BOXTELSE SCHAKERS PRESTEREN GOED

Dubbelschaak mist titel, maar schenkt champagne

SCHAKEN

Na zes rondes stond de Boxtelse schaakvereniging Dubbelschaak fier bovenaan in de tweede klasse van de KNSB. Een knappe prestatie, aangezien handhaving de realistische doelstelling was. Bij promotie naar de eerste klasse zou Dubbelschaak nog maar één stap verwijderd zijn geweest van de Meesterklasse waar om het landskampioenschap gestreden wordt met teams die volledig uit (vaak ook buitenlandse) meesters en grootmeesters bestaan.

Na een nederlaag tegen de nummer twee, Vianen, en een overwinning op Sas van Gent in de rondes zeven en acht stond Dubbelschaak derde en was een overwinning op koploper De Pion uit Roosendaal in de negende en laatste ronde nodig om kampioen te kunnen worden. Het liep anders...

GEWELDIG SEIZOEN

Invaller Wil van Lankveld nam het zaterdag op tegen Fide-meester Mark Smits die met 300 Elo-punten meer een veel sterkere speler is. Door een knappe combinatie met twee torens en een paard scoorde Van Lankveld een onverwacht punt op het vijfde bord. Rob van Meurs won eveneens en wist daarmee zijn score dit jaar op 50 procent te brengen. Job de Lange en Camiel Peerlings speelden met wit op de topborden 1 en 3 allebei remise. Het bleek echter niet genoeg.

Guido Jansen en Peter Boll speelden een geweldig seizoen en waren beiden nog ongeslagen met respectievelijk drie en vier overwinningen. Juist in deze beslissende match verloren ze allebei, waarbij Jansen misgreep in een veel betere stelling; velen hadden het punt al geteld. Ook teamleider Martien van der Meijden en Michel van der Stee verloren. Is het toeval dat het juist in deze wedstrijd mis ging? Kampioenstress? De eindstand was 5-3: De Pion uit Roosendaal werd daarmee de terechte kampioen. Toch waren de spelers van Dubbelschaak 1 dik tevreden. Het seizoen als geheel is zonder meer geslaagd te noemen.

TITEL UIT BEELD

Het tweede team van Dubbelschaak wist door een nipte overwinning op De Kemppion uit Steensel onverwacht derde te worden in zijn klasse. De drie G's (Geert Tiellemans, Gerard Kastelein en Gilion Berkelmans) wisten te winnen. Heel spannend was het hier niet meer, want met elf matchpunten was de titel al lang uit beeld. OSV uit Oss is zonder verlies van matchpunten kampioen in de eerste klasse B van de NBSB met 18 punten.

Dubbelschaak 3 heeft in april haar laatste wedstrijd van dit seizoen al gespeeld tegen Vughtse Toren 2. En hoe! Met een enorme 7-1 overwinning gaf Dubbelschaak haar visitekaartje af, maar kon het tweede team van Veldhoven daarmee toch nét niet meer achterhalen. Beide teams hadden elf matchpunten, maar Veldhoven had 35 bordpunten waar de Boxtelaren op 34,5 bleef steken.

WALHOOFD

Een eervolle vermelding nog voor Diederik Claassen. Hij heeft met 6 uit 6 een 100 procent score. Hij wint hiermee het Walhoofd, de prijs voor de procentueel best presterende schaker van Dubbelschaak. Claassen heeft een schitterende toekomst achter zich. Zo werd dit prima seizoen voor de drie teams van Dubbelschaak toch feestelijk afgesloten. Bij de kernwaarden van de club staan plezier en passie nog altijd boven prestatie. Vandaar dat de champagneflessen tóch ontkurkt werden...

Meer weten over de activiteiten van Dubbelschaak? Neem dan eens een kijkje op www.dubbelschaak.nl of kom eens langs op dinsdagavond in grand café Rembrandt om een partijtje te schaken.


Handboogsport

Drie jeugdleden van handboogschutterij L'Union uit Boxtel deden zaterdag in Ammerzoden mee aan de rayonkampioenschappen op de afstanden 18 en 25 meter. Het leverde geen medaillewinnaars op.

Sam Spitters werd elfde bij de aspiranten van 11 en 12 jaar. Breanna Vugs werd zevende bij de aspiranten tot en met 10 jaar, bij de junioren boekte Jelt van de Langenberg de zesde plaats.