Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WARME WANDELTOCHT IN ESCH EN 'FIDGET SPINNERS' IN LIEMPDE

Frisse duik tijdens avonddriedaagse

CARRY DIRKX EN PÅL JANSEN

Tropische temperaturen tijdens de start van de avonddriedaagses in Liempde en Esch gisteravond. Wandelen met bijna dertig graden en dan ook nog een rondje om recreatieplas De Langspier 'moeten' lopen. Dat is natuurlijk de kat op het spek binden voor Essche jongens van een jaar of 14...

Voor de achtste keer op rij wordt de Essche avonddriedaagse georganiseerd. Deelnemers kunnen kiezen tussen een wandelroute van vijf of tien kilometer. ,,De vijf kilometer maken we altijd zo rolstoelvriendelijk mogelijk", zei Janine van der Zanden van de organisatie. ,,En er deed dan ook een grote groep mensen uit het Buitenhuis mee: twintig mensen in een rolstoel en twintig begeleiders."

Over de eerste dag was de organisatie sowieso tevreden. Vorig jaar werd de wandeling op woensdagavond nog afgelast vanwege dreigend onweer. Nu kon wél gewandeld worden. Dat gebeurde massaal, vooral door gezinnen met kleine kinderen. ,,Ik vind het altijd leuk, de avonddriedaagse. Het wandelen, lekker iets met de kinderen doen", zei Lonneke Konings. ,,Het is gezellig, je kunt lekker bijkletsen onderweg", vond een andere deelnemer.

Deelneemster Maria van de Pasch wandelt iedere woensdagavond met een vast groepje, dat deze week aansloot bij de wandeldriedaagse. Ze liepen tien kilometer. ,,Ik vind het een mooi evenement. Mensen leren zo hun eigen omgeving beter kennen", zei Van der Pasch. Anderen sloten zich hierbij aan: ,,Ik kom ieder jaar nieuwe dingen tegen", zei een wandelaar. ,,Het is een soort 'Ontdek je plekje'."

Zes jongens vond het water van De Langspier, die was opgenomen in de route, wel héél aantrekkelijk. De groep dook gisteravond dan ook het water in, sommigen met de lange broek nog aan. De andere 370 wandelaars hielden het toch maar op wandelen en veel drinken.

FIDGETS EN 'BRO-KOOWLIE'

Organisator Patrick van Ruremonde schatte het aantal wandelaars dat meedeed aan de 36te avonddriedaagse in Liempde op drie- à vierhonderd, voornamelijk jeugd. ,,Met zijn groene omgeving en het vernieuwde centrum leent Liempde zich uitstekend om te wandelen."

Dat vonden ook Jorre (11), Riley (12), Tim (12) en Bastian (12), die al een paar jaar meedoen en ze onderweg volop grappen en grollen met elkaar maken. ,,De bro-koowli man, ken jij die niet? Die moet je zien", vertelde Jorre. Het gaat om een YouTube-filmpje waarin de zogenaamde 'Broccoli meneer' op eigenaardige wijze vertelt wat hij graag eet met kerst. ,,Je moet ook de remix zien!"

'Bro-bro-bro-koowlie', roept het viertal.

Op Riley na - die af en toe het spelletje Sling Kong móest spelen - liet iedereen echter de smartphone in zijn broekzak. YouTube-video's en gaming-apps werden ingeruild voor stokken, een steen die Bastian wilde onderzoeken als toekomstig archeoloog en een 'fidget spinner', een speeltje dat de afgelopen weken uitgroeide tot een ware hype onder de jeugd. ,,Je draait 'm rond tussen je vingers, daarna leg je 'm op één vinger", vertelde Tim. Later lieten andere kinderen zien dat het voorhoofd en de knie daar ook voor gebruikt kunnen worden.

Momenteel zit de vriendengroep nog samen op school, maar volgend jaar wordt het een stuk moeilijker om elkaar te zien. Jorre gaat naar het gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, Bastian naar het Heerbeeckcollege in Best en Tim en Riley naar het Baanderherencollege in Boxtel. ,,Ja, dat is wel jammer", erkende Jorre. ,,Misschien houden we met zijn allen nog een afscheidsfeestje", lachte hij.

Wat er ook gaat gebeuren, ze hebben in ieder geval nog de jaarlijkse avonddriedaagse voor hun grappen en grollen.

FOTO BOVEN: De eerste wandeldag van de Essche avonddriedaagse voerde onder meer over het Smaldijkje. (Foto: Peter de Koning).

Wandelen door Liempde onder het genot van een zonnetje: wat wil je nog meer? (Foto: Gerard Schalkx).