Afbeelding
Foto:

VAN FEESTDAG BIJ DE LANGSPIER TOT BEKERFINALES IN DE BRAKEN

HCB '92 is jarig en geeft groot feest

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met een feestdag bij recreatieplas De Langspier voor de leden en hun familie en een sportieve dag in sportcomplex De Braken waar regionale bekerfinales worden afgewerkt, viert handbalvereniging HCB '92 zaterdag 27 en zondag 28 mei haar 25-jarig bestaan. De club telt momenteel ruim negentig leden en is de laatste jaren gegroeid. ,,Als je eenmaal in aanraking bent gekomen met handbal, blijft de sport in je bloed zitten", aldus bestuurslid Hèlen Berkelmans en Miranda van Engelshoven, die samen met andere HCB-leden het jubileumweekend organiseren.

Eind 1992 besloten de besturen van de Boxtelse handbalverenigingen BHV en Ferocitas over te gaan tot een fusie. Dat resulteerde in de Handbal Combinatie Boxtel '92. ,,Het is een dynamische sport. Zowel spelers als het publiek vervelen zich geen minuut tijdens een wedstrijd", aldus Berkelmans. Ze handbalde op jongere leeftijd altijd al en tijdens het 12,5-jarig bestaan van HCB '92 werd ze opnieuw warm gemaakt voor de sport. Van Engelshoven stapte tien jaar geleden over van KPJ naar HCB en maakt momenteel deel uit van het eerste team. ,,Handbal bestaat uit veel rennen, tactische en fysieke elementen en is zó'n fanatieke sport, dat maakt het zo mooi."

Met de Boxtelse handbalvereniging gaat het goed. ,,Al zijn we met nieuwe leden natuurlijk altijd blij", zeggen Berkelmans en Van Engelshoven. Met name jongens worden gezocht. ,,We hebben momenteel te weinig jongens om een team te vormen en zijn daarom een samenwerking gestart met Zephyr uit Schijndel. De jongens trainen en spelen de wedstrijden deels in Schijndel en deels in Boxtel", legt Berkelmans uit.

Bij HCB '92 is er sinds dit jaar weer een herenteam actief. Ook wordt sinds vorig jaar rolstoelhandbal aangeboden. ,,Momenteel bestaat deze ploeg uit zestien leden, het is een groot succes", aldus kartrekker Berkelmans, die zelf ook deel uitmaakt van het team. ,,Rolstoelhandbal is niet alleen bedoeld voor mindervalide spelers. Ook voor mensen die vanwege chronische blessures niet meer kunnen handballen kan dit een mooi alternatief zijn."

Het hemelvaartsweekend staat in het teken van het zilveren jubileum van HCB '92. Voor de feestdag op zaterdag 27 mei tussen 14.00 en 17.30 uur bij De Langspier hebben zich 120 mensen aangemeld. ,,Wat we precies gaan doen, is nog een verrassing", licht Van Engelshoven toe. ,,Het wordt een écht feest waar de kernwoorden samenwerking, creativiteit, behendigheid en slimmigheid centraal staan, samen met een grote dosis humor en gezelligheid." Waar de jongste jeugd tot en met 10 jaar een eigen programma heeft, worden de overige deelnemers over gemengde teams verdeeld. ,,Zo leren alle leden elkaar goed kennen." Na afloop wordt er samen gegeten en nagepraat over de dag.

BEKERFINALES

Om het zilveren jubileum extra glans te geven, deed het bestuur van HCB '92 een aanvraag bij het Nederlands Handbal Verbond om de regionale bekerfinales in sportcomplex De Braken plaats te laten vinden. Daar werd positief op gereageerd. Berkelmans: ,,Die dag is De Braken van HCB '92." Iedereen is zondag 28 mei welkom in het sportcomplex. Om 10.30 en 12.15 uur vinden respectievelijk de finales van de meisjes en jongens A-jeugd plaats. Vervolgens kan het publiek kennismaken met rolstoelhandbal door middel van een bijzonder duel: tussen 14.00 en 15.00 uur spelen het rolstoelteam van HCB '92 en de nationale ploeg tegen elkaar. ,,Daar zullen we een hele kluif aan hebben", lacht Berkelmans. Om 15.00 uur start de bekerfinale van de senioren dames. De heren komen om 16.45 uur in actie. Tussen 18.00 en 20.00 uur wordt het feestweekeinde van HCB '92 afgesloten met een receptie in De Braken voor (oud-)leden en bezoekers die HCB '92 een warm hart toedragen. (Oud-)leden die onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn daarbij ook welkom.

FOTO BOVEN: Een dynamische sport: dát is handbal. (Foto: Hans Verberk).