Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIJSCHOOL DOLMAN GAAT VOOR PERSOONLIJKE BENADERING

'Positief benaderen werkt altijd beter'

PÅL JANSEN

Sander Dolman uit Boxtel runt inmiddels twee jaar zijn eigen rijschool. Hij is al jarenlang rij-instructeur, maar begon zijn onderneming uit overtuiging dat persoonlijk contact en een goede vertrouwensrelatie met de leerling altijd voorop moeten staan in zijn bedrijf. ,,Ik wil niet de kortingsknaller zijn, maar de rijschool waar mensen naartoe komen omdat ze goede en prettige rijlessen van mij krijgen", vertelt Sander.

De drempel wordt hoger voor examenkandidaten om hun rijbewijs te halen en het vergt veel meer van hen dan vroeger, legt rij-instructeur Sander uit. ,,Toen ik begon met rijlessen geven, werd tegen leerlingen nagenoeg gezegd wát ze moesten doen. Bijvoorbeeld wanneer ze moesten afslaan of waar ze ergens moesten parkeren. Nu wordt er gezegd: parkeer de auto maar ergens in deze straat. Examenkandidaten moeten tegenwoordig zelfstandiger nadenken en meer vooruit leren kijken: wat is de veiligste plek en hoe kom ik daar op de beste manier?"

Geduld hebben en ze het vertrouwen schenken, zo maakt Sander de drempel voor het examen al wat lager. ,,Beginnen met rijlessen is altijd spannend en vooral het uiteindelijke examen natuurlijk. Maar ik ga niet de hele tijd zitten hameren op wat mijn leerlingen fout doen. Waar het om gaat, is dat ze fouten durven maken en de kans moeten krijgen om die zelf op te lossen. In mijn optiek werkt een positieve benadering altijd beter", vertelt de instructeur.

TRANSPARANTIE

Het is deze combinatie van persoonlijk contact en een vertrouwensrelatie kweken die Rijschool Dolman kenmerkt. Sander vindt betrouwbaarheid belangrijk en past ook zijn ondernemersactiviteiten daarop aan. ,,Eerlijkheid en transparantie staan voorop bij mij. Mensen vinden bijvoorbeeld duidelijkheid fijn en kiezen vaak voor pakketten. Naast losse lessen, bied ik dat ook aan. Maar daar zeg ik altijd bij: 'Het is uiteindelijk aan de leerling om het examen te halen.'"

Daarom richt Sander liever zijn pijlen op de leerling zelf. Zijn eenmanszaak heeft weinig organisatiekosten en de instructeur kan zijn tijd zoveel mogelijk besteden aan het lesgeven; de focus ligt op Sander, zijn auto en de leerlingen. ,,Mijn ambitie is niet om heel erg groot te worden en met enorm veel auto's te gaan rijden. Ik richt me vooral op de kwaliteit van het lesgeven en goed persoonlijk contact."

Iets wat daarbij hoort, is ook ondersteuning bieden met de theorie. Hoewel Sander benadrukt dat leerlingen zelf moeten studeren, biedt hij ook online cursussen over de theorie en helpt hij wanneer iets onduidelijk is. ,,Over de geldigheid van het papiertje bijvoorbeeld. Na het halen van je theorie-examen heb je echter nog anderhalf jaar de tijd om het praktijkexamen te halen. Daarom zeg ik altijd tegen mijn leerlingen ze zo snel mogelijk dat examen moeten afleggen. Er zijn namelijk ook langere wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR)."

BEGINNEN MET LESSEN

Te meer hamert de rijschooleigenaar rond deze maanden op de wachttijden. Veel jongeren beginnen namelijk traditiegetrouw net na de eindexamens met lessen. ,,Dat is nog altijd de drukste periode voor mij. Ook al mag je vanaf 16,5 jaar lessen, de meesten starten logischerwijs pas na de examens.Overigens zie ik het wel als een positieve ontwikkeling dat jongeren eerder mogen beginnen met lessen. Zij hebben hun rijbewijs al op zak voordat ze aan een eventuele vervolgstudie beginnen en op kamers gaan wonen."

In de zomerperiode gaan er dus traditiegetrouw meer onervaren chauffeurs de weg op. Wat Sander nog wil meegeven aan andere weggebruikers, is dat hij hoopt dat zij zich empathisch op zullen stellen. ,,We merken regelmatig dat een aantal bestuurders gefrustreerd raakt: toeteren, druk gebaren dat we door moeten rijden. Wat ik daarom hoop, is dat er meer begrip komt voor beginnende bestuurders. Niet alleen de komende periode, maar ook daarna."

FOTO BOVEN: Sander Dolman kiest als ondernemer voor een persoonlijk contact en transparantie. Als instructeur durft hij zijn leerlingen fouten laten maken zodat ze zelfstandig na gaan denken over oplossingen. (Foto: Peter de Koning).


Wereldwinkel

neemt Mama Sopa

op in assortiment

Wereldwinkel Boxtel is een actie gestart voor een betere gezondheid wereldwijd. In het assortiment is Mama Sopa-zeep opgenomen. Met de opbrengst van deze producten worden projecten van ontwikkelingsorganisatie Simavi ondersteund. Zo gaat de opbrengst naar hygiënetrainingen voor moeders in India. ,,Voldoende reden om voor een Moederdaggeschenk eens binnen te lopen bij de Wereldwinkel", aldus bestuurslid Frank Geurtz van de Boxtelse vestiging.

Tot nu toe heeft Mama Sopa 50.000 hygiënetrainingen gefinancierd. Van de donatie kan Simavi met lokale partners moeders in India voorlichting geven over hygiëne. Wat de moeders leren, geven ze door aan de kinderen en de rest van de gemeenschap. In de arme gebieden van India zijn de hygiënische omstandigheden slecht, waardoor levensgevaarlijke ziektes zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Geurtz: ,,Met Mama Sopa geef je niet alleen een cadeau aan moeders, maar je draagt ook bij aan een gezondere wereld."