Afbeelding
Foto: Jac Nouwens

LANCERING VIER ONDERWIJSPROGRAMMA'S VOOR BASISSCHOLEN

Kinderboerderij Boxtel kijkt vooruit

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Natuurlijk, het was een grote schok voor de vrijwilligers en medewerkers toen bekend werd dat de oud-voorzitter en penningmeester in 2015 geld van stichting Kinderboerderij Boxtel voor privédoeleinden had gebruikt. Vandaag, donderdag 11 mei, werd de rechtszaak inhoudelijk behandeld. Het kersverse bestuur, van wie het langstzittende lid twee jaar actief is, kijkt echter liever vooruit. Kinderboerderij Boxtel staat weer volledig op de rails en er wordt hard gewerkt aan een aantal projecten. Zo is de komst van de dwarsdeelschuur een stapje dichterbij én worden vanaf komend schooljaar vier belevingsarrangementen aangeboden aan de groepen 1 tot en met 4 van basisscholen in de gemeente Boxtel.

Wie dacht dat de financiële kwestie grote sporen heeft achtergelaten op Kinderboerderij Boxtel, komt bedrogen uit. ,,Het tegenovergestelde is gebeurd", blikken voorzitter Emile Lockefeer en bestuurslid Jac Nouwens terug. ,,Het aantal bezoekers en vrijwilligers is gegroeid en we hebben diverse schenkingen mogen ontvangen. Het is nu tijd om deze periode af te sluiten en verder te gaan." En dat gebeurt volop. Eerder werd al bekend dat de gemeente Boxtel en Kinderboerderij geld uittrekken om de komst van een dwarsdeelschuur mogelijk te maken die gaat dienen als toiletvoorziening, mestruimte, fietsenstalling en hobbyruimte. Het gaat om een bestaande schuur die een nieuwe bestemming krijgt. ,,Stichting De Brabantse Boerderij heeft momenteel een schuur op het oog", aldus Nouwens. ,,We hopen dat we dit jaar nog over een ruimte kunnen beschikken."

RUIKEN, VOELEN, PROEVEN

Ondertussen wordt hard gewerkt aan twee andere projecten die met elkaar samenhangen: de verbouwing van de educatieruimte op de eerste verdieping en de lancering van een viertal belevingsarrangementen. ,,Kinderboerderij Boxtel moet een plek zijn voor jong en oud. Onderwijs stond tot voor kort amper op de agenda en daar wilden we graag verandering in brengen. Bovendien maken we met de gemeente afspraken met betrekking tot de subsidie die jaarlijks wordt verstrekt", licht bestuurslid Nouwens toe. Samen met Boxtelaar Gerrit de Jong van de Angelaschool zijn vier lespakketten ontwikkeld voor leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 van de basisschool: 'WC in de klas', 'Water wassen', 'Miep de muis' en 'Van zon krijg je energie'. Bij ieder arrangement is de samenwerking gezocht met (lokale) organisaties, onder meer Van der Velden Rioleringsbeheer, waterschap De Dommel, Enexis en Freenergics.

Ruiken, voelen, proeven, samenwerken, spanning voelen: het doel van de belevingsarrangementen is kennis overbrengen aan kinderen door ze actief dingen te laten ondernemen. Zelf een riool bouwen, water zuiveren en door een microscoop kijken zijn enkele voorbeelden. ,,Zowel binnen als buiten", vertelt Nouwens. Een ruimte op de eerste verdieping van de Kinderboerderij wordt momenteel ingericht als lesruimte. ,,We zorgen voor een vloer die hufterproef is, zodat kinderen daar volop met water en modder aan de slag kunnen. Ons doel is kinderen slimmer naar huis laten gaan als dat ze gekomen zijn. Ze zullen na 'WC in de klas' niet honderd procent weten hoe een riool in elkaar steekt, maar weten wel dat er in de grond een buizenstelsel zit."

