Vanwege het sterk toenemend aantal plofkraken in de regio sluit de Rabobank de geldautomaat in winkelcentrum Selissen. (Foto: Henk van Weert).
Vanwege het sterk toenemend aantal plofkraken in de regio sluit de Rabobank de geldautomaat in winkelcentrum Selissen. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

RABOBANK SLUIT 'S NACHTS DE AUTOMATEN IN OOSTERHOF EN IN LIEMPDE

Geldautomaat Selissen weg door plofkraken

HENK VAN WEERT

Vanwege het toenemend aantal plofkraken heeft de Rabobank dinsdag haar geldautomaat aan de Van Beekstraat in het Boxtelse winkelcentrum Selissen gesloten. Het apparaat vormt een 'acuut risico'. De automaten in winkelcentrum Oosterhof, ook in Boxtel, en aan de Nieuwstraat in Liempde gaan 's nachts dicht.

Monique Nieuweboer, directeur van de afdeling Particulieren van de regionale Rabobank Hart van De Meierij, is het een 'noodgedwongen voorzorgsmaatregel . ,,Sinds vorig jaar wordt de Rabobank in toenemende mate getroffen door plofkraken of pogingen daartoe. Dit geeft veel financiële schade en overlast. Daarom nemen we maatregelen die criminelen moeten ontmoedigen. We realiseren ons ook goed dat de schrik in de benen van omwonenden zit, gezien de impact van plofkraken. Daar houden we rekening mee. We vinden het uiteraard bijzonder vervelend om noodgedwongen over te moeten gaan tot acute maatregelen die de beschikking van contant geld voor onze klanten reduceren, maar veiligheid staat in dit geval voorop."

De geldautomaat aan de Van Beekstraat 9 is dinsdag gesloten. De bank is in overleg met belanghebbenden over een 'passend alternatief in de omgeving'. Gevraagd naar wat zo'n alternatief behelst, werd maandag gemeld dat wordt overwogen om een geldautomaat in supermarkt Plus te plaatsen. Tot nader order worden mensen verwezen naar de geldautomaten van het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Stationsstraat 32.

De overige Rabo-geldautomaten in Boxtel en Liempde blijven gehandhaafd. Maar aangezien de buitenautomaten in het winkelcentrum van Boxtel-Oost én aan de Nieuwstraat in Liempde 's nachts 'relatief beperkt' worden gebruikt, gaan deze tussen middernacht en 's ochtends zes uur op slot. Ook dit besluit is ingegeven door veiligheidsoverwegingen. De automaat in Oosterhof is tot 18 mei gesloten vanwege plaatsing van een stalen rolluik en reguliere werkzaamheden. Alleen de twee buiten-automaten van de Rabobank aan de Stationsstraat zijn voortaan 24 uur per dag beschikbaar. Enkele jaren geleden sloot Rabobank al de geldautomaten in Esch en Gemonde.

Nieuweboer wees onder de noemer alternatieven ook naar andere banken waar mensen geld kunnen pinnen. Daarnaast heeft Rabobank een service waarbij klanten contant geld thuisbezorgd krijgen. Bovendien stellen diverse winkeliers hun klanten in de gelegenheid bij een pintransactie extra contant geld op te nemen.

ACUUT RISICO

De geldautomaat aan de Van Beekstraat wordt veelvuldig gebruikt, maar de Rabobank doet geen mededelingen over specifieke aantallen. ,,Gezien de plaats van deze geldautomaat zou het zomaar kunnen dat er ontzettend veel gasttransacties zijn (dus pinnen door niet-klanten). De sluiting heeft absoluut geen economisch motief. Wij worden vanuit veiligheidsoverwegingen gedwongen. Kortom: er is simpelweg geen keuze en bezoekersaantallen zijn niet relevant", aldus communicatieadviseur Martijn Schoones.

Hij vervolgt: ,,Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat we hierin niet onze ledenraad hebben kunnen consulteren, wat bij wijzigingen in kantoren en geldautomaten doorgaans altijd gebeurt. In algemene zin geldt dat de locaties die nu gesloten worden absoluut een acuut veiligheidsrisico vormen, welke niet door een verbouwing ongedaan gemaakt kunnen worden. Daarom hebben we ook tijd nodig om alternatieven te onderzoeken. Veel liever hadden we die al geboden tegelijk met de sluiting, zodat de overlast minder groot is. We doen ons best zo snel mogelijk met een passende oplossing te komen."

FOTO ONDER: Begin maart 2012 werd geprobeerd een ramkraak te plegen op de geldautomaat aan de Van Beekstraat. Daarbij werd geen geld buitgemaakt. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding