Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINT-LAMBERTUSSCHOOL IN GEMONDE KRIJGT MILITAIR BEZOEK

'En nu... allemaal tien keer opdrukken!'

'Hebben jullie een geheime basis?' en 'Heb je wel eens op iemand geschoten?':


de leerlingen van leerkracht Peter Duffhues wilden het naadje van de kous van het soldatenbestaan weten. Toen Tycho (12) zich afvroeg of soldaten goed wakker kunnen worden als ze midden in de nacht hun bed uit moeten, ondervonden de kinderen aan den lijve hét middel tegen slaap: opdrukken. Smokkelen was er niet bij met een échte korporaal in de klas. Die sprong op de tafels om te laten zien hoe het moest. ,,Neem een houding aan als een plank..."

MAATSCHAPPIJLEER

Ronald werkte als docent maatschappijleer, maar besloot het roer om te gooien. Hij meldde zich aan bij de Nationale Reserve en kwam terecht bij 13 Lichte Brigade in Oirschot. Inmiddels is hij stafmedewerker op het ministerie van Defensie. Hoewel hij een klas vol middelbare scholieren gewend is, gaf hij niet eerder een gastles over de landmacht. ,,Mensen denken vaak dat we alleen maar vechten, maar we doen zóveel meer. Dát willen we laten zien, te beginnen bij kinderen."

Samenwerken met andere landen om de vrede te bewaren, het beschermen van eigen grondgebied en helpen bij rampen over de hele wereld: aan het einde van de les wisten de leerlingen precies waar de landmacht voor staat. Dat Nederlandse soldaten in Litouwen aan de grens gestationeerd zijn om tegenstand te bieden aan de Russische dreiging en de bevolking van Haïti hielpen na de verwoestende orkaan van 2010 vonden de kinderen behoorlijk indrukwekkend. Maar nét zo interessant was de camouflageschmink die enkelen opgesmeerd kregen én de 'solfie' - een selfie met een échte soldaat - die naderhand genomen werd. Waïl (12) had goed in de smiezen hoe het zat: ,,In films worden vaak veel mensen doodgeschoten door het leger, maar in het echt is dat helemaal niet zo. Jullie werken vooral veel samen voor vrede."

FOTO BOVEN: Leerlingen van basisschool Sint-Lambertus in Gemonde kregen vrijdag een gastles van een échte soldaat van de Koninklijke Landmacht. (Foto: Peter de Koning).


Prijsvraag over naam
waterontdekplek Esch

Eindelijk zijn drie plannen rond de Essche Stroom in de kom van Esch definitief: de waterontdekplek, 't Haventje en het Essche Loopje. Tijdens een inloopmiddag van waterschap De Dommel vorige week in de Sint-Willibrordusschool was er een kleine maar voortdurende aanloop van belangstellenden die zich lieten informeren. Voor de leerlingen is een prijsvraag uitgeschreven: zij mogen de naam van de waterontdekplek bedenken.

De waterontdekplek wordt achter de basisschool aangelegd. Omdat de leerlingen zich nu in een schoolproject bezighouden met 'inrichten van de eigen leefomgeving', is er ook vanuit de school opnieuw extra aandacht voor de waterontdekplek. Nettie van de Langenberg verzorgt binnenkort een gastles over het belang van de rivier voor het dorp, vroeger en nu.

De waterontdekplek wordt een educatieve speelplaats waar water centraal staat. Er komt een poel waar kinderen met schepnetten planten en waterdiertjes kunnen onderzoeken. In de school staat nu een grote brievenbus waar de kinderen hun idee voor een naam kunnen inleveren. Maar de leerlingen waren vooral benieuwd wanneer de waterontdekplek er écht is. ,,Nu gaat het gas erop!", zegt Nicola Jansen van waterschap De Dommel daarover. ,,Eind december zouden 't Haventje en de waterontdekplek af kunnen zijn als alles meezit."

Veel 'buren' van de school en de waterontdekplek kwamen een kijkje nemen, zoals Rien Bergman. ,,Vroeger was ik de eigenaar van dit stuk grond, dus ik ben nieuwsgierig hoe het eruit gaat zien." Hij noemde de uiteindelijke plannen 'een hele verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën'. ,,Het wordt een mooi stukje natuur, terwijl ons uitzicht en onze privacy behouden blijven", zei hij. Andere omwonenden toonden zich in dezelfde bewoordingen tevreden. ,,Wij zijn benieuwd hoe het wordt", zei de familie Van der Zande. En? ,,Wel mooi!"

't Haventje komt op de plek waar in vroeger tijden een haventje was, naast de Haarensebrug en het Oude Mannengasthuis. ,,We maken de cultuurhistorie zichtbaar en combineren het met recreatie en natuur. Het wordt een prachtige entree voor het dorp: een haventje met een aanlegsteiger, picknickbanken tussen fruitbomen, een redoute en een gedenkplek", zegt Jansen. Tussen de Runsdijk en de Essche Stroom wordt een deel van het Essche Loopje natuurlijker ingericht, met onder andere een poel en een houtwal.

Er was geen nieuws over het ophogen van de dijken in de kom van Esch. Onlangs zijn nieuwe klimaatscenario's doorberekend. Het waterschap onderzoekt nu of de plannen veranderd moeten worden. Dat is nog niet duidelijk.