Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE LEERLINGEN ZWOEGEN OP LANDELIJKE EINDEXAMENS

Zweten op pittig scheikunde-examen

LONNEKE HOONDERT

Druiven, geluiddempende oordopjes, een flesje water en een snack. ,,En af en toe trappelen met je voeten. Dat stimuleert de doorbloeding naar je hersenen", weet Amber Brock (17) uit Haaren. Gisteren werden de landelijke eindexamens afgetrapt in de gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Havoscholieren bogen zich over scheikunde, terwijl vwo-leerlingen zwoegden op het examen Nederlands. Om de lange en stressvolle zit van drie uur door te komen én hun kansen op een goed cijfer te vergroten, trokken leerlingen alles uit de kast om zich beter te kunnen concentreren.

Het afleggen van het examen scheikunde bleek niet bepaald een sinecure. Rehman Khan (18) oefende van tevoren een aantal proefexamens. ,,Daar scoorde ik best goed", vertelt hij. De test van gisteren viel echter stukken moeilijker uit. ,,De vragen vergden veel inzicht en gingen behoorlijk diep. Dat had ik niet verwacht", bekent hij. De Boxtelaar staat er goed voor qua cijfers. ,,Maar ik ben al blij als ik een zes haal."

Ook Lynn van Dillen (17) uit Lennisheuvel schrok van de moeilijkheidsgraad van het examen. ,,Sommige vragen heb ik in het begin echt open moeten laten, omdat ik niet wist wat ik er mee aan moest." De scholiere staat gemiddeld een 7,8. ,,Eerder hoopte ik cum laude te slagen, maar nu ben ik al blij als ik het gewoon haal", grapt ze. In tegenstelling tot haar klasgenoten maakt Amber zich allerminst zorgen om scheikunde. ,,Het liefst had ik meer tijd gehad om de puntjes op de i te zetten."

KERSTLIEDJES

Nu scheikunde achter de rug is, kan Rehman in ieder geval opgelucht adem halen. ,,Over dat vak maakte ik me het meest zorgen." Amber moet de grootste horde nog nemen. ,,Ik heb kunst als keuzevak. Dat vind ik zo lastig. De antwoorden die je geeft, moeten heel precies en nauwkeurig zijn. Bij scheikunde zijn er vaak twee wegen die naar Rome leiden." Kunsttheorie was dan ook niet de reden dat Amber het vak koos. ,,Ik heb de cultuurmodule erbij genomen, omdat er een praktische meesterproef aan vast zit." De leerlinge maakte samen met gitaarvereniging Da Capo in Haaren een kerst- en winteralbum. ,,Ik heb zelf de foto's gemaakt, het hoesje en de flyer ontworpen en er een heel verslag over gemaakt."

FORENSISCH ONDERZOEK

De drie havoleerlingen kunnen niet wachten tot de examens achter de rug zijn. Niet alleen vanwege de stress, maar ook vanwege de plannen die ze hebben gemaakt nadat ze hun bul behalen. Lynn heeft zich ingeschreven voor een opleiding tot forensisch onderzoeker in Enschede. ,,Dat wil ik al sinds mijn tiende", glundert ze. De scholiere moest kiezen tussen Amsterdam of de Achterhoek. ,,De sfeer in Amsterdam was heel kil en de docent was niet echt sympathiek. Enschede is ook wat minder massaal. Maar ik heb lang moeten nadenken over mijn keuze, hoor."

Ook Amber weet al wat ze gaat doen in september. ,,Ik ga de opleiding Social Work in Tilburg volgen. We hebben thuis een dierenpension. Het lijkt me geweldig om na mijn studie een zorgboerderij te beginnen waar ik mensen kan helpen met dieren." De Haarense heeft echter óók een plan B achter de hand. ,,Ik houd er van om sommetjes op te lossen. Als Social Work niet bij me past, wil ik wiskundedocent worden."

TANDHEELKUNDE

,,Ik ga het JRL missen. Ook de docenten. In vijf jaar tijd bouw je een band met elkaar op en kun je tijdens de les altijd wel een lolletje met elkaar maken. Dat zal op het Hbo straks heel anders zijn, denk ik", zegt Amber. Rehman neemt voorlopig nog geen afscheid van zijn vertrouwde school. Hij plakt er nog twee jaar vwo aan vast, zodat hij straks tandheelkunde aan de universiteit kan studeren. ,,Ik wil graag de medische richting op. Het lijkt me fantastisch om een eigen praktijk te hebben." Het afgelopen jaar nam hij met zijn klas al een kijkje in het Erasmus Medisch Centrum. ,,Daar mochten we een orgaantransplantatie van dichtbij te zien. Dat vond ik zo gaaf."

Het drietal zit al boordevol plannen voor de zomer. Waar Rehman vooral veel gaat werken en familie in Canada opzoekt, houden Lynn en Amber het dichter bij huis. Lynn speelt het personage van Lilo in de scripted reality-serie Brugklas op NPO3. In juli en augustus wordt het nieuwe seizoen opgenomen. ,,Ik heb al in drie afleveringen gespeeld. De producenten hebben gezegd dat ze het karakter van Lilo terug willen laten keren, dus ik hoop dat ik kan gaan acteren."

Amber speelt van 22 juli tot en met 6 augustus twintig voorstellingen met het Haarense circus Il Grigio. ,,Ik heb een act met een eenwieler en ga met mijn twee paarden, een shetlander en een appaloosa, de ring in. Die laat ik kunstjes doen. Voorgaande jaren heb ik al met ze geschilderd en heb ik ze muziek laten maken. Ik heb er zin in."

FOTO BOVEN: Havoleerlingen Lynn van Dillen (links), Rehman Khan en Amber Brock van het Jacob-Roelandslyceum trapten gisteren hun examens af met scheikunde. (Foto: Peter de Koning).