Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Rode beuk moet nieuw baken van Boxtel worden

Nadat de waarschijnlijk al rond 1870 geplante witte paardenkastanje maandag tegen de middag was omgezaagd, werd pas goed duidelijk hoe ziek de majestueuze boom eigenlijk was. De stam was grotendeels verworden tot een papperige substantie. Gisteren, woensdag 10 mei is op dezelfde plek een rode beuk geplant als nieuw baken voor Boxtel.

Jan van Kempen, boomadviseur bij de gerenommeerde kwekerij Van den Berk in Sint-Oedenrode die de de negen meter hoge rode beuk leverde, meldde dat de circa 25 jaar oude boom in zijn leven zo'n vijf tot zes keer is verplant om een mooie kluit te vormen. ,,Deze beuk is gekweekt op het punt waar de gemeentegrenzen van Boxtel, Sint-Oedenrode en Schijndel samenkomen en heeft altijd al naar Boxtel gelonkt...", grinnikte Van Kempen.

Een andere boom die gekapt zou worden, blijft staan: de zilveresdoorn bij de Rabobank aan de Stationsstraat. Onderzoek wees uit dat deze reus minder ziek is dan gedacht en waarschijnlijk nog wel tien jaar mee kan. Dat vertelde ambtenaar Hein Hoppenbrouwers gistermiddag tijdens de bijeenkomst 'Bomen over bomen' die bij De Rechter werd gehouden.

Pagina 5: 'Takken als bomen groeiden op stam van 'pap'...

FOTO LINKS: De rode beuk hangt aan een kraan om op de plek gezet te worden van de witte paardenkastanje. (Foto: Peter de Koning).