OUD-VOORZITTER VERDUISTERT 19 MILLE

200 uur taakstraf na fraude Kinderboerderij

PÅL JANSEN

De oud-voorzitter van stichting Kinderboerderij Boxtel krijgt een taakstraf van 200 uur. Bovendien moet hij bijna 15.250 euro terugbetalen aan de stichting. Dat was donderdag de uitspraak van de politierechter in het Paleis van Justitie in 's-Hertogenbosch.

Het staat vast dat de Kinderboerderij in ieder geval voor 18.989,19 euro gedupeerd is door de oud-voorzitter, zo werd duidelijk tijdens de zitting. Vanaf half 2014 tot eind 2015 betaalde voor bijna 7.000 euro aan privé-rekeningen voor gas, water en licht met geld van de Kinderboerderij. Daarnaast besteedde hij duizenden euro's aan zaken als een tapijt, geluidsboxen en een etentje met zijn gezin. ,,Ongetwijfeld begon meneer met de beste bedoelingen voor de stichting, maar hij is de mist in gegaan", aldus de officier van justitie. ,,De stichting krijgt jaarlijks 90.000 euro subsidie. Er is geen excuus voor misbruik van gemeenschapsgeld, dus moet hij verantwoording afleggen aan de gemeenschap."

Bij monde van zijn advocaat erkende de veroordeelde - die niet aanwezig was omdat hij een vakantie had geboekt voordat de zittingsdatum bekend was - dat hij geld van de stichting privé besteedde. Echter, het zou eerder om een bedrag van zo'n 9.000 euro gaan. Ook had de veroordeelde de intentie om het bedrag terug te betalen, vertelde de advocaat. Als zelfstandig ondernemer zou hij voor het jaar 2016 een grote opdracht binnenkrijgen, die op het laatste moment niet doorging. Ook had de oud-voorzitter in totaal al 3.750 euro terugbetaald. Daarnaast liep zijn vrouw de nodige reputatieschade op, zo klonk het verweer. ,,Vooral mijn vrouw is er op afgerekend. In het vrijwilligerscircuit is zij veroordeeld en is het haar lastig gemaakt. Mijn gezin was hier niet van op de hoogte", las de advocaat een brief van zijn cliënt voor. De advocaat pleitte om deze redenen voor een taakstraf van tien tot tachtig uur.

REPUTATIESCHADE

De officier van justitie gaf ten aanzien van de hoogte van het bedrag nog een keer uitleg. ,,Zo komt het wat genuanceerd over, maar hij nam gewoon geld weg van de stichting." En ook nadat de man wist dat hij de opdracht voor zijn onderneming niet binnen haalde, bleef hij geld opnemen van de stichting, betoogde de aanklager. Ten aanzien van de reputatieschade die de vrouw van de veroordeelde opliep, gaf de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) aan: ,,De berichtgevingen in de media wijken niet erg af van de werkelijkheid. Er is geen sprake van een hetze."

De rechter volgde de aanklacht van het OM. Aangezien de veroordeelde schulden bleek te hebben van ruim een half miljoen euro, stond hij sceptisch tegenover diens intenties om de bedragen terug te betalen. Over de reputatieschade was de rechter kort: ,,Iedere keer als 'ie iets uit de pot pakte, moest hij beseffen dat het gevolgen kon hebben voor zijn gezin."

'KOUS IS AF'

Volgens stichting Kinderboerderij Boxtel liep het verduisterde bedrag op tot 23.586 euro, maar dat kon volgens de rechter niet bewezen worden en dus zou een civiele rechtsprocedure gestart moeten worden om de resterende 4.500 euro terug te eisen. Woordvoerder Ton Huinink van de stichting gaf echter aan dat met de uitspraak de kous af is. ,,Dit is voor ons het eindstation. We gaan vanuit hier weer over tot de orde van de dag. Er is weer een werkzame situatie voor onze vrijwilligers en we kijken vooruit."

De oud-voorzitter gaat echter in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Lees meer hierover in het kader onder dit artikel.