Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE KUNSTROUTE DOOR BOXTEL DOORSPEKT MET HUMOR

SintLucas en VVV bundelen krachten

LONNEKE HOONDERT

Boxtelaren die vertrouwd zijn met blikvangers als het beeld 'De Gedachte' voor het VVV-kantoor op de Markt of het tegeltableau met koeien in de Ossenpadtunnel, zullen straks hun ogen uitkijken wanneer ze de nieuwe kunstroute lopen. Met name het eindpunt belooft spectaculair te worden. De route wordt momenteel ontwikkeld door studenten van SintLucas op verzoek van Beleef Boxtel / VVV Boxtel. Dinsdag kozen Hannie van Schijndel en Huub Thorissen namens het VVV en Kunststichting Boxtel het winnend ontwerp uit zeven concepten.

Uiteindelijk won 'Bekèkt 't mar' van de van oorsprong Limburgse Janne Dikmans die in Boxtel op kamers woont. Zij liet zich inspireren door een route in Heerlen, waar door de toevoeging van een vleugje humor ook jongeren worden aangespoord openbare kunst te bewonderen. Dat wordt gedaan in een route- en informatieboekje vol spitsvondige spreuken in dialect. De studente was verbaasd dat haar ontwerp werd uitgekozen: ,,Ik vind het een eer. Mijn concept heeft nog nooit gewonnen tijdens een klantpresentatie." Het draaiboek om alles piekfijn in orde te krijgen voor de officiële opening op donderdag 1 juni lag al klaar en tijd om haar succes te vieren was er amper. ,,Dat mijn ontwerp wint, betekent ook dat we nog héél veel werk voor de boeg hebben om alles uit te voeren", verzuchtte ze.

CONTRAST

Voor de vormgeving van het routekaartje en informatieboekje koos Janne voor oranje en blauwe kleuren. ,,Ik wilde koude en warme tinten met elkaar combineren zodat het een mooi contrast oplevert. Verder spelen transparantie en doorlopende lijnen een rol in mijn ontwerp", legde ze uit.

Naast Janne, studeren ook Sanne Lohman, Iza van Doorn, Renske Wijnen, Fleur Wesel, Muriël Sombogaard en Annabel Vervoorn van de opleiding 'Vormgeven, product, ruimte en media' van SintLucas af met een voorstel voor een kunstroute. Die leidt van het VVV-kantoor naar experimenteerwinkel YourStory van de mbo-school aan de Stationsstraat. Onderweg worden zeven kunstwerken aangedaan: De Gedachte op de Markt, het beeld van Eligius van den Aker in de Oude Kerkstraat, tegeltableau Gedeelde Herinnering in de Ossenpadtunnel, het bronzen figuur Lonely Feelings on Landing op de Burgakker, het beeld 150 jaar Spoor op het Stationsplein, de bronzen eenden in de Frans Staelstraat en het beeld Stop Voets in de Clarissenstraat.

De route eindigt in YourStory waar wandelaars nóg eens zeven kunstobjecten kunnen bewonderen. De studenten hebben namelijk niet alleen een route vorm gegeven, ze steken ieder één van de kunstwerken óók nog eens in een nieuw jasje. Dat doen ze met eigen interpretaties van de beelden. Die worden tijdelijk tentoongesteld in het pand. De eerste schetsen voor een 2.0 versie van de verschillende kunstwerken waren verbluffend en vooral verrassend.

BEWEGING

Het ontwerp van Janne omhelsde ook een plan voor de vormgeving van de expositie in YourStory. ,,Beweging is belangrijk. Door de kunstroute te volgen, ondernemen mensen ook écht iets. Dat moest terugkomen in het ontwerp." Door middel van semi-transparante gordijnen met een overloop van blauwe kleuren moeten bezoekers van de expositie ook moeite doen om de kunstwerken te kunnen bewonderen. ,,Elk object gaat verscholen achter een gordijn. Dat maakt het spannend."

Thorissen, zelf kunstenaar, complimenteerde de zeven studenten: ,,Jullie hebben allemaal je eigen weg bewandeld op je eigen manier. Dat zag je heel sterk terug. Jullie hebben ieder vastgehouden aan je eigen visie. Dat vind ik bewonderenswaardig. Als je principes hebt, moet je die ook volgen." Thorissen en Van Schijndel waren overweldigd door het niveau en de kwaliteit van de ontwerpen. Die varieerden van een plattegrond in de academische stijl met zware Gotische letters tot een speels vormgegeven routekaart met kleurige illustraties. Van Schijndel: ,,Geweldig dat de meiden in zo'n korte tijd een totaalconcept weten te maken en ook écht de verdieping in gaan. Ze hebben werkelijk overal aan gedacht."

De nieuwe kunstroute en expositie worden donderdag 1 juni om 11.00 uur feestelijk onthuld in YourStory.

FOTO BOVEN: Janne Dikmans (midden) ontwierp een informatieboekje en plattegrond voor een nieuwe kunstroute langs zeven openbare kunstwerken in het centrum van Boxtel. Hannie van Schijndel en Huub Thorissen kozen namens Beleef Boxtel / VVV Boxtel en Kunststichting Boxtel haar concept uit. (Foto: Peter de Koning).