Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BASISSCHOOLLEERLINGEN UIT ESCH KRIJGEN PROGRAMMEERLES

'Als je het snapt, is het heel logisch'

CARRY DIRKX

Verbinden met de M-bot, een variabele maken en 'tweeken': vreemde termen vlogen vorige week door de klas. Acht leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Essche Sint-Willibrordusschool krijgen namelijk programmeerles. Zij begrijpen de vreemde termen uitstekend, want aan het eind van de les konden ze donderdag allemaal een robot-autootje rond laten rijden, aangestuurd door een zelfgeschreven computerprogramma.

Michel van der Elzen uit Esch werkt als applicatie engineer bij Bosch Rexroth in Boxtel. Sinds kort geeft hij programmeerles aan kinderen van de Willibrordusschool. Hij kwam zelf met het idee en de school reageerde enthousiast. ,,Kinderen leren niet alleen programmeren, maar ook logisch denken, problemen analyseren en oplossingen zoeken", zegt Van der Elzen. Zijn werkgever Bosch Rexroth sponsorde de materialen voor het klasje: op deze manier wil het bedrijf kinderen enthousiast maken voor programmeren, want te weinig mensen zijn opgeleid in dat vak.

BOCHTJES

Dat het lukt om de jeugd te interesseren, is duidelijk. In tweetallen buigen de kinderen zich over de opdracht van Van der Elzen. Ze moeten hun robot-auto, die ze in een eerdere les bouwden, over een zwarte lijn laten rijden, inclusief bochtjes. Achter de computer schrijven ze een programma in de programmeertaal Scratch, waarmee ze het robotje aansturen. ,,Deel je kennis", roept Van der Elzen tussendoor. Het duo Mart en Teye is fanatiek bezig. ,,Als we eenmaal bezig zijn, willen we er niet meer mee stoppen. Je kunt alles bepalen wat het robotje doet. Dat is leuk." Moeilijk vinden ze het niet. Teye: ,,Als je het snapt, is het heel logisch."

Aan het eind van de les rijden alle robotjes. Van der Elzen is trots. ,,Dit is hoog niveau, hoor!" Hij wil zijn lessen, die hij zelf schreef, graag beschikbaar stellen aan andere scholen. Interesse? Stuur een e-mail naar vdelzen@hotmail.com.

FOTO BOVEN: Programmeerles: voor acht leerlingen van de Essche Sint-Willibrordusschool staat dit wekelijks op het programma. Initiator is Michel van den Elzen, werkzaam bij Bosch Rexroth (Foto: Peter de Koning).