EIND DIT JAAR MINIMAAL 75 GEBRUIKERS

Reddingsplan voor boekenuitleen Liempde

PÅL JANSEN

Dorpsberaad Liempde en Bibliotheek 's-Hertogenbosch werken aan een plan om meer mensen naar de boekenuitleen in Liempde te trekken. Het aantal mensen dat gebruik maakt van het uitleenpunt voor volwassenen in basisschool De Oversteek ligt momenteel te laag voor de gemeente Boxtel om daar nog in te investeren. Aan het eind van het jaar moet het minimaal 75 gebruikers hebben om voort te bestaan. Dat laten wethouder Marusjka Lestrade, voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde en een woordvoerder van Bibliotheek s'-Hertogenbosch weten aan Brabants Centrum.

De kosten zijn te hoog voor het aantal bezoekers. Dat is in een kernzin het probleem van het uitleenpunt in Liempde. ,,Ik heb de cijfers opgevraagd en die vielen mij zwaar tegen", vertelt wethouder Lestrade. Volgens haar komt er jaarlijks slechts een handjevol gebruikers. ,,Momenteel besteden wij daar, geloof ik, 12.000 tot 15.000 euro per jaar aan. Dan wil ik dat daar meer mensen gebruik van maken."

REDDINGSPLAN

Achter de schermen wordt er gewerkt aan een reddingsplan om het uitleenpunt te behouden. Lestrade: ,,Ik heb contact opgenomen met Dorpsberaad Liempde en ook aangegeven dat er meer mensen moeten komen. Met Bibliotheek 's-Hertogenbosch (die voor de gemeente het bibliotheekwerk in Liempde regelt, red.) heb ik afgesproken dat er meer boeken moeten komen. Daar zouden ze voor zorgen."

Een woordvoerder van Bibliotheek 's-Hertogenbosch bevestigt het verhaal van Lestrade. ,,We hebben geconstateerd dat het uitleenpunt voor volwassenen in Liempde een kwijnend bestaan lijdt. In ieder geval gaan we de collectie op peil brengen en een PR-plan opzetten om aan meer mensen te laten weten dat het uitleenpunt er is. Aan het einde van dit jaar willen we honderd gebruikers hebben."

Dat wil overigens niet zeggen dat er geen mensen in Liempde zijn die boeken lenen en lid zijn van de bibliotheek, legt de woordvoerder uit. ,,We denken dat er in het verleden niet duidelijk gecommuniceerd is dat daar een uitleenpunt voor volwassenen zit. We gaan een projectgroep binnen onze organisatie opzetten die daaraan gaat werken. Onderdeel van het plan is ook de collectie. We hebben geen tijd om uitgebreid onderzoek te doen naar de vraag aan welke soort boeken precies behoefte is. Dat baseren we op eerdere ervaringen."

Dorpsberaad Liempde helpt om het uitleenpunt voor Liempde te behouden en gaat de komende weken aan de slag met verschillende partijen om oplossingen te bedenken. ,,We zijn met de school bezig, met de bieb en binnen de gemeenschap om met een plan van aanpak te komen", vertelt voorzitter Bert van Ruremonde.

Hoewel Bibliotheek 's-Hertogenbosch de opdracht heeft gekregen van wethouder Lestrade om het aantal van honderd gebruikers te halen, ligt de ondergrens op 75. ,,Om enige ruimte te houden zullen ze er dus honderd moeten halen, maar 75 is het minimum. Daaronder gaat de bieb daar beslist weg", aldus de wethouder.

Voor Bieb op School, dat met het uitleenpunt wordt gecombineerd op basisschool De Oversteek, heeft deze ontwikkeling geen gevolgen. ,,Als de bieb weg gaat, dan is er nog steeds een Bieb op School voor de jeugd. Dit is een ander onderdeel waar we apart voor betalen", licht Lestrade toe.