De Amerikaan Joe Porreca (links) verwijdert samen met Piet Snijders en Sybilla Buisman de Boxtelse vlag van het nieuwe gedenkteken op het Heilig Hartkerkhof. Het staat op de plek waar in 1944 gesneuvelde Amerikaanse jachtvlieger Daniel B. Nazzarett twee dagen begraven lag. (Foto: Peter de Koning).
De Amerikaan Joe Porreca (links) verwijdert samen met Piet Snijders en Sybilla Buisman de Boxtelse vlag van het nieuwe gedenkteken op het Heilig Hartkerkhof. Het staat op de plek waar in 1944 gesneuvelde Amerikaanse jachtvlieger Daniel B. Nazzarett twee dagen begraven lag. (Foto: Peter de Koning). Foto:

PERSOONLIJK VERHAAL VAN GEVLUCHTE SYRIËR MAAKT INDRUK TIJDENS DODENHERDENKING IN BOXTEL

'Oorlog maakt alles kapot. Ik zag het met eigen ogen'

HENK VAN WEERT

Met het plaatsen van een nieuw gedenkteken voor onbekende strijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven lieten in Boxtel, kreeg de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei een speciale invulling. Vooraf maakte het persoonlijke relaas van Issam Hamadi (39) duidelijk dat oorlog nog lang niet uitgebannen is. Hij ontvluchtte anderhalf jaar geleden Syrië en woont sinds enkele maanden in Boxtel.

Als altijd begon ook dit jaar de lokale herdenking van oorlogsslachtoffers met een herdenkingsplechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek. Daar gaf ook gemeenteraadslid en theoloog Nico Bulter met een indrukwekkende overweging invulling aan het nationale thema van de 4-meiplechtigheid: 'De kracht van het persoonlijk verhaal'. Een deel van zijn speech is linksonder op deze pagina terug te lezen.

VLUCHT UIT ALEPPO

Tijdens de bijeenkomst, opgeluisterd door het Sint-Petruskoor en een klarinetensemble van de Gildenbondsharmonie, deed ook Issam Hamadi zijn verhaal. Zijn relaas raakte nóg meer mensen. Anderhalf jaar geleden ontvluchtte hij het door IS-geweld getroffen Aleppo en kwam via boot, trein én lopend in Nederland terecht. Sinds een halfjaar woont hij in Boxtel. ,,Oorlog maakt alles kapot. Ik heb velen dood zien gaan." Dat mensen in Nederland jaarlijks stil blijven staan bij de oorlogsverschrikkingen uit het verleden, is volgens Hamadi een goede zaak. ,,Blijf herdenken zodat er niet wordt vergeten", sprak hij kort voordat een stille tocht zich in beweging zette. Er klonk een daverend applaus...

Vanuit de basiliek trokken de deelnemers aan dodenherdenking in stilte naar de Koppel. Daar legden burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote een krans namens de Boxtelse gemeenschap bij het monument voor de militairen die om het leven kwamen tijdens de politionele actie in voormalig Nederlands-Indië. Ook namens de Stichting Veteranen Boxtel werden bloemen gelegd, terwijl leden van Scouting Boxtel een erewacht vormden. Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris bracht er een vendelgroet.

De tocht werd hierna voortgezet. Achter de stoet vormde zich een file van auto's waarvan sommige bestuurders niet konden nalaten met de zware bastonen van hun geluidsinstallatie de serene stilte te doorbreken. In de Baroniestraat moesten twee automobilisten zelfs zo nodig met gierende banden de colonne via de op- en afrit van Sint-Ursula inhalen...

Bij de graven van de RAF-piloten die hun laatste rustplaats vonden op het Heilig Hartkerkhof herhaalde zich het eerbetoon van de Koppel. Ook speelde daar trompettist Roel van der Sloot na twee minuten stilte het signaal taptoe om vervolgens samen met het koperensemble van de Gildenbonds het Wilhelmus te laten klinken, gevolgd door stemmige koralen.

ZIJ AAN ZIJ

Burgemeester Buijs benadrukte dat vrijheid niet vanzelf komt en nog te vaak moet worden bevochten. Hij wees daarbij ook naar de persvrijheid die op diverse plekken in de wereld ingeperkt wordt of dreigt te worden. ,,Terwijl vrijheid van informatie zó belangrijk is om onze democratie in stand te houden." Maar niet alleen vrijheid is belangrijk, volgens Buijs. ,,Ook gelijkheid én broederschap is van het grootste belang. We zouden meer met elkaar moeten delen om oorlogen te voorkomen. In plaats van 'wij en zij' moeten we streven naar 'zij aan zij'."

Op de begraafplaats bij de voormalige Heilig Hartkerk werden ook bloemen gelegd bij de slachtoffers van de V2-bom die na de bevrijding van Boxtel, in december 1944, neerkwam in de Mijlstraat. Aansluitend werd een nieuw monumentje van natuursteen onthuld ter nagedachtenis aan alle onbekende strijders die in Boxtel hun leven lieten voor de strijd voor vrede en vrijheid. Symbolisch staat daarop één naam. Die van de Amerikaanse jachtpiloot Daniel B. Nazzarett, welke in februari 1944 boven de buurtschap Tongeren met zijn toestel werd neergeschoten door de Duitse bezetter.

EINDELIJK RUST...

Als vrijwilligster onderhoudt Sybilla Buisman de zes oorlogsgraven van RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. Vorig jaar lanceerde ze het plan om een monumentje te plaatsen voor de onbekende gevallenen. ,,Zij krijgen nu eindelijk rust. Amen", leidde de initiatiefneemster de onthulling in. Buisman werd geassisteerd door Joe Porreca uit de Verenigde Staten, een neef van de op 22-jarige leeftijd omgekomen Amerikaanse vliegenier. En ook de nu 85-jarige Piet Snijders hielp mee met het verwijderen van de Boxtelse vlag van het monumentje. Snijders zag het toestel van Nazzarett als achtjarig ventje neerstorten. Daags erna stond hij als misdienaar, samen met de kapelaan en de koster van de Heilig Hartkerk, aan het tijdelijke graf dat de vliegenier kreeg bij de Heilig Hartkerk. Zo ongeveer op de plek waar nu het gedenkteken is geplaatst.

Kijk voor meer foto's én filmpjes in de digitale dinsdageditie van Brabants Centrum. Ontvangt u die nog niet in uw mailbox? Waardeer dan het abonnement gratis op naar een all-inclusive lidmaatschap via www.brabantscentrum.nl/opwaarderen.

FOTO LINKS: Een monumentje van natuursteen met daarop een plaquette herinnert aan de onbekende strijders die in Boxtel vielen voor vrede en vrijheid. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding