Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VLOERSCHILDERING KIOSK CONCORDIAPARK VAN START

Hoe het Liempds ganzenbord verbindt

PÅL JANSEN

De kiosk in het Concordiapark in Liempde was begin deze week afgedekt met groen zeil. Daarachter zijn kunstenaars Carro Lenselink, Jan Verhoeven, Gerda van Boeckel, Jessica Braken, Falco van der Velden en Leny Verspeek vanaf maandag begonnen met de schilderwerken die samen het Liempds ganzenbord gaan vormen. Uiteindelijk moet het spel mensen gaan verbinden. En dat heeft al een heel mooi succes opgeleverd. Een liefdesverhaal uit Liempde...

,,Het spel is eigenlijk al duizenden jaren uit. Het geeft de spiraal van het leven aan", vertelt Leo de Beer, die het idee voor een ganzenbord indiende bij Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Samen met kunstenaar Carro Lenselink laat hij de eerste schilderwerkzaamheden zien die maandag zijn uitgevoerd. ,,Het werd in de zeventiende eeuw ook gebruikt als opvoedmiddel, om jongens en meisjes levenslessen mee te geven. Hoe ga je om met de dingen die je tegen komt? Zit je bijvoorbeeld in de put, dan kan het altijd zijn dat iemand je er uit haalt", verwijst Leo naar vakje 31, waar de put is afgebeeld met op de achtergrond de boerderij van Sien Traa, het rijksmonument aan de Rosenhofstraat. ,,Het spel moet gaan verbinden en vreugde brengen. Ik merk dat steeds meer mensen veel zorgen krijgen. Het is dan fijn als zij hier het kind in zichzelf weer kunnen vinden."

Kenmerkend voor een ganzenbordspel, is dat het laatste vakje - het middelste stuk - altijd de vreugde en de verbinding symboliseert. Zo ook op de Liempdse variant, wat veruit het grootste vak is. ,,Dat is best een grote klus", vertelt Carro, die dat stuk op zich neemt. ,,Zoals een reus over Liempde uitkijkt, vanuit dat perspectief ga ik het tekenen. In mijn stijl overigens; een beetje stripachtig met subtiele grapjes erin. Die zullen misschien niet meteen opvallen, maar de bedoeling is dat mensen die in de loop der tijd gaan ontdekken."

CARRO EN LEO

Het spel symboliseert niet alleen 'de levensweg' in brede zin, legt Leo uit. ,,Een jaar nadat ik met dit idee kwam, ontdekte ik dat het ganzenbord ook een beetje mijn levensweg vertelt. Het vakje waar de gans bijvoorbeeld vast komt te zitten tussen de doorns: ook ik raakte poos geleden verstrikt."

Leo doelt daarmee onder andere op zijn verleden met Carro. ,,Onze relatie was abrupt gestopt en ik heb haar daarna niet meer gesproken. In die periode heb ik veel gekeken naar mezelf. Naar hoe ik in onze relatie stond. Op een gegeven moment kwam de vraag vanuit SPPiLL wat er moest gebeuren met de vloer van de kiosk."

Carro vervolgt: ,,Tijdens onze relatie hadden we het er al over om samen een spel te maken. Ongeveer een half jaar voordat de prijsvraag voor de kioskvloer werd uitgezet, gingen wij echter uit elkaar."

De Beer: ,,Na onze breuk stuurde ik mijn inzending voor de kioskvloer op. Een maand later ontmoetten we elkaar weer plotseling. Vlak daarna kregen we opnieuw een relatie. Toen een aantal weken later bekend werd dat ik de prijsvraag had gewonnen, gaf ik meteen aan dat Carro het moest uitvoeren."

Het tweetal werkte nauw samen in de totstandkoming van het uiteindelijke ontwerp van het Liempds ganzenbordspel. ,,We wonen inmiddels samen", zegt de illustrator uit Sint-Oedenrode met een grijns op haar gezicht. Leo: ,,Nu zijn we bij het laatste vakje aangekomen waarin we onze relatie mogen vieren. We hebben veel tegenslagen gehad..." Carro: ,,Maar we krijgen toch nog een happy end."

HET SPEL

Na de maand mei zal het ganzenbordspel ook andere mensen die meespelen nader tot elkaar brengen. Carro verwacht dat de schilderwerken dan zijn afgerond. Bij d'n Liempdse Herd komen straks houten kegels beschikbaar en grote dobbelstenen waarmee groepen het spel kunnen spelen. Op 18 juni is de officiële opening van de vernieuwde kiosk. Lees meer hierover in onderstaand artikel.

FOTO BOVEN: Kunstenaars Jessica Braken (links) en Gerda van Boeckel zijn sinds maandag aan de slag met het idee van Leo de Beer. Daarnaast schilderen de komende weken ook Carro Lenselink, Leny Verspeek, Jan Verhoeven en Falco van der Velden in de kiosk. (Foto: Gerard Schalkx).


Opening kiosk met picknick tijdens Vaderdag

Het ganzenbordspel in de kiosk op het Liempdse Concordiapark wordt 18 juni tijdens Vaderdag officieel in gebruik genomen. Op de dag zelf kunnen groepjes het spel spelen en staat er bovendien een picknick gepland. Dat laat Désiré van Laarhoven van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) desgevraagd weten.

,,Dan is het ook internationale picknickdag", licht Van Laarhoven toe. ,,Het Concordiapark is nu echt een park geworden en het leek ons mooi om die dag te combineren met een picknick." In de loop van de dag kunnen groepjes van vier tot acht personen het spelletje spelen met de houten kegels en grote dobbelstenen die ter beschikking staan. Eén spelletje duurt ongeveer een kwartier. Aanmelden gebeurt ter plaatse op de dag van de festiviteit zelf. SPPiLL zorgt voor koffie, thee en limonade. Het is de bedoeling dat iedereen zelf eten meeneemt. De activiteit begint vanaf 12.00 uur.