Afbeelding
Foto: Peter de Koning

YVON JASPERS DRAAGT STEENTJE BIJ AAN BLOEDPROCESSIE

Brede steun voor 'Toeters en Bellen'

MARC CLEUTJENS

De Heilig Bloedprocessie en de restauratie van het carillon in de toren van de Sint-Petrusbasiliek kunnen rekenen op een stevige financiële impuls van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Een bedrag van 5.000 euro is deze week toegekend om onder meer het concert Toeters en Bellen te ondersteunen, waarmee het gerestaureerde carillon zaterdag 10 juni feestelijk in gebruik wordt genomen. Een dag later, op Drievuldigheidszondag 11 juni, trekt de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel.

Waarnemend secretaris Christ van Eekelen van de Heilig Bloedstichting vertelde deze week dat het geen eenvoudige klus was om vijf mille los te peuteren bij het fonds. Op inventieve wijze werd de stichting gevraagd om aan te tonen dat het geld van toegevoegde waarde kon zijn voor het organiseren van zowel het concert Toeters en Bellen alsmede de organisatie van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie en de Bloedmirakelse Avond, die op woensdag 7 juni wordt gehouden.

NAAM EN FAAM

De kogel ging spreekwoordelijk door de kerk bij het fonds toen Van Eekelen op de proppen kwam met een ambassadeur van nationale naam en faam: Yvon Jaspers. De bekende tv-presentatrice die opgroeide aan de voet van de Sint-Petrustoren en wier vorig jaar overleden vader Jan vele decennia dag en nacht klaar stond voor de kerk en de parochie, toonde zich bereid om haar landelijke bekendheid aan te wenden om de Heilig Bloedprocessie onder de aandacht te brengen.

Daarnaast was Jaspers enkele weken geleden in de Sint-Petrustoren te gast om de restauratie van het carillon van dichtbij te bekijken. Als dank voor vele jaren inzet nam ze een klokje in ontvangst waarop de naam van haar vader Jan is geschilderd. Het klokje maakt deel uit van het carillon en wordt tijdens Toeters en Bellen weer voor het eerst gebruikt. De tv-presentatrice hing het klokje eigenhandig in het instrument, dat met steun van scholieren van het Baanderherencollege is gerestaureerd.

Volgens waarnemend secretaris Van Eekelen van de Heilig Bloedstichting zal Jaspers geen actieve rol spelen tijdens Toeters en Bellen (10 juni) en de Heilig Bloedprocessie (11 juni). ,,Wel heeft Yvon met ons team een filmpje opgenomen dat tijdens Toeters en Bellen voor het eerst te zien zal zijn. De film laat zien hoe Yvon haar vaders klokje ophangt in de toren. Daarnaast worden nog beelden gemaakt van haar beide broers, die het gedachteniskruisje van hun vader bij het carillon gaan bevestigen."

SPEKTAKELSTUK

Toeters en Bellen belooft een cultureel spektakelstuk te worden aan de voet van de Sint-Petrustoren. De Heilig Bloedstichting plaatst die avond zo'n vijfhonderd stoelen op het plein voor de toren. Daarnaast is er ruimte voor het publiek om het concert staand bij te wonen. Het publiek krijgt een concert voorgeschoteld van drie beiaardiers: Tommy van Doorn, Rosemarie Seuntiëns en Arrie Abbenes.

Terwijl de beiaardiers bij het carillon plaatsnemen, nemen de muzikanten van de Gildenbondsharmonie hun plek in op het kerkplein. Onder leiding van dirigent Erik Somers en de solisten Fenne van Wuijtswinkel en Rob Hazenberg wordt een muzikaal programma aangeboden waaraan ook gitarist Harry Hendriks meewerkt. ,,Op een groot beeldscherm is niet alleen de film met Yvon Jaspers te zien, maar ziet het publiek ook live beelden van de beiaardiers en Harry Hendriks, die boven in de toren plaatsneemt", vertelt Van Eekelen. Met bijzondere verlichting wordt tijdens Toeters en Bellen een bijzondere sfeer gecreëerd op het kerkplein.

Het concert begint om 20.30 uur en is gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doneren, die bestemd is voor het restauratiefonds van het carillon en de Heilig Bloedprocessie. Waarnemend secretaris Van Eekelen geeft aan dat er veel steun is voor zowel Toeters en Bellen als de kerkelijke ommegang op Drievuldigheidszondag. ,,Tal van sponsors hebben zich gemeld. Ook zijn we blij met de gemeente Boxtel, die onder meer het podium mogelijk maakt en bijdraagt in de kosten van drukwerk."

BLOEDPROCESSIE

De Heilig Bloedprocessie trekt - als de weergoden dit jaar meewerken - zondag 11 juni vanaf 15.00 uur door hartje Boxtel. Dit jaar staan er geen bijzonderheden op de rol en zijn er geen groepen te gast uit Hoogstraten in België. In 2018 en 2019 wordt wel een uitwisseling voorbereid met de zusterstad in Vlaanderen. Volgend jaar wordt de bisschop van het bisdom Antwerpen als speciale gast verwelkomd in Boxtel, een jaar later zal bisschop Gerard de Korte van het bisdom 's-Hertogenbosch naar Hoogstraten gaan om daar mee te doen aan de Heilig Bloedprocessie.

In de aanloop naar de processie hoopt de Heilig Bloedstichting haar lessenserie over de ommegang nog aan te kunnen bieden aan enkele plaatselijke basisscholen. Scholen die zich melden bij Cultuurbox, kunnen tijdens de lessen een beroep doen op enkele acteurs die een rol uit de Heilig Bloedprocessie zullen spelen.

FOTO BOVEN: Jonge deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie in 2016 wachten tot dat duidelijk wordt of de stoet kan uitrukken. Kort voor drie uur 's middags moest de knoop worden doorgehakt en werd de ommegang afgelast. (Foto: Peter de Koning).


Pasavonden

Bloedprocessie

De eerste pasavond voor de Heilig Bloedprocessie wordt maandag 15 mei gehouden op de eerste verdieping van bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Bezoekers zijn welkom van 19.00 tot 20.30 uur.

Vanaf deze dag zijn deelnemers aan de ommegang elke week op maandag en woensdag van 19.00 tot 20.30 uur welkom om kleding te passen en zich daarmee aan te melden voor deelname. De Heilig Bloedstichting roept inwoners van alle leeftijden op om mee te doen, maar doet een extra beroep op jongens en meisjes van 6 tot ongeveer 16 jaar.

Tv-presentatrice Yvon Jaspers is dit jaar ambassadeur van de Heilig Bloedprocessie. (Foto: Peter de Koning).