Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DOORLOPEND PROGRAMMA IN HET CENTRUM

Bierpompfeest blijft traditie in Esch

Al 52 jaar worden nieuwe inwoners van Esch op bijzondere wijze welkom geheten in het dorp. Traditioneel vindt op Hemelvaartsdag, dit jaar op donderdag 25 mei, het Bierpompfeest plaats met een markt, demonstraties, muziek én natuurlijk een pul gerstenat van biertapper Gerrie van der Mee...

Nadat de nieuwe inwoners eerst hebben genoten van een lunch in dorpshuis De Es, gaat het gezelschap om 14.00 uur richting de bierpomp voor de officiële opening van het feest. Gerrie van der


Zwemclub ZIOL
zoekt nieuwe leden

Zwemvereniging Zwemmen Is Onze Lust (ZIOL) werd 41 jaar geleden opgericht door mensen in Esch en heeft inmiddels ook leden uit Boxtel, Gemonde, Liempde, Oirschot en Helvoirt. Waar de club jaren lang een ledenstop kende, is er nu ruimte voor nieuwe aanwas.

De leden van ZIOL zwemmen iedere donderdag van 20.30 tot 21.30 uur in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg te Boxtel. Er wordt 35 minuten op twee niveaus training gegeven.

De lidmaatschapskosten bedragen 85 euro per jaar voor veertig lessen. In de schoolvakanties vinden geen trainingen plaats. Belangstellen kunnen voor meer informatie bellen naar (0411) 67 42 72 of 06-34 59 17 87 (na 17.00 uur).

Mee, sinds 2012 actief als biertapper, zorgt ervoor dat alle nieuwe inwoners worden voorzien van een volle pul en ook het college van B. en W. van de gemeente Haaren en het Sint-Willebrordusgilde heten hen welkom.

Iedereen kan vervolgens struinen langs de vele marktkramen. Verenigingen als bouwdorp Jesch, WensAmbulance Brabant, Friends of Europe, EHBO, Herenboeren, Tovido, Lokale Omroep Haaren, Sint-Willibrordus, De Knoestjes en Peace by Melvin stellen zich voor, daarnaast worden ook allerlei tweedehands spullen en etenswaren als hamburgers en poffertjes verkocht. Voor voetbalfanaten vindt een speciale FIFA-competitie plaats.

DEMONSTRATIES

Om 14.15 uur start ook de muziek op het Marktplein. Saab XL trapt dan af en keert nog eens terug om 16.00 uur. Ook de slagwerkgroep van de fanfare, De Knoestjes en cover- en feestband Lynx komen voorbij. De optredens worden afgewisseld met demonstraties, onder meer van Taekwondoschool Dekker uit Boxtel en een schapenhoeder die laat zien hoe een hond en zijn baasje met schapen kunnen omgaan.

Waar het Bierpompfeest jarenlang onderbroken werd en 's avonds hervat met een muziekavond, heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen een doorlopend programma te houden. Op het podium voor pannenkoekenhuis Het Betoverde Bos aan de Haarenseweg vinden tussen 14.15 en 17.00 uur doorlopend optredens plaats, onder meer van deejay Rob, Ingrid de Witte en het duo Floyd en Sara. Omstreeks 17.00 uur zullen onder andere Lian Konings en het Pannenkoekenhuis voor de inwendige mens gaan zorgen. Het programma duurt tot ongeveer 23.00 uur. Ons Café verzorgt de drankjes.

FOTO BOVEN: Biertapper Gerrie van der Mee zorgt er op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei, voor dat nieuwe inwoners een warm welkom krijgen in Esch. (Foto: Peter de Koning).


Expositie met

beeldhouwkunst

in Liempde

Liefst zestig beelden van amateurbeeldhouwers zijn zaterdag 20 en zondag 21 mei tussen 11.00 en 17.00 uur te zien tijdens een vrij toegankelijke expositie aan de Bergstraat 2 in Liempde. Het echtpaar Ellen en Kees van de Loo organiseert al jaren cursussen en wil graag de cursisten voor het voetlicht brengen.

Er zullen kunstwerken van onder meer speksteen, serpentijn, seleniet en albast getoond worden. ,,We willen met de expositie onze passie voor de beeldhouwkunst laten zien. Zelf exposeren we regelmatig, maar nu zijn onze cursisten aan de beurt. Die maken zoveel moois, die verdienen een tentoonstelling", vertelt Kees. Tijdens de expositie zijn amateurkunstenaars aanwezig om te vertellen over hun werk. Tijdens demonstraties kunnen bezoekers zien hoe de beeldhouwers te werk gaan.