Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE BOXTEL OPENT IN 'DE CROON' VIER DAGEN INFORMATIEWINKEL VOOR VERKEERSPLANNEN

Spoorwegovergang Kapelweg blijft open voor fietsers

HENK VAN WEERT

In tegenstelling tot een eerder verkeersbesluit wordt de spoorwegovergang in de Kapelweg niet helemaal afgesloten. Autoverkeer wordt er in de toekomst geweerd, maar fietsers, voetgangers en bijvoorbeeld ook ruiters kunnen de overweg blijven gebruiken. Dat blijkt uit een door het college van B. en W. gepresenteerd maatregelenpakket als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).

Daags voor Koningsdag publiceerde Brabants Centrum al uit het maatregelenpakket, met name over de aanleg van een noordelijke ontsluiting voor het bedrijventerrein, de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Daarvoor werd vier jaar geleden al een ontwerp-bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld, maar dat werd niet verder in procedure gebracht. ,,Het plan werd 'on hold' gezet vanwege de gesprekken die wij als gemeente destijds voerden met Rijk en provincie over afspraken omtrent PHS", vertelde verkeerswethouder Herman van Wanrooij vorige week. Die afspraken werden in 2015 vastgelegd in een bestuursovereenkomst. De totale kosten in Boxtel werden een jaar eerder begroot op 38,4 miljoen euro, het Rijk draagt de helft bij. De provincie zorgt voor 13,2 miljoen, Boxtel moet de rest op tafel leggen (5,6 miljoen).

De afgelopen twee jaren is gewerkt aan een actualisatie van het voorlopig ontwerp van de VLK dat in 2013 werd gemaakt. Bewoners uit de buurt en vertegenwoordigers van belangenorganisaties dachten daarover mee en adviseerden over aandachtspunten. Met de aanleg van de VLK ontstaat een verbinding buiten de buurtschap Kalksheuvel om, vanaf de straat Colenhoef op bedrijventerrein Ladonk naar de Kapelweg bij de spoorwegovergang ter hoogte van het zandpand d'Ekker. Die overweg wordt straks de plek waar autoverkeer de spoorlijn Boxtel-Tilburg passeert.

Een eindje verderop zou de huidige overweg, waarmee autoverkeer op de Kapelweg nu van de zuid- naar de noordkant van de spoorlijn wordt geleid, verdwijnen. In het nieuwe plan blijft die overweg echter gehandhaafd voor langzaam verkeer, meldt projectmanager Coriene Brons van de gemeente Boxtel. De Kapelweg aan de noordkant van het spoor wordt doorgetrokken naar de overweg bij d'Ekker.

Er is een onderzoek uitgevoerd naar akoestische gevolgen van de nieuwe VLK-weg. In negen woningen zou de zogeheten voorkeursgrenswaarde worden overschreden, maar door stil asfalt aan te leggen wordt dit aantal gereduceerd tot zes huizen. Daarvoor vraagt het college van B. en W. een hogere grenswaarde tot maximaal 54 decibel aan in de procedure die nu wordt opgestart.

DUBBELE OVERWEG

Die procedure omvat ook een ontwerp-verkeersbesluit om de dubbele overweg in de Tongeresestraat af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Het Rijk heeft daarop volgens wethouder Van Wanrooij aangedrongen omdat het substantieel bijdraagt aan de financiering van de verkeersplannen. Maar de overweg gaat niet eerder dicht dan dat een alternatief voor handen is. Dat alternatief is voor autoverkeer de VLK, gaven de wethouder en zijn projectmanager aan. Als die VLK klaar is, blijft de dubbele overweg nog open voor langzaam verkeer totdat ook daarvoor een alternatief is.

Na een uitgebreide inspraakronde besloot de gemeenteraad in november 2013 dat de dubbele overweg vervangen moet worden door een fietstunnel. Sluiting van deze spoorwegovergang voor automobilisten zou echter pas aan de orde mogen komen als elders in Boxtel aanvullende verkeersmaatregelen zijn genomen. Met name op de noord/zuid-as en de Keulsebaan zijn aanpassingen nodig; dat die er komen voordat de fietstunnel wordt aan gelegd, lijkt nu onzeker.

INFORMATIEWINKEL

Het college kiest ervoor de ontwerpen voor het bestemmingsplan VLK, de verkeersbesluiten en het besluit geluidshinder gezamenlijk in procedure te brengen vanwege de onderlinge samenhang. Hierdoor krijgen eventuele bezwaarmakers ook maar één keer de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Dat kan in de periode van 12 mei tot 22 juni. Mogelijk leiden die reacties nog tot aanpassingen van de ontwerpen, aldus de wethouder.

De uitvoering van het maatregelenpakket PHS heeft invloed op de wegenstructuur in Boxtel, benadrukt Van Wanrooij: ,,Iedereen in Boxtel gaat hier iets van merken." Om inwoners en andere belangstellenden te informeren wordt donderdag 18 en vrijdag 19 mei een informatiewinkel ingericht in een leegstand pand aan de Croonpassage. Op deze dagen staat het maatregelenpakket PHS Boxtel centraal. Maandag 22 en dinsdag 23 mei is de informatiewinkel opnieuw geopend, maar dan voor mensen die specifiek vragen hebben over het ontwerpbestemmingsplan VLK en samenhangende besluiten en de manier waarop zienswijzen kunnen worden ingediend. Bovendien wordt huis aan huis een informatiekrant verspreid.

FOTO LINKSBOVEN: De huidige 'schuine' overweg in de Kapelweg zou worden afgesloten, maar blijft in de nieuwe plannen open voor langzaam verkeer. (Foto': Peter de Koning).

FOTO RECHTSBOVEN: De spoorwegovergang tussen de Kapelweg en de straat Tongeren, ter hoogte van zandpad d'Ekker, wordt de plek waarin auto's de spoorlijn Boxtel-Tilburg kruisen. Aan de noordkant van het spoor wordt de Kapelweg doorgetrokken naar de straat Tongeren. De boerderij waarin voorheen zadelmakerij Van Meerwijk was gevestigd, is gekocht door de gemeente Boxtel en wordt gesloopt om een aansluiting van de Kapelweg op de nieuwe VLK-weg te realiseren.

Afbeelding