela's Project, die zondagmiddag het spits afbeet. Heaven Amigo stond er ook vaker, maar dat is niet gek. Zowel Van Eijk als Van Lier zijn als muzikanten verbonden aan deze band, die tien jaar geleden met Brawnheads aan de wieg stond van festival Boer zoekt Band dat uitgroeide de tot een tweedaagse.

HEY HO, LET'S GO!

Het zondagmiddagprogramma van Boer zoekt Band, dat enigszins werd gehinderd door regen maar grotendeels onder een stralend zonnetje kon worden afgewerkt, kende meerdere hoogtepunten, zoals de familieband Dents & Friends, bestaande uit vrijwel uitsluitend muzikanten die behoren tot de bekende Boxtelse familie Denteneer.

Reikhalzend werd uitgekeken naar de supergroep die meer dan twintig muzikanten hadden gevormd. Ze speelden in wisselende samenstelling een bloemlezing uit de popmuziek, variërend van The Monkees tot The Clash.

Frontman Sjef Engelbart, verbonden aan onder meer de Stones-coverband Urban Jungle en Milestones From The Underground Scene, was in topvorm toen hij een Ramones-medley zong. ,,Drie nummers, die samen net zo lang duren als een liedje van een andere artiest", grapte Engelbart, refererend aan de ultra korte punknummers van de New Yorkers. 'Hey ho, let's go! De supergroep opende met 'Niemand in de stad' van De Dijk, gezongen door die andere bekende Boxtelse frontman: Gerlof Trommelen. (Foto's: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding