Blik in de varkensslachterij van de Boxtelse vleesverwerker Vion. (Foto: Gerard Schalkx).
Blik in de varkensslachterij van de Boxtelse vleesverwerker Vion. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

SLACHTERIJ VION BELOOFT PUBLICATIE EXTRA VIDEOBEELDEN

'Filmpjes varkensslacht zijn misleidend'

HENK VAN WEERT

Stichting Varkens in Nood stapt naar de Reclame Code Commissie naar aanleiding van filmpjes die het in Boxtel gevestigde vleesbedrijf Vion heeft geplaatst op haar website. Die zijn volgens Varkens in Nood misleidend, omdat ze niet het volledige slachtproces in beeld zouden brengen. Vion heeft inmiddels beloofd de ontbrekende beelden alsnog te publiceren.

Vorige week ontstond in de landelijke media ophef over het slachten van varkens. ,,Vion laat op haar website het hele slachtproces stap voor stap zien. Behalve die ene, meest essentiële en voor de varkens verschrikkelijke stap: de verdoving met koolzuurgas (CO2). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat varkens liever 72 uur zonder water zitten dan een tweede keer geconfronteerd te worden met koolzuurgas", stelt Varkens in Nood op haar website. ,,Vion beïnvloedt met de 'transparante' video de mening van consumenten, maar doet dat niet op een eerlijke manier. Het meest dieronvriendelijke deel van het slachtproces wordt namelijk niet getoond."

GASKAMER

Varkens in Nood verwacht dat mensen die de beelden van de bedwelming zien, geen vlees meer zullen kopen. De dierenorganisatie heeft op haar eigen site een video geplaatst van de CO2-verdoving van varkens. ,,Wie de video op onze website heeft gezien, snapt natuurlijk heel goed waarom dat deel is weggelaten: de pijn, de stress en de doodsangst van de varkens in de koolzuurgaskamer is extreem onaangenaam om te zien. Door dit deel weg te laten, laat Vion het slachtproces minder vreselijk lijken dan het in werkelijkheid is."

TECHNISCHE PROBLEMEN

In dagblad Trouw meldde een woordvoerster van Vion vorige week dat het bedrijf naar transparantie streeft en daarom filmpjes van de slacht heeft gemaakt. De opnamen tijdens de bedwelming van de varkens stuitte echter op technische problemen. Deze beelden worden volgens Vion alsnog gemaakt en getoond. Varkens in Nood zei twee dagen voor Koningsdag verrast te zijn door deze toezegging van Vion.

Directeur Hans Baaij van de dierenorganisatie gaf aan dat hij de klacht bij de Reclame Code Commissie laat vervallen op het moment dat Vion de beelden inderdaad gaat publiceren." Tot het zover is, blijft Varkens in Nood actie voeren. Een petitie waarmee Vion opgeroepen wordt ook de beelden van de bedwelming te publiceren, leidde in enkele dagen tijd al tot 15.000 handtekeningen. Afgelopen dinsdag werd gestart met het uitzenden van radiospotjes waarin luisteraars opgeroepen wordt de petitie te ondertekenen.


GEEN HUURSVERHOGING VOOR MENSEN MET UITKERING

Sint-Joseph ontziet laagste inkomens

Jaarlijks mogen woningbouwcorporaties op 1 juli hun huren verhogen. De Boxtelse woonstichting Sint-Joseph heeft besloten om huurders die een uitkering ontvangen, deze keer geen verhoging voor te schotelen.

Enkele tientallen minima gaan zelfs minder huur betalen. Voor mensen met een inkomen tot 40.349 euro die een huur betalen die past bij hun woning, blijft het bedrag ook gelijk. Is de huur te laag, dan wordt deze verhoogd met 0,3 procent, gemiddeld 20 euro op jaarbasis. Boven deze inkomensgrens geldt een huurverhoging van maximaal 4,3 procent. Sint-Joseph stimuleert deze groep om te verhuizen naar een huurwoning in de vrije sector óf een koopwoning.