'Het is vervelend, maar veiligheid gaat boven alles'

Het nieuws over het sluiten van de pinautomaat aan de Van Beekstraat in Boxtel deed behoorlijk wat stof opwaaien op sociale media. Met name ouderen zouden door de beslissing worden getroffen en dat is oneerlijk, zo blijkt uit verschillende reacties op de Facebookpagina van Brabants Centrum. Voor voorzitter Bart van Roosmalen van winkeliersvereniging Selissen en voorzitter Betsie van der Sloot van KBO Boxtel telt echter één ding zwaarder: de veiligheid van inwoners, winkeliers en klanten.

Zo'n 25 jaar maakte de pinautomaat deel uit van het winkelcentrum, schat Van Roosmalen. ,,Maar we kunnen geen risico nemen. De kans op instorting van het pand is groot als er een plofkraak zou plaatsvinden. Een pilaar of iets dergelijks zou niets uitmaken, er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van zogenaamde plakbommen." Van Roosmalen begrijpt de kritiek. ,,Toch gaat veiligheid boven alles. Bovendien beschikt iedere winkel in Selissen over een pinautomaat én is het mogelijk om extra geld te pinnen bij supermarkt Plus. Ik merk sowieso dat mensen steeds vaker de pinpas gebruiken om aankopen af te rekenen, óók ouderen. Bovendien heeft de Rabobank een service voor mensen die niet mobiel zijn. Bij hen wordt geld aan huis gebracht."

Betsie van der Sloot van KBO Boxtel merkt dat de service voor ouderen 'mondjesmaat vermagert'. ,,Terwijl mensen steeds ouder worden. Toch is het waardevoller dat iedereen veilig woont. Ik hoop alleen wel op een fatsoenlijk alternatief en daar willen wij als KBO met name de attentie op vestigen. We kunnen zelf geen automaat neerzetten, maar willen hier wel aandacht aan besteden."

De fractie INbox vroeg dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering of het college van B. en W. over de kwestie contact had met Rabobank. Wethouder Eric van den Broek gaf aan inderdaad te hebben gesproken met directeur Monique Nieuweboer. Volgens hem heeft de bank de geldautomaat tot nader order gesloten in afwachting van een risico-inventarisatie en heroverweging van beleid. ,,Definitieve sluiting is niet de intentie."