Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Jo en Marietje van Dinther vieren briljanten huwelijk

'Een goed huwelijk? Dat is geven en nemen...'

LINDA VAN DE WIEL

In de danstent op de Markt in Boxtel, daar hebben Jo (91) en Marietje (92) van Dinther (92) elkaar ontmoet. Het was carnaval. Jo was destijds 24 jaar, Marietje 25. Hij vroeg haar ten dans en zij zei 'ja'. En 's avonds bracht hij haar thuis. Daarna heeft het koppel een paar keer afgesproken om elkaar wat beter te leren kennen. ,,En het klikte", vertelt Marietje lachend. Nu zijn ze 65 jaar getrouwd en vieren ze hun briljanten huwelijksjubileum.

Dansen doet het echtpaar inmiddels niet meer. ,,Maar tot anderhalf jaar geleden woonden we in de Deken De Wijsstraat en werkte ik nog dagelijks in de tuin", aldus Jo. Dat lukt nu niet meer en ook heeft het koppel de auto de deur uit gedaan en daarmee wat vrijheid ingeleverd.

Van stilzitten is echter geen sprake. ,,We kunnen niet meer alles wat we vroeger deden, maar we blijven actief. Elke woensdagmiddag gaan we samen gymmen", legt Marietje uit. ,,Ik leg ook graag een kaartje en Jo speelt graag een potje rummikub én is onlangs begonnen met het maken van schilderijen."

Nu hebben zij daar alle tijd voor, maar vroeger was het flink aanpoten. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, twee dochters en drie zoons. Jo heeft de laatste 37,5 jaar van zijn arbeidsleven gewerkt bij de Encebe.

BRUILOFT

Marietje zorgde thuis voor de kinderen: ,,Als je vroeger trouwde, stopte je met werken. Ik zou ook niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen om naast de zorg voor de kinderen te werken. Dat is tegenwoordig wel anders. Je moet werken om in een koophuis te kunnen wonen."

Naast de vijf kinderen, zijn er achttien kleinkinderen en inmiddels drie achterkleinkinderen. Met dit hele gezelschap én overige familieleden en vrienden, vieren Jo en Marietje binnenkort briljanten bruiloft in partycentrum De Adelaar.

Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? ,,Dat is geven en nemen", lacht Marietje. ,,En accepteren dat het komt zoals het komt", vult Jo aan.

FOTO BOVEN: Jo en Marietje van Dinther vieren hun briljanten huwelijksjubileum. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding