Afbeelding
Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis

BOXTELSE TIENER MAAKT YOUTUBE-FILMPJES

Vlogger Simon op onderzoek in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Hij vertelde zijn verhaal al in de jeugdrubriek What's Up van Brabants Centrum. En deze week maakt ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) zelf het nieuws wereldkundig. De elfjarige Simon Schellekens uit Boxtel gaat vloggend op onderzoek in het Bossche ziekenhuis en laat zijn bevindingen zien op de kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl.

Kinderen die een longfunctieonderzoek krijgen in het ziekenhuis, zijn van tevoren vaak een beetje gespannen omdat ze niet precies weten wat er gaat gebeuren. Daarom riep het JBZ de hulp in Simon. Want wie kan beter uitleggen aan kinderen hoe het is om een onderzoek te krijgen dan een kind zelf? Sinds deze week kunnen kinderen Simon volgen tijdens zijn longfunctieonderzoek.

Simon maakt al langer vlogs op zijn eigen YouTube-kanaal. Met zijn Brabantse accent en enthousiasme geeft hij mensen een kijkje in zijn leven. Op de vraag of hij het Jeroen Bosch Ziekenhuis wilde helpen om de voorlichting voor kinderen verder te verbeteren, twijfelde Simon geen moment. ,,Ik vond het echt kei leuk dat het ziekenhuis juist mij gevraagd heeft. Echt super leuk om een vlog te maken waar ik andere kinderen ook nog eens mee kan helpen."

NIET VANZELFSPREKEND

Vloggen in een ziekenhuis is zeker geen vanzelfsprekendheid. Wegens de privacy van patiƫnten en bezoekers is het er normaal gesproken niet mogelijk om te filmen in het ziekenhuis. Voor Simon maakt het JBZ graag een uitzondering, zo werd deze week gemeld.

Het JBZ is naar eigen zeggen altijd op zoek naar manieren om kinderen zo goed mogelijk voor te lichten en te betrekken bij haar zorg. ,,Dat doen we niet alleen als kinderen in het ziekenhuis zijn; het begint al thuis", zo vertelt een woordvoerster. ,,Op de kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl geven we op een voor kinderen begrijpelijke manier uitleg over verschillende onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen kinderen op de website lezen wie er in het ziekenhuis voor ze zorgt, en hoe hun kamer eruit ziet als ze een nachtje moeten blijven slapen."

In januari ontving het JBZ als eerste ziekenhuis alle vijf de keurmerken van stichting Kind en Ziekenhuis. De stichting reikt Bronzen, Zilveren en Gouden Smileys uit aan zorgorganisaties die in het bijzonder rekening houden met de behoeftes van jonge patiƫnten.

LONGFUNCTIEONDERZOEK

Een longfunctieonderzoek geeft de arts informatie over hoe de longen en luchtwegen werken. Tijdens het onderzoek blaast een kind in een mondstuk dat is aangesloten op een computer. Voor een waarheidsgetrouw testresultaat is het belangrijk dat kinderen op de juiste manier in- en uitademen.

Longfunctieanalist Judith moedigt Simon in het filmpje enthousiast aan om zo goed mogelijk zijn best te doen. ,,Een longfunctieonderzoek vraagt echt om een stukje inzet van de kinderen. Het is erg fijn dat ze in de vlog nu kunnen zien wat ze precies moeten doen. In de vlog zien ze dat het onderzoek helemaal niet eng is en geen pijn doet. Een kind is zo beter voorbereid en minder angstig", vertelt ze.

De vlog is financieel mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dankzij de stichting beschikt het ziekenhuis over een kinderwebsite www.halloziekenhuis.nl. (Foto: JBZ).