Boxtelaar

Ad van Meurs

overleden

Op Bevrijdingsdag is Ad van Meurs overleden. De geboren en getogen Boxtelaar heeft zich enkele decennia belangeloos ingezet voor de bewoners van verpleeghuis Liduina en werkte twee jaar mee aan de documentaire 'Wij waren kind in de oorlog', die komend theaterseizoen in Podium Boxtel te zien is.

Van Meurs, die vele jaren als vertegenwoordiger werkzaam was in vloeren en vloerbedekking, was in zijn vrije tijd steun en toeverlaat van de bewoners van verpleeghuis Liduina en slaagde er als voorzitter van de werkgroep sponsoring in om donaties en fondsen los te weken. De bedragen die daarmee beschikbaar kwamen, werden altijd besteed aan een verbetering van de leefomgeving en het welzijn van de cliënten.

In eerste instantie was Van Meurs het boegbeeld van een werkgroep die zich inzette voor gecombineerd verpleeghuis Lindenlust-Liduina, later was hij ook voorzitter van de sponsorwerkgroep voor het nieuw te bouwen centrumverpleeghuis Liduina. Vele malen trok hij ook bij Brabants Centrum aan de bel om aandacht te vragen voor 'zijn' cliënten in het verpleeghuis. Zo presenteerde Van Meurs in 2002 fier een duofiets, die dankzij een donatie van regionale Lionsclubs aangeschaft kon worden.

Na de oplevering van het nieuwe Liduina was Van Meurs vijf jaar lang de enthousiaste preses van de Vrienden van Liduina. Die stichting zette en zet zich in voor de vervulling van zoveel mogelijk wensen van verpleeghuisbewoners. Vaak werden wensen gerealiseerd die bijdroegen aan ontspanning, educatie en welzijn van de bewoners. Voorheen was Van Meurs ook voorzitter van de cliëntenraad van verpleeghuis Lindenlust en trad hij nadien toe tot de overkoepelende cliëntenraad van de Zorggroep Elde.

KIND IN DE OORLOG

Van Meurs was met Guus Bekooy en Hans van Liempt nauw betrokken bij de totstandkoming van de documentaire 'Wij waren kind in de oorlog'. In die film vertelt hij niet alleen over zijn eigen ervaringen in de jaren 1940-1945, ook was hij actief om Boxtelse leeftijdsgenoten enthousiast te maken om mee te werken aan deze vorm van oral history. Enkele tientallen ooggetuigen vond Van Meurs bereid om voor de camera te vertellen over hun herinneringen aan oorlog en bevrijding.

Van Meurs was vele jaren actief bij voetbalclub ODC, als speler en organisator. In Peru zette hij zich in voor de stichting Niños Unidos Peruanos.

Ad van Meurs is 81 jaar geworden. Het afscheid is morgen, vrijdag 12 mei om 11.00 uur in de Sint-Petrusbasiliek.