Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Mohammed en Soufiane organiseren activiteitenprogramma

Lekker sporten tijdens de Ramadan

LONNEKE HOONDERT

Jezelf uitleven tijdens een voetbaltoernooi, op fitnessapparaten of gewoon films kijken in de late uurtjes tijdens de Ramadan. Soufiane Yousfi en Mohammed Kissami (beiden 21) uit Boxtel werken aan een activiteitenprogramma voor jongeren tijdens de islamitische vastenmaand. Van zaterdag 27 mei tot en met maandag 26 juni hebben ze tussen 22.00 en 01.00 uur in brede school De Wilgenbroek van alles in petto.

Soufiane en Mohammed lopen stage bij Buurtsport Boxtel en wilden graag hun kennis inzetten voor jongeren in Boxtel. ,,De Ramadan is een gezellige tijd. Na zonsondergang eten we, bidden we en daarna zoeken we elkaar vaak op", vertelt Mohammed. Soufiane vult aan: ,,Ons ritme is dan heel anders dan dat van mensen die geen moslim zijn. We zijn dan allemaal tot heel laat wakker. Veel jongeren willen na de maaltijd graag naar buiten om wat energie kwijt te raken. Dat leidt onbewust soms tot overlast."

CHILLEN

,,Andere steden organiseren al jaren activiteiten voor moslimjongeren tijdens de Ramadan. Wij gaan zelf altijd naar 's-Hertogenbosch om te voetballen. Er is echt behoefte aan in Boxtel", legt Soufiane uit. De twee Boxtelaren besloten daarom een activiteitenprogramma te ontwikkelen dat plaatsvindt in De Wilgenbroek, waar de jeugd zich 's avonds na de maaltijd kan vermaken. ,,We willen namelijk onze buren niet tot last zijn. We willen gewoon een plekje om te chillen", zegt Mohammed.

Het idee van Mohammed en Soufiane valt of staat bij de jeugd die ze ermee hopen te bereiken en daarom hielden ze een enquête. De respons was groot: bijna vijftig jongeren tussen de 12 en 30 jaar reageerden op vragen als: 'Wat vind je leuke activiteiten' en 'Wat zijn jouw wensen'. De interesses van de ondervraagden bleken vooral bij voetbal, fitness en films te liggen. ,,Daarom organiseren we een voetbaltoernooi. Mét een prijs voor de winnaars. Zo hopen we het aantrekkelijker te maken", aldus Soufiane.

Naast voetbal, fitness en films kijken, kunnen deelnemers ook gamen en koken. Het initiatief van Mohammed en Soufiane blijkt populair, want inmiddels hebben 46 jongeren zich aangemeld. ,,Maar er is ruimte voor tachtig mensen", geeft Mohammed aan.

ENERGIE

Om hun plannen handen en voeten te geven zochten de stagiaires contact met jongerenopbouwwerkers Meike Schreurs en Bart Lonterman van R-Newt ContourdeTwern, wijkagent Ad Cleijsen en met jeugdverbinder Gijs Schampers van de gemeente Boxtel. Maandag waren de jongens te gast in het gemeentehuis om wethouder Marusjka Lestrade te informeren over hun initiatief. Die toonde zich enthousiast. ,,Het is hartstikke fijn dat deze twee jongens dit hebben opgepakt. Tijdens de Ramadan wil de jeugd een hoop energie kwijt en dat gaat vaak gepaard met lawaai. Ook al bedoelen de jongeren het niet zo. Ik denk dat dit plan heel succesvol wordt."

EEN EIGEN PLEK

Vorig jaar werd tijdens de Ramadan een samenscholingsverbod ingesteld voor het gebied rond de Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem. Aanleiding was de geluidsoverlast die hangjongeren veroorzaakten. De gemeente Boxtel deed dit in nauw overleg met beide moskeeën. Met het initiatief van de stagiaires hoopt de gemeente gereedschap in handen te hebben om dergelijke overlast dit jaar te voorkomen.

Schampers verwacht dat de inspanningen van Mohammed en Soufiane de opmaat vormen voor meer activiteiten, al dan niet georganiseerd door het tweetal. ,,Ik zou jongeren die het gevoel hebben dat er niet echt plek voor ze is, graag door het jaar heen ruimte willen bieden." Ook wijkagent Cleijsen is blij met de plannen. ,,Ik ondersteun van harte wat ze doen en de politie is alleen maar blij met dergelijke initiatieven."

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade kijkt samen met initiatiefnemers Mohammed Kissami (links) en Soufiane Yousfi naar een introductiefilm over hun plannen om voor jongeren een activiteitenprogramma op te zetten tijdens de Ramadan. (Foto: Peter de Koning).


Nettie Leijtens

wint regiomix

jeu de boules

Liefst 46 deelnemers gooiden maandagmiddag een balletje tijdens het wekelijkse open regiomix-toernooi van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot. Dat deden zij op de buitenbanen van de club aan de Selissenwal.

Nettie Leijtens wist op de eerste plaats te eindigen met een score van 3/28 punten. Daarna volgden Jo van der Heijden met 3/15, Josef Pennings met 3/23 en Mariet van Roosmalen met 3/18. Piet van der Velden en Piet Schouten delen de vijfde plaats met 3/17. Op de zevende plek eindigde Jeanne Teulings met 3/13, Hans Westdorp werd achtste met 2/18, gevolgd door Wim van Alphen met 2/12.

Wie graag een keer mee wil doen aan het toernooi kan zich elke maandag om 13.00 uur melden bij de vereniging. Kijk voor meer informatie op www.jbvdewalnoot.nl.