Afbeelding
Foto:

BOXTELSE AFSCHEIDSFOTOGRAFEN VORMEN COÖPERATIE

Sprekende foto's van bijzondere uitvaarten

De Boxtelse afscheidsfotografen Boukje Canaan en Daisy Renders vierden zondag het feit dat ze precies één jaar geleden startten met Afscheidsmomenten, een coöperatie waarbij zich inmiddels twaalf Nederlandse afscheidsfotografen hebben aangesloten. In fort Nigtevecht in Abcoude openden ze een expositie waar de meest opvallende afscheidsfoto's tot en met 18 juni te zien zijn.

Canaan en Renders richtten Afscheidsmomenten een jaar geleden op met Jacha de Jong uit Culemborg. Het bedrijf is een coöperatie waar professionele afscheidsfotografen onder een kwaliteitskeurmerk dit vak uitvoeren en bekendheid geven.

De fotografen die bij de coöperatie zijn aangesloten, hebben voor de tentoonstelling gezocht naar sprekende foto's van bijzondere, vaak heel persoonlijke uitvaarten. ,,We zochten naar foto's die passen bij wat er anno nu gaande is", vertellen Canaan en Renders. ,,Vieren van het leven, vernieuwende rituelen en persoonlijke invullingen bij uitvaarten."

VREUGDEVOL

Op de foto's zijn beelden te zien van ballonnen die worden opgelaten, een koor dat zingt bij de kist, het samen dansen van de tango. Ook dat gebeurt tegenwoordig tijdens het afscheid van een dierbare. Steeds vaker geven mensen met veel zorg en aandacht zo'n afscheid een vorm die ze bij de overledene vinden passen. ,,Naast het verdriet zijn er ook vreugdevolle momenten en delen de aanwezigen op hun eigen manier hun liefde voor de overledene", aldus de Boxtelse afscheidsfotografen. ,,Dat maakt dat uitvaarten tegenwoordig zo bijzonder kunnen zijn, en uniek."

De locatie voor de expositie in Abcoude is speciaal gekozen. In fort Nigtevecht werd zondag een nieuwe vleugel in gebruik genomen. Het fort fungeert als gedenkplaats en is een mooie plek waar nabestaanden een overleden dierbare kunnen gedenken. Aan de achterzijde is een vleugel met vijf ruimtes hier speciaal voor ingericht.

Twee aparte gedenkruimtes zijn ingericht met een specifiek doel. Ze geven nabestaanden de mogelijkheid een overledene te gedenken als zij 'Niets tastbaars hebben om te gedenken'.
Deze ruimtes hebben een naam 'Memo' en 'Er was een kindje in de buik'. In de ene ruimte hangen gedichten van Floortje Agema en in de grote ruimte is de foto-expositie van de fotografen van Afscheidsmomenten te zien.

INZICHT GEVEN

Canaan en Renders zeggen zich na een jaar nog altijd 'vol enthousiasme' in te zetten voor de verbreding van de kennis en ervaring rond afscheidsfotografie. Met deze expositie hopen zij velen inzicht te geven in hoe foto's iedere uitvaart tot bijzonder maakt. ,,Niet alleen het verdriet, maar ook de liefde, het samenzijn, de vreugde en de kenmerkende keuzes van de nabestaanden worden voor eeuwig vastgelegd", zo stellen de Boxtelse fotografen. ,,Door foto's kan de herinnering aan het afscheid gemakkelijk opgeroepen worden en dat laat de liefde weer stromen."

Beiden hopen de tentoonstelling ook een keer in hun eigen Boxtel te kunnen plaatsen. Ze roepen inwoners die ruimte beschikbaar hebben voor deze expositie op contact op te nemen. Dat kan telefonisch via nummer (085) 273 53 29 of via e-mail: bestuur@afscheidsmomenten.nl.

De expositie van Afscheidsmomenten heet 't Eigenwijze Afscheid en is tot en met 18 juni te zien in fort Nigtevecht aan de Velterslaan 1 in Abcoude. Het fort is op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Voor bezichtigingen op andere tijden dient telefonisch een afspraak gemaakt worden via nummer 06-22 52 01 67.

FOTO BOVEN: Boukje Canaan, Jacha de Jong en Daisy Renders (v.l.n.r.) poseren voor fort Nigtevecht in Abcoude, waar ze zondag het eenjarig bestaan van Afscheidsmomenten vierden. (Foto: Afscheidsmomenten).


Expositie missionarissen

Het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint-Agatha organiseert van 3 mei tot en met 29 oktober de tentoonstelling 'De Witte Karavaan' over 150 jaar witte paters en witte zusters in Afrika. Inmiddels zijn de Nederlandse missionarissen allemaal teruggekeerd in Nederland en wordt hun werk voortgezet door Afrikanen. De expo is daarom de laatste kans om uit eerste hand verhalen over de missie te horen. Deze is op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken in het erfgoedcentrum aan de Kloosterlaan.