Afbeelding
Foto:

BEZWAREN HET GROENE HART AFGEWEZEN

Raad van State steunt
woningbouw op Velder

De Raad van State heeft gisteren het bestemmingsplan voor de bouw van enkele woningen op landgoed Velder in Liempde goedgekeurd. De bezwaren tegen het plan van milieuvereniging Het Groene Hart Brabant werden door de Raad allemaal afgewezen.

De vereniging bleef zich als enige verzetten tegen de woningbouw in het noordwestelijke gedeelte van het landgoed. Andere milieuorganisaties kwamen wel tot overeenstemming met de gemeente over het plan.

Op twee percelen binnen het landgoed is ruimte gemaakt voor twee grote woningen of vier woningen in de vorm van twee-onder-een-kap. Daarmee wordt het onderhoud van het landgoed gefinancierd. Door de woningbouw wordt het evenemententerrein op het landgoed verkleind.

Volgens Het Groene Hart laten provinciale regels de woningbouw niet toe op het landgoed. Bovendien houdt het bestemmingsplan het evenemententerrein nog wel gedeeltelijk in stand en dat ziet de vereniging ook niet zitten. Verder heeft ook de provincie twijfels geuit over de locatie van de woningen op het landgoed. Al met al zorgt de woningbouw niet voor herstel van de cultuurhistorische waarden op het landgoed, vindt de vereniging.

Maar daar denkt de Raad van State dus anders over. De opbrengst uit de verkoop van de woningen draagt volgens de Raad juist wel bij aan de instandhouding van het landgoed. En er zijn ook andere maatregelen afgesproken om de waarden op het landgoed te verbeteren, waaronder de sloop van kassen. De woningbouw is volgens de Raad ook niet in strijd met provinciale regels.


Kinderen uit Esch leggen
fietsexamen af in Helvoirt

CARRY DIRKX

Een lang lint van kinderen met oranje hesjes fietste woensdagochtend door Helvoirt. Alle leerlingen uit groep 7 in de gemeente Haaren deden daar praktisch fietsexamen en dus ook de 28 kinderen uit groep 7 van de Essche Sint-Willibrordusschool.

Vroeg in de ochtend fietsten de Essche kinderen eerst naar Helvoirt, alwaar ze vervolgens een uitgezette route moesten fietsen. Omdat het dorp verschillende moeilijke verkeerssituaties kent, is het uitermate geschikt voor het fietsexamen. ,,In Helvoirt zijn niet alleen lastige kruispunten en oversteekplaatsen, maar ook een spoorwegovergang en de N65 met stoplichten", vertelde de Essche verkeersouder Kim van de Ven.

Langs de route beoordeelden ouders hoe de kinderen met die situaties omgingen: kijken ze goed, steken ze hun hand uit? ,,Het ging goed!", zeiden vrienden Lucas en Mika na afloop, toen ze alweer op weg naar Esch gingen. ,,De stoplichten bij de N65 waren het moeilijkst", zei Mika. ,,Daar moest je goed opletten, ook al zijn er stoplichten. Bij mij reed er een bus door oranje."

Esmee en Amélie hadden van tevoren 'staan trillen van de zenuwen', maar eenmaal bezig viel het mee. Lucas vond het eigenlijk 'vooral leuk'. ,,Lekker even niet naar school", lachte hij. Alle kinderen uit Esch slaagden voor het examen. Zeven kinderen bleven zelfs foutloos...

FOTO ONDER: In Helvoirt waren gisterochtend behoorlijk wat kinderen met oranje hesjes te zien. Leerlingen uit groep 7 van basisscholen in de gemeente Haaren legden daar hun fietsexamen af. (Foto: Carry Dirkx).