DRUKKE PREVIEW IN 'FANTASTISCH THEATER'

Björn van der Doelen steelt show in Podium

MARC CLEUTJENS

Björn van der Doelen kwam, zag en overwon. De Brabantse singer-songwriter, die in een vorig leven voetbalde bij onder meer PSV, ontpopte zich tot dé ster van de preview die gisteravond in Podium Boxtel gehouden werd. Een bijna volle zaal werd in de ziel geraakt door bewogen liedjes en kleine gedichtjes over liefde, eenzaamheid en de fles...

Van der Doelen is een van de vele sterkhouders van het gevarieerde theaterprogramma dat het bestuur van Podium Boxtel in aanwezigheid van de wethouders Marusjka Lestrade en Herman van Wanrooij presenteerde. Met zijn vierde plaat vers van de pers trekt hij volle zalen met anekdotes over de liefde, stappen op Stratumseind en zijn moeder die hem drie jaar moest missen toen hij op het PSV-internaat zat.

Het was genieten geblazen in Podium Boxtel, waar Joia Rath weer eens in haar 'hometown' speelde; een voorproefje van haar show in het nieuwe seizoen. Met gitarist Younes opende ze de preview. Joia is een geweldig talent dat met prachtige liedjes harten kan stelen. Indrukwekkende eigen songs worden moeiteloos afgewisseld door misschien wel haar favoriet: een cover van Herman van Veens 'Anders anders'. De nieuwe single 'Love Song' klonk tot besluit van haar korte optreden.

Na een kolderiek optreden van cabaretgroep Oeloek - compleet met een hilarische onderbroeken-act - stond Tip Jar op de bühne. De groep rond Bart de Win, Arianne Knegt en Boxtelaar Harry Hendriks komt naar het theater met een show boordevol Americana-liedjes. De nieuwe plaat werd opgenomen in Texas; Hendriks speelde zijn banjo-partijen in Boxtel in en stuurde ze per e-mail naar Amerika.

En toen was er Björn van der Doelen. ,,Over PSV gaan we het niet hebben. Om uiteenlopende redenen", lachte hij voordat hij zijn eerste nummer inzette. Het ging over stappen en samen zuipen, maar ook over eenzaam drinken en het liefje dat hij ontmoette in de kroeg en hem verleidde met de briljante openingszin: 'Hé, zat ik niet bij jou in de klas bij tekenen?'. Ze zijn nu al meer dan twintig jaar samen...

Wethouder Lestrade ontving het eerste exemplaar van het nieuwe programmaboekje van Podium Boxtel. Ze roemde het bestuur en alle vrijwilligers, die er opnieuw in geslaagd zijn een ijzersterke reeks artiesten te boeken. ,,Jullie mogen allemaal trots zijn op dit fantastische theater", glunderde de wethouder. ,,Dat ben ik ook. En nu... kaartjes bestellen!"

Lees alles over het theaterprogramma van Podium Boxtel op de omslag van deze krant en op de pagina's 20 en 21.