Afbeelding
Foto: Irma Basarte

RUUD EN HANNEKE LOMAN UIT LIEMPDE VEREEUWIGD IN SPANJE

Carracedo kan weer pronken met eeuwenoude duiventoren

Naast de duiventoren uit 1769, die op hun kosten werd gerestaureerd, was op een paaltje een plaquette gevestigd met hun naam erop als gulle gevers van de 24.000 euro die de restauratie vergde. Bijzonder was ook dat de duiventoren werd onthuld ter ere van Fernando Morillo, een Spanjaard die Ruud Loman als jong manneke had leren kennen als misdienaar, toen hij in de jaren zestig van de vorige eeuw in Huizen kwam te werken als gastarbeider. Morillo was een zeer gelovig man. ,,Dat iemand zomaar zijn land en gezin verliet om hier te komen werken, daar kon ik maar niet over uit." Loman bleef contact met hem houden, ook nadat Morillo in 1974 terugkeerde naar zijn vaderland.

En alsof het toeval niet bestaat, afgelopen zaterdag 29 april, de dag van de onthulling was ook de dag waarop deze bijzondere vriend uit Spanje enkele jaren geleden overleed. Zijn zoon, Jose Antonio Morillo, kwam speciaal voor de plechtigheid over uit Sevilla, 1.400 kilometer heen en terug in twee dagen. Het emotioneerde Ruud Loman zeer. ,,De officiële ingebruikneming van de duiventoren deed mij minder dan de komst van Jose Antonio. Dat ontroerde mij zeer."

FOTO-EXPOSITIE

Niettemin waren Hanneke en Ruud Loman zeer onder de indruk van de ontvangst. Regionale kranten en televisie waren aanwezig. De weldoeners uit Liempde werden toegesproken door de hoogste man van de provincie en kregen een lunch aangeboden door de burgemeester van Carracedelo, de gemeente waar Carracedo de Monasterio onder valt. Ter gelegenheid van de onthulling werd er ook de foto-expositie Utopia en Camino, over duiventorens in de provincie León geopend in het Provinciaal Etnologisch Museum in Mansilla de las Mulas.

Op de expositie prijkt naast een twintigtal in allerlei staten van verval kerende duiventorens de foto van de gerestaureerde duiventoren van Carracedo, met als onderschrift geschonken door Hanneke en Ruud Loman. Beiden zijn ook tot erelid benoemd van de Asosiación de Amigos de los Palomares de León.

TREURIGE STAAT

Als beiden nog meer restauraties willen ondersteunen, is er een keus uit honderden duiventorens in treurige staat. Leon telt maar liefst 1.300 duiventorens waarvan de meesten er slecht aan toe zijn. Maar volgens het Liempdse paar blijft het bij deze ene gift.

Leidraad hierbij is een masterclass over Geluk die cabaretier Guido Weijers onlangs gaf in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. ,,Je moet het bubbelgevoel voorkomen. Als je een bubbelbad stapt, is dat aanvankelijk zalig, maar je moet wel na tien minuten de warmwaterkraan weer openzetten. De eerste warmte geeft de meeste sensatie. Wij willen eventueel nog wel bijspringen als het niet goed gaat met het onderhoud, maar ons is beloofd dat er onderhoud wordt gepleegd. We gaan nog wel een keer kijken hoe hij erbij staat."

En de duiven? Die hebben al bezit genomen van hun nieuwe plek van samenkomst, overigens al voordat hij officieel in gebruik werd genomen...

FOTO BOVEN: Zicht op de gerestaureerde duiventoren vanuit het klooster in Carracedo. Bij de toren is een plaquette geplaatst die herinnert aan de opening en ook melding maakt van de steun die Ruud en Hanneke Loman uit Liempde aan het project hebben verleend.

FOTO ONDER: Genodigden van de officiële opening van de opgeknapte duiventoren bewonderen het interieur. De eerste duiven hebben zich inmiddels genesteld in de 'palomares'. (Foto: Irma Basarte).

Ruud en Hanneke Loman poseren voor de ingang van de gerestaureerde duiventoren in Carracedo. (Foto: Irma Basarte).
Afbeelding