Sacre Coeur: 'Kerkvloer weer erin en verhuren'

Twee maanden geleden gaf Michel de Groot in deze krant al aan dat zijn enthousiasme om de voormalige Heilig Hartkerk om te vormen tot evenementenlocatie Sacre Coeur tot het nulpunt was gedaald. Inmiddels heeft hij besloten er niet zelf aan de slag te willen gaan en een huurder te zoeken.

Tegenover deze krant bevestigde de Waalre woonachtige ondernemer De Groot onlangs dat hij afziet van de ambitieuze plannen die hij had met de Heilig Hartkerk. In februari liet de gemeente Boxtel de werkzaamheden stilleggen nadat De Groot de natuurstenen plavuizen van de kerkvloer had laten verwijderen. Dat gebeurde zonder vereiste vergunning.

De ondernemer, die in augustus vorig jaar overeenstemming bereikte met het bestuur van de Heilig Hartparochie over de aankoop van het in 2015 gesloten kerkgebouw, erkende al eerder dat hij fout was. ,,Ik zal de kerkvloer herstellen en zoek een een huurder", aldus De Groot.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering stelde fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans dinsdag dat hij het jammer vindt dat De Groot de stekker uit zijn plan heeft getrokken. Ook vroeg hij zich af of het gemeentebestuur de ondernemer niet meer van dienst had kunnen zijn. Wethouder Marusjka Lestrade gaf aan dat het college van B. en W. duidelijk aangegeven heeft, hoe het traject doorlopen moest worden om het voormalige gebedshuis een andere bestemming te geven en daarbij ook alle hulp toegezegd. ,,Maar als daar dan vervolgens van wordt afgeweken, wordt het wel heel moeilijk... We vroegen onszelf af of we nóg duidelijker hadden kunnen zijn, maar dat had niet gekund." Burgemeester Mark Buijs: ,,We hebben de ondernemer alles aangeboden wat kon..."


Boxtel vraagt oplossing voor teelt mediwiet

Dankzij een motie van de SP-fractie schrijft het college van B. en W. een brief naar Den Haag om aan te dringen een oplossing te vinden voor de legalisering van thuisteelt van medicinale cannabis. Wiet helpt aantoonbaar om pijn te bestrijden, maar is illegaal. Dat moet veranderen, vindt het socialistische raadslid Marco Bressers.

,,In beperkte mate en onder vastgelegde voorwaarden, onder meer over de kwaliteit, zou thuisteelt van maximaal vijf wietplanten voor medicinaal gebruikt toegestaan moeten worden", stelde Bressers dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Bij monde van burgemeester Mark Buijs zegde het college van B. en W. toe hierover een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer te sturen. Een meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich achter het voorstel. Alleen de twee oppositiepartijen stemden tegen. ,,Een brief is prima, maar de overwegingen niet", zei Wim van der Zanden (Balans). Hélène van As (CDA) kon zich niet vinden in thuisteelt van wiet.