Afbeelding
Foto: Peter de Koning

THEO VAN DUIN KRIJGT FELICITATIES VAN BURGEMEESTER BUIJS

Kwieke 100-jarige bouwt... met Lego!

PÅL JANSEN

Samen met zijn vriendin, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen vierde Boxtelaar Theo van Duin gisteren zijn honderdste verjaardag. Ook burgemeester Mark Buijs bracht zijn felicitaties over aan de wereldburger, liefhebber van klassieke muziek en sinds een jaar fervent bouwer van technische Legomodellen.

De vlag hing uit voor het appartement van Van Duin in Hoogheemflat Weegschaal met naast zijn voordeur een verkeersbord waarop het getal 100 prijkte. Het was duidelijk feest in huize Van Duin. En dat liet ook burgemeester Buijs niet passeren. Samen gingen ze met elkaar in gesprek. ,,Het is wel een mijlpaal, maar geen eindpaal heb ik gezegd", stelde Van Duin. Buijs antwoordde: ,,Zeker niet, gezien hoe fit u bent." De eeuweling vervolgde: ,,Ik mankeer eigenlijk ook niets. En een borreltje iedere dag, dat helpt." Bovendien gymt Van Duin nog wekelijks. ,,Inderdaad, iedere woensdag. Van de groep ben ik de oudste, maar op een gegeven moment ben je dat overal", lachte de jarige.

TECHNISCH LEGO

Van Duin is sowieso niet het type dat lang stil kan blijven zitten, vertelde zoon Rob. ,,Mijn vader maakte altijd modelboten, exemplaren van wel een meter lang, maar dat stopte op een gegeven moment. Hij zocht nog een hobby en ontdekte via zijn achterkleinkinderen technisch Lego."

Momenteel is Van Duin dan ook met een groot bouwmodel van de speelgoedfabrikant bezig. ,,Toen ik dit exemplaar zag staan in de winkel van Bart Smit, dacht ik: 'Dit lijkt mij nou hartstikke leuk.' Het moet zo lang mogelijk duren en zeer complex zijn om te maken. Dan is het de moeite waard om zo'n ding aan te schaffen. Dit is het grootste model dat ik kon vinden. Eigenlijk moet je jaren met zoiets bezig kunnen zijn, maar deze is - denk ik - binnen vier maanden klaar. Dan ga ik kijken of ze nog een grotere hebben."

Ook burgemeester Buijs nam een kijkje bij de modellen van de jarige Boxtelaar. ,,Je begint met Lego en je eindigt met Lego", vertelde Van Duin lachend. ,,Kijk eens, het is toch wat, hè. Het schiet aardig op, want ik zit al op pagina 244."

WERELDBURGER

In zijn honderd jaar heeft Van Duin avonturen over de hele wereld beleefd. Tussen 1954 en 1963 woonde hij in Ethiopië met zijn gezin, waar hij werkte voor Philips. Een poos lang doceerde hij bovendien in verschillende landen in het Midden-Oosten zoals Pakistan, India en Irak, volgens zoon Rob.

En nog steeds reist de honderdjarige overal naartoe. ,,Binnenkort gaat mijn vader op een tiendaagse cruise over de Rijn", vertelde zoon Rob. Dochter Marja vulde aan: ,,Pas nog zijn we met hem naar Frankrijk geweest, waar ik woon. De hele reis verliep prima en we hebben van alles samen gedaan."

VIERING

De verjaardag gaat dan ook uitbundig gevierd worden. Gisteren begon dat al met gebak, een klein glaasje Clairette - het favoriete drankje van de familie Van Duin - en later op de dag een diner. Bovendien wordt zaterdag een feest georganiseerd in Oisterwijk waar de rest van alle familie en kennissen van de jarige aanwezig zullen zijn. ,,Voor mij persoonlijk is het bereiken van deze leeftijd van grote betekenis", vertelde Van Duin. ,,Als je 95 bent, wordt gezegd: op naar de honderd. Je leeft daar ook echt naartoe."

FOTO GROOT: Burgemeester Buijs met de jarige Theo van Duin, die zijn laatste technisch Lego-project toont.

FOTO KLEIN: Zoon Rob (midden), trok voor de gelegenheid een flesje Clairette open. (Foto's: Peter de Koning).


Brievenbus
Bosscheweg
blijft staan

Twee weken geleden voerde wethouder Eric van den Broek een gesprek met twee vertegenwoordigers van PostNL. Daarin drong hij aan het besluit om een aantal brievenbussen te verwijderen nog eens te heroverwegen. Dat leidde ertoe dat in elk geval één van die brievenbussen gehandhaafd blijft: aan de Bosscheweg.

De brievenbus op de hoek van de Bosscheweg en Liduinahof wilde PostNL weghalen omdat een eindje verderop, aan de Achterberghstraat, ook al een bus staat. Maar die staat te ver weg voor de bewoners van verpleeghuis Liduina, heeft het postbedrijf bij nader inzien geconstateerd.

Een pleidooi van Van den Broek om ook de brievenbus aan het Pastoor Van Besouwplein, nabij gemeenschapshuis De Rots te handhaven, is vooralsnog niet gehonoreerd door PostNL. De Werf, het dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking aan de Nieuwe Nieuwstraat, heeft aangedrongen om die bus te laten staan. De wethouder hoopt dat de brief die De Werf schreef, PostNL alsnog op andere gedachten brengt.

In Liempde verdwijnt de brievenbus bij jeugdhuis Pius X. De bus die bij de huisartsenpost aan de Nieuwstraat staat, wordt verplaatst naar supermarkt Coop een eindje verderop aan dezelfde straat. De tweede brievenbus in Liempde, aan de Hamsestraat, blijft gehandhaafd.

Afbeelding