Afbeelding
Foto: Pål Jansen

Gemondenaren

lopen in juni

avondvierdaagse

De avondvierdaagse die van 20 tot en met 23 juni plaatsvindt in Gemonde verloopt dit jaar iets anders. Voorgaande jaren verzamelden de wandelaars zich op de vierde dag bij gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Dit jaar loopt de route door naar het eindpunt bij zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg.

Het evenement start dinsdag 20 juni bij zaal De Schuif aan de Dorpstraat. Daar zullen de lopers ook donderdag 22 juni vertrekken. Woensdag 21 en vrijdag 23 juni is Kloosterzicht het vertrekpunt.

Voorheen werden deelnemers op de laatste dag vanaf Datmunda onder begeleiding van muziekvereniging Sint-Lambertus naar het dorp teruggebracht. Dit keer loopt de route rechtstreeks naar het eindpunt bij Kloosterzicht. Nadat de wandelaars het dorp binnenlopen via de Boomstraat - die voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot Via Chrysantia - worden ze iets na 20.00 uur muzikaal ontvangen door de fanfare voor de deur van het café.

VOORINSCHRIJVEN

Dinsdag 13 en maandag 19 juni kunnen wandelaars zich tussen 18.30 en 19.30 uur inschrijven bij Geerts Adviesgroep. Degenen die drie of vier dagen meelopen betalen vijf euro per persoon. Kinderen onder de vijf jaar betalen één euro.

De organisatie heeft ook weer verrassing in petto voor de klas van basisschool Sint-Lambertus met procentueel de meeste deelnemers én verloot een aardigheidje onder kinderen die vier dagen tien kilometer lopen. Wanneer er 175 kinderen meedoen, wordt er getrakteerd op chips.


Liempde heeft twaalf nieuwe dorpsgidsen

PÅL JANSEN

Liempde is twaalf gidsen rijker. Dinsdagavond was de installatie; de groep kreeg het officiële tenue aangereikt en tekende een contract met de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). De dorpsgidsen gaan rondleidingen geven in en rondom Liempde waarin ze verhalen over hun omgeving delen met geïnteresseerden. Inkomsten uit deze excursies worden geïnvesteerd in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, de gidsenpool, Natuurwerkgroep Liempde en heemkundekring Kèk Liemt.

De eerse boeking is al binnen en gids Peter Bressers gaat de eerste rondleiding verzorgen. ,,Een behoorlijke tocht van acht kilometer van Het Wapen van Liempde naar buurtschap Kasteren. Het wordt een hap-stap-route; de groep gaat op verschillende locaties een hapje eten en drinken. Waarom denk je dat ik mij als eerste aanmeldde?", lachte Bressers.

De Liempdenaar was blij met de basiscursus, bestaande uit zestien lesavonden, acht excursieochtenden, een afrondend examen en een vracht aan huiswerk. ,,Het werd steeds interessanter. Je ontdekt verschillende historische verhaallijnen die door het dorp lopen."

VERDIEPINGSMODULE

Bressers gaat zich nog verdiepen in het onderdeel 'natuur'; hij volgt later nog een verdiepingsmodule. En gidsen kunnen zich ook op andere terreinen specialiseren, zoals cultuurhistorisch erfgoed. Arnold van den Broek van Kèk Liemt - naast docent ook cursist - werkte onder meer samen met SPPiLL om de lessen te verzorgen. ,,Mensen moeten straks een excursie op maat kunnen boeken."

De rondleidingen moeten inkomsten genereren voor D'n Liempdsen Herd: een derde deel is voor de boerderij. Daarnaast kiest de gids voor een derde deel of het naar de boerderij gaat, Kèk Liemt of Natuurwerkgroep Liempde. De rest is voor de gidsenpool, wat geïnvesteerd wordt in zaken als nieuwe cursussen en kleding.

De groep Liempdse wegwijzers is pas de eerste lichting. In september start de nieuwe cursus. Diane Melis van SPPiLL: ,,We hebben al zeven inschrijvers, maar er kunnen nog meer meedoen." Voor meer informatie mail info@sppill.nl.

FOTO ONDER: Voorzitter Tossy de Man van SPPiLL proost met de nieuwe gidsen in het Concordiapark.