De ombouw van woonzorgcentrum Molenweide tot Wereldhuis is in september klaar. (Foto: Peter de Koning).
De ombouw van woonzorgcentrum Molenweide tot Wereldhuis is in september klaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• VERBOUWING MOLENWEIDE OP SCHEMA • BEWONERS KEREN TERUG IN SEPTEMBER

Wereldhuis: bouwen met stenen én mensen

MARC CLEUTJENS

De ombouw van woonzorgcentrum Molenweide tot Wereldhuis aan de Achterberghstraat in Boxtel ligt op schema. Locatiedirecteur Jan Kees Metz verwacht dat de oplevering in september kan plaatsvinden. Inwoners zijn zaterdag 20 mei welkom als Zorggroep Elde meedoet aan de Dag van de Bouw. Dan worden in het toekomstige Wereldhuis rondleidingen verzorgd en kan iedereen kennismaken met de cultuurspecifieke zorg die hier straks wordt aangeboden.

De eerste bouwkundige oplevering van het Wereldhuis staat gepland voor eind juni, in augustus volgt de inrichting van het nieuwe woonzorgcentrum. Een maand later keren de bewoners van het vroegere Molenweide, die thans gehuisvest zijn in zorghuis De Braacken in Vught, terug naar hun geheel vernieuwde woonstee. Dan verhuizen ook de mensen uit de vroegere Nederlandse koloniën die thans in Nieuw-Beekvliet in Sint-Michielsgestel wonen en verwelkomt locatiedirecteur Metz bovendien de cliënten van verpleeghuis Sefkat. Zij woonden in Lindenlust, maar zijn nu ondergebracht in Liduina, allebei aan de Bosscheweg.

ASBEST

Volgens Metz is het bouwproces van het Wereldhuis 'ruim over de helft'. ,,Dat betekent dat al het sloopwerk klaar is en we zijn begonnen aan de opbouw. We hebben wat tegenvallers gehad omdat in de oudste delen van het complex asbest werd aangetroffen. Maar dat is netjes opgeruimd, zonder dat dit vertraging heeft opgeleverd." Het Wereldhuis gaat straks plaats bieden aan 124 bewoners, van wie er 44 een appartement betrekken in de vleugel boven de kapel. Daar biedt Zorggroep Elde het concept 'wonen met service' en kan naar behoefte een beroep gedaan worden op zorg en ondersteuning.

De cliënten van het vroegere Sefkat betrekken de vijfde verdieping van het hoofdgebouw. Volgens de locatiedirecteur start het Wereldhuis in eerste instantie met een separate zorgvleugel voor bewoners met een islamistische achtergrond. De mensen die nog in Nieuw-Beekvliet wonen, betrekken straks de vierde etage. ,,Alle bewoners gaan elkaar sowieso ontmoeten op alle centrale plekken in het Wereldhuis. En langzaam maar zeker zal de integratie verder gestalte krijgen", verwacht Metz. In de verpleegkamers komen kleine, maar handig geplaatste sanitaire ruimtes. ,,In een soort inbouwkast beschikt iedere cliënt straks over een eigen wastafel, douche en toilet", aldus Metz.

WERELDBURGERS

De locatiedirecteur licht toe dat het realiseren van het Wereldhuis niet alleen bouwen met stenen vereist. ,,Er wordt ook nadrukkelijk gebouwd met mensen. Alle doelgroepen worden straks cultuurdragers binnen ons 'huis voor wereldburgers' en ik merk dat velen zich al open willen stellen voor ontmoeting. Een hartverwarmend voorbeeld vind ik dat de zusters van Molenweide al bezig zijn met Turkse les, zodat ze straks een paar woordjes kunnen wisselen met de bewoners van Sefkat."

De geestelijke verzorging in het Wereldhuis is na de oplevering in handen van de paters Mart Lemmens en Piet Wouters. Mensen met een islamistische achtergrond vinden een steunpilaar in verzorger Fatma Tufekci. De imam van de Boxtelse moskee zal straks ook kind aan huis zijn in het Wereldhuis. In de nog te bouwen islamistische gebedsruimte, waar ook een rituele wasplaats komt, is straks ruimte voor lezingen uit de Koran.

Het toekomstige Wereldhuis aan de Achterberghstraat is zaterdag 20 mei in het kader van de Dag van de Bouw van 10.00 tot 16.00 uur gratis toegankelijk.