Afbeelding
Foto: Hans Verberk

'SPELEN MOET, PRESTEREN MAG'

Marvel krijgt bezoek van tweehonderd jonge atleten

Tweehonderd jonge atleten waren zaterdag aanwezig in sportpark Den Wielakker voor de Athletics Champs. Bij atletiekvereniging Marvel vond de tweede wedstrijd in een competitie met vijf andere verenigingen uit de regio plaats. Athletics Champs is de nieuwe opzet van de jeugdatletiek. 'Spelen moet, presteren mag' staat hierbij centraal.

Jeugdleden van Prins Hendrik uit Vught, AV Oss '78, O.S.S.-VOLO ('s-Hertogenbosch), GAC Gemert en De Keien Atletiek (Uden) kwamen zaterdag naar Marvel voor de competitiewedstrijd. De kinderen werden in teams opgedeeld. 24 ploegen startten in verschillende series met de teamestafette waarbij ze luid werden aangemoedigd door ouders en andere teams. Iedere ploeg kreeg telkens een kwartier om een onderdeel uit te oefenen. Iedereen mocht zo vaak lopen, werpen of springen als hij wilde, dus de kinderen waren eigenlijk voortdurend bezig.

VORTEX

Naast een aantal traditionele atletiekonderdelen waren er disciplines die de pupillen voorbereiden op het 'grote werk' zoals kogelstoten of speerwerpen. Vortex gooien, waarbij de kinderen raketjes van schuimrubber wierpen, is favoriet. Het is een voorbereiding op het speerwerpen. Hoogspringen was voor de allerkleinsten een uitdaging en er werd dan ook luid geapplaudisseerd als zestig centimeter werd behaald. Bij het verspringen telden voor de jeugd ook de centimeters voor de afzetmat, want het ging om de prestatie van de sprong en niet of iemand al precies voor de mat wist af te zetten. Het onderdeel horden was een estafette waarbij leden van een team na elkaar zo snel mogelijk twaalf keer heen en weer moesten.

Slingeren met de discus doen alleen de oudere pupillen, want dat vraagt iets meer coördinatie. Dat is belangrijk, omdat er vaak veel omstanders zijn. Dat zijn namelijk de trainers en ouders die nauw betrokken zijn bij de wedstrijden. Als teambegeleider, assistent-jurylid of als hulpje bij het meten. Zonder hulp van trainers en ouders zou zo'n wedstrijd niet mogelijk zijn.

Kinderen die een keer willen meedoen met een atletiektraining, kunnen komen kijken op woensdagen om 16.30 uur of zaterdagen om 10.00 uur op de atletiekbaan in sportpark Den Wielakker.

FOTO ONDER: De estafette maakte zaterdag bij AV Marvel onderdeel uit van de Athletics Champs voor pupillen. (Foto: Hans Verberk).