BEWONERS STAAN VOOR RAADSEL

Verbazing over gestolen huisdieren in Esch

CARRY DIRKX

In een woonwijk midden in Esch zijn vorige week, in de nacht van 3 op 4 mei, uit twee nabijgelegen tuinen kippen, vissen en cavia's gestolen. Bij de eigenaar van de kippen, de familie Schellekens, was in april het kippenhok ook al eens leeggeroofd. Verbazing en verontwaardiging overheerst: ,,Wie doet nou zoiets?"

,,De dief heeft het echt op de kippen voorzien. Mijn fiets is gewoon blijven staan", zegt Michel Schellekens verbaasd. Vorige week werden middenin de nacht vier kippen uit zijn tuin gestolen. Ze waren net nieuw, want enkele weken eerder werd zijn kippenhok ook al eens leeggeroofd. Hij is vooral verbaasd over de diefstal. ,,Er zijn ook zo'n dertig goudvissen uit de vijver verdwenen. Dat betekent dat iemand met een schepnet bezig is geweest. Ik kan me dat bijna niet voorstellen. Of het is toeval en er is een reiger op bezoek geweest. Daar houd ik het dan maar op."

EIEREN KOPEN

Dat het bij de kippen om diefstal gaat, weet hij bijna zeker. ,,Het kan geen vos geweest zijn. Dat dachten we de eerste keer even, maar dan hadden we daarvan sporen moeten zien." Naar de reden van de diefstal is het gissen. Een kwajongensstreek? ,,Ik denk eerder aan een verward persoon, die 'iets' met dieren heeft. Hij heeft duidelijk hulp nodig."

Ook het 'hoe' is onduidelijk: niemand in de buurt heeft iets gezien. Enkele buren hebben 's nachts een auto gehoord, maar dat is het enige. ,,Als kippen slapen, kun je ze zo van stok halen, zonder dat ze kakelen", verklaart Schellekens. Bang of boos is hij niet. ,,Ik baal er nog het meest van dat ik nu eten en snijafval moet weggooien wat voorheen door de kippen werd opgegeten. En ik moet nu zelf eieren kopen!"

KOEKWAUS

Schellekens vermoedt dat de dader uit de buurt komt. Bij overbuurvrouw Kim van de Ven werden diezelfde nacht cavia's uit een hok in de tuin gestolen en zij denkt hetzelfde. ,,Je komt niet met een busje uit Utrecht om in Esch een paar dieren te stelen", zegt ze. ,,En ik denk dat de dader weet dat er cavia's in onze tuin waren." In tegenstelling tot Schellekens is ze wel boos. ,,Wat een koekwaus! Wie doet nou zoiets? Je moet van andermans spullen afblijven en helemaal van andermans dieren, want daar hebben mensen een band mee."

Vooral dochter Esmee was verdrietig over het verlies van de cavia's. Ook bij de familie Van de Ven verdween al eerder een dier uit de tuin: een konijn, rond Kerstmis. ,,Ik ben er toen vanuit gegaan dat het konijn ontsnapt was, of dat iemand een Flappie wilde eten met kerst. Maar een cavia…? Wat heb je eraan om die te stelen?"

Deze keer heeft ze melding gedaan van diefstal, net als de familie Schellekens. ,,Ik denk niet de politie nu heel hard naar de daders gaat zoeken", zegt ze. ,,Maar het is wel goed dat ze het weten."


Robotvoetbal Liempde

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) was vandaag te gast op basisschool De Oversteek in Liempde. Het team verzorgde de hele dag demonstraties; alle groepen krijgen uitleg wat je zoal met techniek kunt doen. Tijdens de demonstraties op de basisschool kunnen de kinderen kijken naar een wedstrijd maar ze worden ook uitgedaagd om zelf actief mee te doen.