Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SPORTIEF BFF-VOETBALTOERNOOI BIJ DVG LIEMPDE

'Een vriendin meenemen werkt altijd'

MINKE VELDHOEN

Best Friends Football (BFF): zo veel mogelijk meisjes laten bewegen en plezier laten hebben in voetbal. Plus aandacht vragen voor het EK vrouwenvoetbal dat deze zomer in Nederland gehouden wordt. Dat was de opzet van het BFF-toernooi, dat vrijdag in sportpark De Roode Bleek in Liempde gehouden werd. Zestig meiden tussen 10 en 14 jaar deden mee.

Dertien minuten lang, zes tegen zes, waarvan per team maximaal vier speelsters. Dit om niet-voetbalsters te laten kennismaken met de sport. Deze avond – met felle zon én dreigende donkere wolken – staan zes teams van 10- tot 12-jarigen tegenover elkaar, en drie teams van 13-14 jaar. Er zijn vriendinnengroepen, schoolteams en groepjes vanuit een voetbalvereniging, met zelfgekozen namen als de Smileys, de Giebelgeiten, BFF Blondies en FC Soccerbabes. De winnaars van beide leeftijdsgroepen van de avond spelen de regiofinales in juni en daarna misschien wel de provinciale finale van BFF op 8 juli, vlak voor het grote EK.

SAMENWERKEN

Op het kunstgras hangen zes meiden – Sterre, Loes, Tess, Lieke, Vera en Malou – vlak voor de eerste wedstrijd van halfzeven gezellig samen. ,,LHC!", roepen ze in koor als hen gevraagd wordt naar hun naam. ,,Dat staat voor 'Liempde-Haaren-Combinatie'", legt een van hen uit. ,,Drie van ons komen uit Liempde, drie van ons uit Haaren. Vier zijn klasgenoten, de andere twee vriendinnen. Vier van ons spelen al voetbal. We vinden het gewoon leuk om te doen."

Hun tactiek om te winnen? Daar moeten ze over nadenken. ,,Samenwerken," zeggen ze dan. ,,En ik weet niet of we gaan winnen hoor. Ik wil wel maar ik weet niet of ik het kan," zegt een van de niet-voetbalsters. Later spelen ze fanatiek en geconcentreerd maar stil. Geen geschreeuw, slechts een paar aanwijzingen naar elkaar.

Hoe anders is dat bij de wedstrijd tussen het schoolteam van De Vorsenpoel uit Boxtel en de vriendinnengroep Giebelgeiten. Zowel speelsters (10-12 jaar) als ouders langs de lijn roepen fanatiek. Tijdens dit toernooi voelen de voetbalmeiden zich als een vis in het water; hun vriendinnen moeten nog even wennen. ,,Wat gek om op die dingen te lopen," zegt een meisje over haar voetbalschoenen voor ze het veld oplopen.

DUIZEND MEISJES

Boxtel is één van de 26 Brabantse gemeenten die deelnemen aan de BFF-toernooien, een initiatief van de provincie. Zo'n duizend meisjes doen er aan mee. Koen van Leeuwen, leerkracht uit Boxtel en DVG-jeugdvoorzitter, is de drijvende kracht achter het Boxtels-Liempdse toernooi. Via sociale media en door scholen en omliggende voetbalclubs aan te schrijven heeft hij uiteindelijk zo'n zestig meiden in negen teams bij elkaar gekregen. ,,De jongste leeftijdsgroep ging vrij gemakkelijk. Maar teams van 13-14 waren iets lastiger te motiveren", vertelt Van Leeuwen.

Roos Duijs, verbonden aan de BFF-organisatie en ook aanwezig in Liempde, beaamt dit. ,,Hoe ouder de meiden, hoe lastiger het is om hen aan het voetballen te krijgen of te houden. Er voetballen wel steeds meer meiden, maar nog steeds erg versnipperd over alle clubs. Ze spelen daarom vaak in teams met grote verschillen in leeftijd en niveau. Een voetbalcarrière van een jongen duurt gemiddeld twaalf jaar, die van een meisje maar zeven. Grote verschillen binnen een team werken niet goed voor hun motivatie. We zien dat als kinderen in hun puberteit stoppen met voetbal, ze meestal helemaal stoppen met sporten. Daarom hebben we ook gekozen voor deze leeftijdsgroepen. En bij meiden werkt het goed om vriendinnen mee te mogen nemen. Zo kunnen niet-voetbalsters kennismaken met de sport op een leuke, gezellige manier."

Het fanatieke team De Vorsenpoel won van de zes 10-12-teams; de Voetbalgirlz zegevierden in de categorie 13-14 jaar. Op naar de regiofinale!

Meer weten?

Kijk op www.bfftoernooien.nl.

FOTO ONDER: In het Liempdse sportpark De Roode Bleek traden vrijdag zestig meiden in de leeftijd van 10 tot 14 jaar aan tijdens het Best Friends Football-toernooi. (Foto: Albert Stolwijk).

Spelmoment uit de wedstrijd tussen De Vorsenpoel en de Smileys. De voetbalmeiden van De Vorsenpoel wonnen het BFF-toernooi in Liempde. (Foto's: Albert Stolwijk).