Marco van Dijk en Vera Bressers eren met de vendelgroet alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog tijdens dodenherdenking in Liempde.
Marco van Dijk en Vera Bressers eren met de vendelgroet alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog tijdens dodenherdenking in Liempde. Foto: Gerard Schalkx

Goed overwint kwaad...

Negen Liempdse oorlogslachtoffers worden jaarlijks op donderdag 4 mei herdacht. Tijdens de dodenherdenking bracht gilde Sint-Antonius Abt voor het eerst een vendelgroet als eerbetoon aan hen die vielen. ,,Iedere beweging betekent iets. Het geheel vertelt het verhaal van Sint-Joris en de draak", aldus Kees van Loon.

Voorafgaand aan de kranslegging leidde kapelaan Geoffrey de Jong een gebed ter nagedachtenis aan alle slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wilbert Swinkels van Algemeen Belang Liempde droeg een gedicht voor over de vrijheid van meningsuiting. Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde citeerde de Duitse predikant Martin Niemöller over de inactiviteit van de intellectuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog: ,,Toen ze de Joden opsloten, heb ik gezwegen; ik was immers geen Jood.Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog iets zeggen kon."

Na de gebedsviering in de Sint-Jans Onthoofdingskerk liepen enkele tientallen mensen naar het Concordiapark. Speciaal dit jaar was de vendelgroet door het gilde. ,,In Boxtel en Gemonde zagen we al een poos dat het gebeurde. Normaal speelt alleen de tamboer, maar vendelen geeft toch wat extra cachet", legt koning Wynand Bressers uit.

Diens dochter Vera (17) was een van de twee vendeliers op deze dag. ,,Door de wind was het uitdagend, dus was het afwachten hoe dat zou gaan. Maar het ging goed."

SINT-JORIS EN DE DRAAK

,,Vera maakt weinig fouten en anders kopieer ik haar foutjes, zodat het publiek niets merkt", verduidelijkt medevendelier Marco van Dijk de routine van de vendelgroet. ,,Wij beelden het gevecht uit van Sint-Joris met de draak."

Koning Bressers: ,,Eigenlijk is het een gebed, een soort eerbetoon aan iemand. In dit geval dus aan alle oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog."

,,De sage gaat dat Sint-Joris de draak in een gevecht verslaat", vulde gildelid Kees van Loon aan. ,,In dat gevecht vertegenwoordigt de draak het kwade en Sint-Joris het goede." Koning Bressers: ,,Het goede overwint uiteindelijk altijd, zoals het hoort."

FOTO: Marco van Dijk en Vera Bressers eren met vendelen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens dodenherdenking in Liempde. (Foto: Gerard Schalkx).