Van links naar rechts: Katja Kleinveld, Maria van den Oever, Hans Slegers, Jean Sébert van der Doelen, Miet Maveau en Mark Philipsen, initiatiefnemers van de biologische moestuin in Gemonde. (Foto: Wendy van Lijssel).
Van links naar rechts: Katja Kleinveld, Maria van den Oever, Hans Slegers, Jean Sébert van der Doelen, Miet Maveau en Mark Philipsen, initiatiefnemers van de biologische moestuin in Gemonde. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto:

BIOLOGISCHE MOESTUIN, POELTJE EN FRUITBOOMGAARD AAN DE LOOPSTRAAT

Het Landje: voor iedereen in Gemonde

WENDY VAN LIJSSEL

Zes mensen met groene vingers hebben het initiatief genomen om 'Het Landje', een fraai stukje natuur aan de Loopstraat in Gemonde, te onderhouden. Doel is een plek te creëren waar Gemondenaren elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar aan de slag gaan en waar kinderen en volwassenen de natuur kunnen beleven. Het perceel ter grootte van één hectare telt onder andere een moestuin, poeltje en er staan hoogstamfruitbomen.

Op initiatief van de Leefbaarheidsgroep Gemonde zijn Hans Slegers, Maria van den Oever, Jean Sébert van der Doelen, Mark Philipsen, Miet Maveau en Katja Kleinveld al enige tijd doende om op Het Landje een biologische dorpsmoestuin te realiseren.

Slegers, Van den Oever en Van der Doelen zijn leden van de Leefbaarheidsgroep Gemonde. Philips is terreinmedewerker bij Brabants Landschap en volgt een cursus (ecologisch) moestuinieren, zijn vriendin Maveau organiseerde eerder elders natuuractiviteiten voor kinderen. Kleinveld volgt een opleiding 'adventure education' en diverse natuurcursussen en kan niet wachten om op Het Landje activiteiten te ontplooien voor zowel kinderen als volwassenen.

Het Landje dankt zijn naam aan de eigenaren die het perceel circa twintig jaar geleden kochten als landbouwgrond en het met liefde en toewijding omtoverden tot een mini-natuurgebied inclusief moestuin, bloemenpluktuin, hoogstamfruitbomen en poel. ,,Zij gingen altijd, zoals ze het zelf noemden, naar Het Landje", vertellen de 'nieuwe' tuinierders enthousiast.

Omdat het hier een behoorlijk arbeidsintensief perceel betreft zijn zij na goed overleg met de eigenaren gestart om er voor en door Gemondse inwoners een gezamenlijke dorpsmoestuin van te maken. ,,Het is een biologische plek. Dat houdt in dat we geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en het tuinafval fungeert als compost." De basis van Het Landje werd door de eigenaren gelegd. ,,Het is hun levenswerk. Daar gaan wij niets aan veranderen. We willen het alleen uitbreiden", vertelt de groep. Zo willen Rietveld en Maveau uiteindelijk zowel kinderen als volwassenen de natuur laten beleven door activiteiten te organiseren. Verder hebben Philipsen en Maveau er enige schapen lopen voor het beheer van het gras, zodat de groep niet te vaak hoeft te maaien.

PROEFPERIODE

De groep heeft intussen diverse koolsoorten, wortels, erwten, boontjes, rabarber, bieten en meer groenten gezaaid en gaat doorgaans op vrijdag met elkaar aan de slag om alles te onderhouden. Ook zijn er bloemen gezaaid met het oog op de bijen die gehuisvest zijn in vier bijenkasten. Het zestal is, zoals lachend wordt gemeld, nog in de proefperiode. Het plan is dan ook om het voorjaar en de zomer aan te grijpen om zelf te ervaren wat er nodig is om Het Landje goed te beheren.

Indien het project een succes blijkt te zijn, is de bedoeling om de groep uit te breiden met meerdere liefhebbers en er een plek van te maken waar mensen uit het dorp elkaar ontmoeten, samen aan de slag gaan en de natuur te ervaren en te beleven. Dat kan eigenlijk nu al want iedereen is van harte uitgenodigd eens langs te komen. Wie wil, is ook welkom een handje te helpen met het zaaien, wieden en uiteindelijk oogsten van groenten en fruit uit 'eigen' tuin en het helpen met het onderhoud van het mini-natuurgebied. De groep zegt met een knipoog: ,,Als over een paar maanden alles in volle bloei is, organiseren we een oogstfeest."