Sinds 2009 verschijnt Jas de Keistamper regelmatig met Hanne mî de Moor aan zijn zijde. De Liempdse reuzin zwijgt in alle toonaarden... (Foto: Hans van Doorn).
Sinds 2009 verschijnt Jas de Keistamper regelmatig met Hanne mî de Moor aan zijn zijde. De Liempdse reuzin zwijgt in alle toonaarden... (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

Geef reuzin Hanne 'n stem

Op afgelopen Koningsdag, supergoed georganiseerd door Boxtel Vooruit, kwam reus Jas de Keistamper, samen met de Liempdse Hanne mî de Moor, naar de Markt om de mensen die een koninklijke onderscheiding mochten ontvangen een hart onder de riem te steken. Wat mij daarin opviel: Hanne spreekt niet. Waarom? Heeft ze geen stem? Laat Jas als hij naar Liempde gaat ook zijn stem thuis?

Anno 2017 zorgde dit stilzwijgen van Hanne bij mij voor verwondering. Bij vele gelegenheden is Hanne al sinds een aantal jaren aanwezig. Hanne lijkt me iemand die toch heel goed kan verwoorden wat er in Liempde speelt. Ook in Liempde hebben de vrouwen een stem. Daarom mijn oproep: geef Hanne een stem! We kunnen nog eens verbaasd zijn, wat Hanne te vertellen heeft...

        MARIJE VAN KUIJK

Naschrift redactie: Namens de commissie die onder auspiciën van stichting Boxtel Vooruit de reuzen Jas en Hanne ten tonele voert, zegt Paul Hermans dat al eerder suggesties zijn gedaan om Hanne een stem te geven. Die zijn overwogen, maar uiteindelijk is besloten om het niet te doen. Met name om de unieke karaktereigenschap van Jas als enige sprekende reus ter wereld te bewaren.