Afbeelding
Foto:

MAANDAGOCHTEND GAAT MONUMENTALE BOOM TEGEN DE VLAKTE

Paardenkastanje legt tóch het loodje

Ruim anderhalf jaar geleden gaf de gemeente Boxtel al een kapvergunning af voor de beeldbepalende paardenkastanje bij de Zwaanse Brug. Maar na protesten en nader onderzoek werd die ingetrokken; de boom bleek toch niet zó ziek dan gedacht. Maandag 8 mei legt de boom alsnog het loodje; woensdag wordt er een rode beuk geplant.

HENK VAN WEERT

Met 'pijn in het hart' heeft het gemeentebestuur van Boxtel vorige week donderdag bekend gemaakt dat de witte paardenkastanje op het terras van restaurant De Rechter wordt gekapt. Uit recent onderzoek van groenbedrijf Pius Floris blijkt dat de boom grotendeels verrot is en dat de veiligheid niet langer gewaarborgd kan worden.

VERROTTING

,,Slechts 25 procent van de boom is nog goed en bijna de helft is helemaal verrot. In het overige deel van de boom is het verrottingsproces bezig", zei burgemeester Mark Buijs gisteren in een toelichting. Hij beloofde op kosten van de gemeente op dezelfde plek een nieuwe boom te laten planten: ,,Het wordt een circa negen meter hoge rode beuk van zo'n 25 jaar oud. De stam heeft een omtrek van zo'n zeventig tot tachtig centimeter. We trekken er zo'n tienduizend euro voor uit", aldus Buijs.

De door tonderzwam en bloedingsziekte aangetaste kastanje is eigendom van John van de Langenberg, uitbater van De Rechter. Hij draait op de voor kosten van het onderzoek dat de voorbije periode regelmatig is uitgevoerd en ook voor het rooien. De boom wordt omgezaagd, de stronk uitgefreesd. Er wordt volgens de burgemeester niet aan de wortels getrokken om te voorkomen dat de kademuur van de Dommel instort. De oude boom wordt versnipperd. ,,Met de houtsnippers wordt op duurzame wijze energie opgewekt."

RODE BEUK

Horeca-ondernemer Van den Langenberg is niet verplicht om een nieuwe boom te planten. ,,Maar deze beeldbepalend plek verdient dat wel. Daarom trekken we als gemeente de beurs. Daarvoor zijn ook mogelijkheden via ons bomenbeleidsplan", aldus de burgemeester. Op voorstel van Heemkunde Boxtel wordt gekozen voor een beuk. De naam Boxtel zou voortgekomen zijn uit het Latijnse vade buchestelle, dat zoveel betekent als een doorwaadbare plaats bij de beuk.

Twee dagen nadat de oude reus is geveld wordt de rode beuk geplant. Dat gebeurt woensdag 10 mei rond 11.00 uur. Diezelfde dag is er bij De Rechter een feestelijke bijeenkomst waarbij belangstellenden welkom zijn om het glas te heffen op de nieuwe boom, die wordt geleverd door kwekerij Van den Berk in Sint-Oedenrode. ,,We gaan er bomen over bomen", aldus de burgemeester.

ESDOORN RABOBANK

Vorige maand werd duidelijk dat een andere monumentale boom in het centrum van Boxtel ook zijn langste tijd lijkt te hebben gehad. Het gaat om de zilveresdoorn voor het kantoor van de Rabobank aan de Stationsstraat die ook is aangetast door tonderzwam. ,,Net als bij de paardenkastanje willen daarbij zorgvuldig te werk gaan", zegt burgemeester Buijs. ,,Daarom hebben we de aanvraag voor de kapvergunning ook aangehouden en wordt nader onderzoek gedaan." In tegenstelling tot de kastanje bij de Zwaanse Brug is de esdoorn wél eigendom van de gemeente.

FOTO BOVEN: De witte paardenkastanje die al ruim een eeuw het straatbeeld bij de Zwaanse Brug bepaalt, is aangetast door tonderzwam en bloedingsziekte. Het is volgens de gemeente Boxtel uit veiligheidsoverwegingen niet langer verantwoord de boom te handhaven. Maandagochtend wordt de zaag erin gezet. (Foto: Peter de Koning, 2015).