Alle basisscholen in de gemeente Boxtel hebben inmiddels een informatiepakket over de arrangementen ontvangen. ,,Door de jaren heen zijn de scholen weggebleven van de Kinderboerderij", aldus Nouwens. ,,We hopen met onze arrangementen een verrijking te zijn op het gebied van natuur- en milieueducatie. Ik sluit niet uit dat er meer lespakketten komen. We willen een ander soort Kinderboerderij zijn en bezoekers ook iets leren. Toen we in maart een notenboom verplaatsten vanwege de komst van de dwarsdeelschuur, hebben we bewust een groep kinderen uitgenodigd zodat zij kunnen zien wat er tijdens zo'n verplaatsing gebeurt."

Om de schoolklassen te begeleiden tijdens de belevingsarrangementen, worden nog vrijwilligers gezocht. De klassen blijven onder leiding van de leerkracht; de taken van vrijwilligers bestaan met name uit het helpen van de kinderen en klaarzetten van de spullen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Kinderboerderij Boxtel via bestuur@kinderboerderijboxtel.nl of telefoonnummer (0411) 67 29 27.

OUDEREN

De focus van Kinderboerderij Boxtel ligt niet alleen op kinderen, maar ook op ouderen. Zo wil Kinderboerderij Boxtel een bijdrage leveren aan eenzaamheidsbestrijding onder ouderen. Vorige week ontving het bestuur een cheque van 1.000 euro van de Vincentiusvereniging voor dit project.

FOTO BOVEN: Om ruimte te bieden aan een dwarsdeelschuur op het terrein van Kinderboerderij Boxtel werd eind maart een notenboom verplaatst. Onder toeziend oog van medewerkers en peuters van kindercentrum Klein. Kinderen iets leren en laten beleven, dat is wat de Kinderboerderij wil uitdragen. Vanaf volgend schooljaar worden vier belevingsarrangementen aangeboden aan de groepen 1 tot en met 4 van basisscholen in de gemeente Boxtel. (Foto: Jac Nouwens).


'POLITIE IS NU WEER OP STERKTE'

Inbraakgolf in Boxtel:
al elf meldingen meer

HENK VAN WEERT

Vorig jaar had de politie rond deze tijd 27 woninginbraken geregistreerd. Nu zijn dat er al 38. Dat meldde burgemeester Mark Buijs van Boxtel dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Daar vroeg de CDA-fractie zich af of er sprake is van een inbraakgolf. ,,Ja", luidde het onomwonden antwoord van Buijs.

De burgemeester gaf ook aan dat de vorming van BuurtWhatsApp-groepen en het Buurt Informatie Netwerk (BIN) zijn vruchten begint af te werpen. ,,We merken dat de meldingsbereidheid toeneemt en dat is een goede zaak", aldus Buijs. ,,Via sociale media worden al volop veiligheidstips gegeven en we bekijken hoe we in de wijken nóg meer voorlichting kunnen geven." Vaker politiepatrouilles uitvoeren zoals fractievoorzitter Hélène van As namens de christendemocraten vroeg, zit er volgens de burgemeester niet in omdat daarvoor geen capaciteit beschikbaar is. Overigens wees Buijs erop dat inmiddels alle vacatures bij de politie zijn ingevuld en dat het team weer volledig op sterkte is. ,,En daar verwachten we veel van. Elk inbraakmelding vereist een goed opsporingsonderzoek om de daders te kunnen oppakken. Vaak blijkt dat als een groep wordt opgerold er meerdere zaken tegelijk worden opgelost. Waakzaamheid van eenieder is geboden."

ONVREDE BIJ BRANDWEER

Willy van Zuijlen (Balans) sprak in dezelfde vergadering opnieuw zijn zorgen uit over de bezetting van de brandweer. Dat in korte tijd drie commandanten elkaar opvolgden is volgens hem geen goed teken. ,,Net zo min als dat zes brandweermannen die onlangs een lintje kregen, ontbraken tijdens de bijeenkomst van gedecoreerden op Koningsdag."

Burgemeester Buijs erkende dat er onvrede heerst bij met name de vrijwilligers van het brandweerkorps. Dat wordt vooral veroorzaakt omdat een blusvoertuig ingeleverd moest worden. Maar op regionaal niveau wordt volgens Buijs hard gewerkt om de voorzieningen zo goed mogelijk op peil te houden.