Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE VERENIGING DEELT 15.000 EURO UIT IN DE WALNOOT

'Vincentius' gul voor andere doelen

LINDA VAN DE WIEL

Maar liefst 15.000 euro, dat is het bedrag dat Vincentiusvereniging Boxtel uitdeelde aan zeven lokale goede doelen. Dit gebeurde gisteravond in gemeenschapshuis De Walnoot. Speerpunten voor deze doelen behoren de bestrijding van armoede of eenzaamheid te zijn. Het leeuwendeel van het bedrag ging naar Voedselbank (5.000 euro). ,,Ik begin te blozen van deze financiële bijdrage. Gelukkig pas ik nu goed bij mijn gekleurde jasje", grapte een duidelijk opgetogen Arjen Witteveen, voorzitter van de Voedselbank.

Toon van der Sloot had als voorzitter van Vincentiusvereniging Boxtel de eer om de zeven cheques uit te reiken aan de verschillende goede doelen. ,,Onze kringloopwinkel loopt dusdanig goed dat we, nadat we de projecten die we zelf financieren gesponsord hadden, nog een fors bedrag over hadden dat gespendeerd kan worden aan andere projecten. Uit twintig nominaties zijn uiteindelijk de zeven gegadigden gekomen die vanavond een cheque ontvangen", aldus Van der Sloot.

De eerste cheque was voor de Voedselbank die het hoogste bedrag van 5.000 euro tegemoet mag zien. Dit vanwege de aanstaande verhuizing naar het voormalig magazijn naast het in september te openen Wereldhuis aan de Achterberghstraat. Voorzitter Witteveen was duidelijk content met het mooie bedrag van de Vincentiusvereniging. ,,Afgelopen maandag hebben we de sleutel gekregen van ons nieuwe onderkomen en het geld wordt gebruikt voor een nieuwe koeling, een nieuwe vriesinstallatie én een vitrinekast. U ziet dus dat het geld absoluut goed terecht komt", vertelde Witteveen aan de aanwezigen.

VRIJWILLIGERS

Een bedrag van 3.000 euro ging naar de Voedseltuin. Initiatiefnemer Theodoor van Leeuwen, die zich met zijn team inzet voor deze nieuwe voorziening, was verheugd met de financiële injectie. ,,Het opzetten van een Voedseltuin kost enorm veel geld. Het is een professioneel bedrijf. En ook al hebben we veel arbeid gesponsord gekregen. De materialen zoals hekken en straks een kleine tractor, zullen gefinancierd moeten worden", lichtte hij toe.

Verder riep Van Leeuwen de aanwezigen op binnen hun eigen netwerk op zoek te gaan naar mensen die zich als volontair willen aanmelden. ,,Ik heb al op verschillende manieren geprobeerd aan vrijwilligers te komen en ik heb er welgeteld twee. We hebben een stuk grond van zevenduizend vierkante meter bij De Kleine Aarde en heb ongeveer twintig vrijwilligers nodig", zo gaf Van Leeuwen aan.

NIET MEER TIJD

Stichting Wensambulance Brabant kreeg gisteravond een cheque van 3.000 euro uitgereikt. Nicole Jorna nam deze namens de stichting dankbaar in ontvangst en vertelde dat de Wensambulance inmiddels vijf jaar bestaat. ,,De stichting bestaat uit ongeveer tweehonderd actieve vrijwilligers, verpleegkundigen en chauffeurs en er zijn vier wensambulances van wie er één in Boxtel gestationeerd is. Het geld wordt gebruikt voor het onderhoud van de ambulances en zaken als benzine en verzekeringen." Jorna benadrukte dat de Wensambulance snel iets kan regelen. ,,Soms wordt een wens die binnenkomt nog dezelfde dag vervuld omdat de patiënt simpelweg niet meer tijd heeft."

Een financiële bijdrage was er verder voor stichting Leergeld dat een bedrag van 1.500 euro in ontvangst mocht nemen. Deze stichting maakt zich hard voor kinderen die vanwege financiële beperkingen niet kunnen deelnemen aan activiteiten als sport en die buiten regelingen van de gemeente vallen. De Kinderboerderij kreeg een bedrag van 1.000 euro, bedoeld voor eenzaamheidsbestrijding onder ouderen.

Stichting Nabij en hospice Acacia gaan een donatie van 1.000 euro gebruiken voor het scholen én bijscholen van vrijwilligers die mensen begeleiden in hun laatste levensfase en zich eveneens hardmaken voor de bestrijding van eenzaamheid. Ook deze stichting is blijvend op zoek naar vrijwilligers.

Tot slot schonk de Vincentiusvereniging 500 euro aan woonzorgcentrum Molenweide om de bewoners een mooie dag te laten beleven vanwege de tijdelijke verhuizing naar zorghuis De Braacken in Vught. En zo leek het op deze woensdagavond dankzij de ijver van talloze vrijwilligers wel pakjesavond...

OP DE FOTO: Op de voorste rij van links naar rechts: Petra Oppers en Mariska van den Boom (Molenweide), Nicole Jorna (Wensambulance Brabant), Charlotte de Windt-de Reeper en Lisette Bol (stichting Nabij) en Arjen Witteveen (Voedselbank). Op de Achterste rij van links naar rechts Emile Lockefeer (Kinderboerderij), Richard Permentier (Leergeld), Rob Hulskes en Ben Verbruggen (nieuwe bestuursleden Vincentiusvereniging). (Foto: Peter de Koning).