Boxtelse kastelein

Tonny Paashuis

overleden

Hij was bijna vier decennia het gezicht van café Het Renpaard. Met echtgenote Sjan exploiteerde Tonny Paashuis sinds 1 november 1977 de bekende uitspanning aan de Esschebaan in Boxtel. Dinsdag 2 mei overleed hij.

Het echtpaar Paashuis nam Het Renpaard over van Sjans ouders, Grard en Door van der Meijden, die er in 1962 hun intrek namen; van 1942 tot 1956 runde het paar ook al een kroeg vlakbij het station.

Tot het begin van de twintigste eeuw was Het Renpaard niet alleen een café, maar bood het ook onderdak aan pensiongasten. Daarna was het vooral een ontmoetingsplaats voor trouwe stamgasten die er graag kaartten en biljartten. En natuurlijk legden er heel veel fietsers en wandelaars aan, die even uitbliezen na een mooie tocht door de groene omgeving van Boxtel.

Tonny was, net als Sjan, iemand die niet hield van 'poespas', zo vertelde hij ooit in Brabants Centrum. ,,De mensen die hier komen weten wat ze aan ons hebben en dat verwachten we ook van hen. We zijn rechttoe rechtaan. Blijkbaar een goede formule, want sommige klanten komen hier al 45 jaar, net zo lang als Het Renpaard bestaat", zei Tonny in 2007.

Ondanks de nodige verbouwingen en uitbreidingen, bleef Het Renpaard 'een warm thuis voor gewone mensen'. De belangrijkste verbouwing was wellicht de bouw van een grote serre, die werd opgetrokken toen de gemeente Boxtel een vrijliggend fietspad liet aanleggen langs de Esschebaan. Het Renpaard werd toen nóg meer een halteplaats voor recreanten.

Maar het was ook een plek waar door de jaren heen tal van verenigingen thuis waren, zoals een reeks carnavalsmuziekskes, vrouwenorkest Breiwerk en toneelgroep Boxtheater die er repeteerde. Nog niet zo heel lang geleden verkocht het kasteleinspaar haar horecabedrijf. Tonny was toen al geruime tijd ziek.

Zondag 7 mei wordt in restaurant Molenwijk van 15.00 tot 17.00 uur op informele wijze afscheid genomen van Tonny Paashuis. Hij is 66 jaar geworden.

Boxtel

Pika Bikes failliet

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over rijwielhandel Pika Bikes aan de Clarissenstraat in Boxtel. Pika Bikes was sinds 2007 gevestigd in het pand; voorheen was de zaak gehuisvest aan de Markt. In die winkel huist thans Mr. & Mrs. Filipe. De rijwielhandel verhuisde destijds naar de Clarissenstraat om meer aanloop te krijgen.