Inwoners centrum ontvangen in juli brief over parkeren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar de eerste versie van het parkeerbeleid in het centrum van Boxtel bijna vijfhonderd reacties opleverde, was dat bij het aangepaste voorstel beduidend anders. Inwoners konden een van de vier inloopbijeenkomsten bezoeken en digitaal reacties achterlaten. Het heeft slechts tot enkele toevoegingen geleid, meldden wethouder Herman van Wanrooij en adviseur Jan-Joost van Eeuwijk van Spark gistermiddag.

Alle parkeerplaatsen in het openbare centrumgebied ten westen van de Dommel vallen straks onder de blauwe zone. Tegen betaling van 30 euro kunnen inwoners van het centrum een parkeerontheffing van twaalf maanden aanvragen. Van Wanrooij: ,,Dit tarief kan over enkele jaren mogelijk veranderen. De opbrengst is bedoeld om de kosten voor de dienstverlening rondom parkeerontheffingen te dekken. Het is nog onduidelijk hoe hoog die kosten uitvallen."

Voor alle voertuigen die privé gebruikt worden, is het mogelijk een vrijstelling voor de parkeerschijf aan te vragen. Mensen die in het centrum wonen en over een parkeervergunning beschikken, worden ook geattendeerd op de mogelijkheid een ontheffing aan te vragen.

Naar aanleiding van opmerkingen van inwoners mogen ook zelfstandigen, van wie de bedrijven op de woonadressen staan geregistreerd. Het aantal ontheffingen is hierbij gelimiteerd tot één. Ook voor bepaalde instellingen, onder meer zorgorganisaties, wordt maatwerk verleend.

PASJE

Centrumbewoners ontvangen kort voor de zomervakantie een brief van de gemeente dat ze in aanmerking komen voor een parkeerontheffing. Het is mogelijk die digitaal aan te vragen. Daarnaast komt er op gezette tijden een mogelijkheid om de aanvraag in het gemeentehuis te regelen. De ontheffingen komen op kenteken te staan; het is mogelijk dit tussentijds te wijzigen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Als de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt de betreffende inwoner een pasje dat achter de voorruit van een auto kan worden gelegd. Van Eeuwijk: ,,Dat is gemakkelijk voor handhavers."