Nel van Doorn (links) bekijkt haar boek met zuster Roos van den Broek en Coby Westelaken. (Foto: Peter de Koning).
Nel van Doorn (links) bekijkt haar boek met zuster Roos van den Broek en Coby Westelaken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AANMELDEN VOOR REÜNIE ZIEKENHUISPERSONEEL KAN NOG

'Ik ben echt héél blij met Liduina-boek'

HENK VAN WEERT

Zuster Roos van de Broek en Coby Westerlaken, beiden jarenlang docent van de verpleegstersopleiding in Boxtel, kregen maandagmiddag uit handen van auteur Nel van Doorn de eerste exemplaren van het boek 'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren'. In 130 pagina's beschrijft de heemkundige niet alleen de jaren zeventig en tachtig (toen zij zelf als verpleegster in het Liduinaziekenhuis werkte) maar ook de lange voorgeschiedenis en de ontwikkelingen van de laatste jaren.


Prijzenexplosie in Oosterhof

Winkeliersvereniging Oosterhof in Boxtel heeft zaterdag tijdens de maandelijkse Prijzenexplosie weer een flatscreen-tv uitgereikt. Anke van der Bent was de gelukkige winnaar.

Daarnaast ontvingen negen andere trouwe klanten mandjes met waardebonnen die bij de winkeliers van Oosterhof zijn in te wisselen. Het zijn de families Schoenmakers, Van de Ven, Grandia, Duijghuisen, Vogels, Kuijpers, De Haas, Van den Broek en De Jong.

Van Doorn heeft haar boek rijk gelardeerd met anekdotes van collega's. Daarnaast worden de verhalen geïllustreerd met veel foto's. Uit de eigen albums van de schrijfster, maar ook beschikbaar gesteld door tal van medewerkers van het ziekenhuis. En voorts uit het archief van onder meer Liduina en Brabants Centrum.

'De reden voor dit boek is eigenlijk diep persoonlijk. Het is mijn manier om een rijke en dankbare periode in mijn leven af te sluiten. Vanwege gezondheidsredenen heb ik in 2000 het ziekenhuisleven plotsklaps moeten verlaten, zodat ik er nooit op een fatsoenlijke manier afscheid van heb kunnen nemen. Terwijl ik in het ziekenhuis werkte, veranderden de werkomstandigheden bovendien al ingrijpend. Inmiddels is de wereld van de gezondheidszorg zo ver veranderd, dat het voor oud-medewerkers 'van de oude stempel' vrij onbegrijpelijk en onherkenbaar is geworden', schrijft Van Doorn in haar voorwoord. Toch beseft de auteur dat het vroeger niet allemaal beter was. 'Met de wijsheid achteraf kunnen we ook wel zeggen dat bepaalde inzichten destijds nog flink tekortschoten'.

Roos van de Broek (93) was de laatste zuster van de congregatie JMJ die in Liduina werkte. In 1966 begon zij als hoofd van de verpleegstersopleiding op Duinen-


daal. ,,Toen ik zestig werd moest ik ermee stoppen. Zo waren de regels destijds..." Van de Broek was in haar nopjes met het boek: ,,Ik ben hier echt héél blij mee. Het is een prachtboek geworden." Haar rechterhand, Coby Westerlaken, was niet minder opgetogen. ,,En het is best een dik boek geworden."

Van Doorn erkende blij te zijn dat haar boek klaar is. ,,Schrijven is leuk, maar een boek maken vind ik minder." Ze zei zich gelukkig te prijzen dat ze voor de eindredactie en vormgeving een beroep kon doen op haar zoon Frank, die als historicus werkzaam is bij het Brabants Historisch Informatie Centrum. Het Liduinaboek is van de persen gerold bij drukkerij Tielen en kost vijftien euro. Belangstellenden kunnen een exemplaar bestellen via e-mail: nelvandoorn@outlook.com. Bellen kan ook: 06-30 04 20 83. De boeken liggen vanaf deze week ook op donderdagavond en vrijdagmorgen bij de Heemkamer in het VVV-kantoor. En op zaterdag en zondag in museum MuBo.

REÜNIE

Zaterdag 13 mei is het boek van Van Doorn ook te koop tijdens de reünie die van 14.00 tot 18.00 uur van stapel loopt in De Bourgondiër aan de Bosscheweg in Boxtel. Voor het treffen dat door Ria Bekkers, Mario Eltink, Thea van Helvoort en Van Doorn op touw is gezet, hebben zich ruim 250 mensen aangemeld. Wie alsnog van plan is te komen, kan mailen naar liduinaboxtel@gmail.com.

FOTO BOVEN: Nel van Doorn (links) bekijkt haar boek met zuster Roos van de Broek en Coby Westerlaken. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding