Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GROTE NAMEN: TIM AKKERMAN, BJÖRN VAN DER DOELEN, MARTIJN KONING EN HENK SCHIFFMACHER

Podium Boxtel pakt uit met muziek, cabaret én theatercolleges

MARC CLEUTJENS

Podium Boxtel was gisteravond tot de laatste plaats bezet voor de preview waarin het bestuur van de Boxtelse theaterzaal aan de Burgakker het programma voor 2017-2018 onthulde. Een eerste blik leert dat Podium Boxtel een reeks grote namen in de landelijke muziek- en cabaretwereld heeft geboekt en bovendien voortborduurt op de succesformule 'theatercolleges'. Na Wim Kieft staan de voormalige PSV-voetballers Huub Stevens en Berry van Aerle, oud-wielrenner Michael Boogerd en tatoeëerder Henk Schiffmacher in Podium Boxtel.

De theaterzaal stroomde vorig seizoen vol toen ex-voetballer Kieft zijn levensverhaal vertelde. Podium Boxtel leek daarmee een nieuwe doelgroep aan te boren en borduurt voort op deze aanpak. Ongetwijfeld lukt het ook de zaal te vullen als Huub Stevens en Berry van Aerle hun opwachting maken. Beiden maakten carrière bij PSV; Stevens was bovendien succestrainer bij onder meer Schalke 04 en Hertha BSC, Van Aerle won met Oranje het EK in 1988. Het duo gaat met presentator Eddy van der Ley een voetbalcollege verzorgen op 11 januari.

Een maand eerder, op 1 december, is Michael Boogerd te gast in de Boxtelse theaterzaal. De voormalig wielerprof van Rabobank en huidige ploegleider van Roompot onthulde - net als veel andere wielrenners - doping te hebben gebruikt. Tijdens het theatercollege zal de Hagenaar geïnterviewd worden over zijn opvallende carrière in de wielersport. Hij won onder meer de Amstel Gold Race en werd vijfde in de Tour de France. Hij zegevierde in etappes naar Aix-les-Bains (1996) en de koninginnenrit in de Pyreneeën naar La Plagne (2002).

Henk Schiffmacher is op 30 maart te gast in Podium Boxtel. Naast tatoeëerder van bekende en minder bekende sterren, is hij ook wereldreiziger, avonturier en liefhebber van vrouwelijk schoon. Tijdens het theatercollege zal hij zijn kleurrijke levensverhaal vertellen.

CABARET

Een groot aantal comedians maakt komend seizoen haar opwachting in Podium Boxtel. Oude bekenden als Leon van der Zanden en Karin Bruers - ditmaal present met Nol Havens van VOF De Kunst - krijgen goed gezelschap van onder meer Martijn Koning, een van de meest populaire cabaretiers van dit moment. Met zijn show 'Koning te rijk' zal hij ongetwijfeld een volle zaal trekken. Ook 'Braboneger' Steven Brunswijk komt naar Podium Boxtel, net als René van Meurs, Joost van Hyfte, Martijn Kardol en de groepen Oeloek en Op Sterk Water. Verder is ook dit seizoen ruimte gereserveerd voor de cabaretpool met veelbelovend talent.

MUZIEK

Het muziekprogramma van Podium Boxtel is komend seizoen veelzijdig en kent enkele bijzondere lokale tintjes. Zoals de Boxtelse zangeres Joia Rath, die met singer-songwriter Iris Penning naar het theater komt. Ook uit Boxtel: The Galactic Lo-Fi Orchestra, de rockgroep rond alleskunner Michel Geelen. En ook komend seizoen ontbreekt gitarist Harry Hendriks niet op het affiche. Hij komt met Bart de Win en Arianne Knegt naar zijn thuishaven voor de show 'Tip Jar'.

Grote namen staan ook in het programma. Zoals Tim Akkerman, vroeger zanger van Di-rect en nu succesvol als solo-artiest. Hij komt naar Podium Boxtel met 'Tims Secret Sessions'. Björn van der Doelen komt ook. De Brabander - ook oud-voetballer van PSV - trekt steeds vaker volle zalen met zijn rauwe Brabantse liedjes en mooie verhalen. Onlangs ging zijn programma 'De cowboy, de outlaw, de sheriff en de hoer' in première; op 19 januari is Van der Doelen te gast in Boxtel. Hij was vorig jaar te zien bij het tuinconcert van stichting BoeL en kreeg daar een staande ovatie.

FILM

FilmPodiumScopia is de filmclub van Podium Boxtel en pakt onder meer uit met de vertoning van 'Wij waren kind in de oorlog', de lokale productie van Hans van Liempt, Guus Bekooy en Ad van Meurs. In de film vertellen tientallen Boxtelaren over hun ervaringen tijdens de mobilisatietijd, de inval op 10 mei 1940, de bezetting en de bevrijding in 1944. Onder het motto 'Kind in de oorlog' wordt ook de Italiaanse klassieker 'La vita è bella' vertoond, een aangrijpende tragikomedie die het verhaal van een vader en zoon vertelt in Arezzo. Ook 'Eye in the sky' is te zien; de film stelt de vraag hoe om te gaan met moderne oorlogsvoering als er een onschuldig kind bij betrokken is.

Een tweede filmthema in de reeks luidt 'Wat liefde vermag'. Films die de revue passeren zijn onder meer 'Amour', 'The Lunchbox' en 'In the mood for love'. Van de negen films die FilmPodiumScopia komend seizoen vertoont, zijn er zeven te zien in Het Muziekhuis aan de Passage Riche. Omdat kasteel Stapelen in de verkoop staat, zijn de organisatoren Wim van Liempt en Jos Vervoort uitgeweken naar de oefen- en concertruimte van onder meer Boxtel's Harmonie waar de films op maandagavond te zien zullen zijn.

UITMARKT

Het nieuwe theaterseizoen start traditiegetrouw met de Uitmarkt. Dit jaar vindt deze plaats op zaterdag 16 september. De kaartverkoop voor alle voorstellingen is gisteravond van start gegaan tijdens de preview en loopt via www.podiumboxtel.nl.

OP DE FOTO'S: Björn van der Doelen (links) en de Boxtelse Joia Rath betoverden het publiek tijdens de preview in Podium Boxtel met een korte maar prachtige performance. Het publiek genoot van de ingetogen liedjes en mooie verhalen die beide muzikanten voor het voetlicht brachten in de bijna uitverkochte zaal. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding