Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE MUZIKANTEN FORMEREN SUPERGROEP OP LUSTRUMEDITIE

Elk jaar wéér beter: Boer zoekt Band

MARC CLEUTJENS

Het Boxtelse popfestival Boer zoekt Band bestaat tien jaar. Zaterdag 13 en zondag 14 mei wordt de lustrumeditie gehouden, natuurlijk in en om café D'n Boer aan de Corpus, de bakermat van het kleinschalige muziekevenement voor én door lokale popmuzikanten. Het hoogtepunt: meer dan twintig plaatselijke rockers gaan zondag vanaf 17.00 uur twee uur samen optreden en nummers spelen, van Muse en The Ramones tot De Dijk en André Hazes.

Natuurlijk wordt de Boxtelse jamsessie afgesloten met de ultieme meezinger: 'With a Little Help From My Friends', bekend van The Beatles maar nog meer misschien van Joe Cocker. Maandagavond kwamen bijna alle muzikanten bijeen in café D'n Boer voor een generale repetitie en de laatste instructies van Guido van Eijk en Jeroen van Lier, de twee initiatiefnemers van Boer zoekt Band.

Zij bedachten het plan om een kleinschalig festival op te zetten waar muziekliefhebbers én vooral muzikanten elkaar ontmoeten en van elkaar kunnen leren. En die muzikanten zijn lovend over Boer zoekt Band, waarvan ze het liefst geen enkele editie overslaan.

Geluidstechnicus Paul Roskam, verbonden aan The Herriecanes, was erbij vanaf het eerste uur. ,,Boer zoekt Band wordt elk jaar beter. De kwaliteit zit continu in de lift. In de eerste jaren speelden de luid spelende bands buiten en stonden de akoestische acts binnen. Nu is de mix beter." Ook Jeroen van Meersbergen, bassist van The Herriecanes, doet al jaren mee. ,,Vooral de aanwezigheid van zoveel talent vind ik elke keer weer verrassend. En vergeet niet dat kastelein Harry van Erp dit elk jaar mogelijk maakt."

Zanger-gitarist Henny van den Boom stond meerdere keren op Boer zoekt Band, onder meer met de formatie Nailhead. Ook was hij een van de eersten die akoestisch speelde op de 'Hooiberg', een klein podium waar muzikale intermezzo's te beluisteren zijn als de andere podia nog niet ingericht zijn. ,,Alle juweeltjes van de Boxtelse popscene komen samen op Boer zoekt Band. Hier heb ik de band Don Javor leren kennen en ben ik bevriend geraakt met zanger Eric Nouwens."

Jet Mathijssen zong tweemaal op Boer zoekt Band met Mateus. ,,Kleinschaligheid en gezelligheid, dat zijn de twee sterkste punten van het festival. Het is leuk om bandjes te kijken. Ik merk dat ik in het café optreden en bandjes kijken het leukste vind. Mensen hebben in het café écht aandacht voor de muziek, buiten is meer ruimte om te kletsen." Marco Wensveen stond op Boer zoekt Band met Blackball, Lazy Horses en Kicking Bill. ,,Op Boer zoekt Band worden muzikanten altijd met open armen ontvangen, door de organisatie en door het publiek. Iedereen deelt de passie voor muziek en is bereid de handen uit de mouwen te steken, ook om hand- en spandiensten te verrichten."

Zanger Sjef Engelbart was vaak te zien op Boer zoekt Band. Als zanger van de Rolling Stones-coverband Urban Jungle en als boegbeeld van Milestones From The Underground Scene, een project dat hij opzette met gitaristen Eugène Broeren en Roeland Heesbeen, drummer Joost Kurstjens en bassist William van Houtum. ,,Boer zoekt Band is altijd druk en gezellig", zegt Sjef. ,,Vooral een volle kroeg met mensen die tegen het podium staan, nodigen je uit om te knallen. 'Milestones' was eigenlijk een eenmalig project, maar sinds Boer zoekt Band treden we vaker op met punkrocknummers uit de jaren zeventig en tachtig. Heerlijk."

Drummer Bart Willems was er met Mateus en Kein Tiroler Muzikanten. ,,Iedereen kent elkaar op Boer zoekt Band en dat maakt het festival heel krachtig."

Gitarist Sander van Kasteren is met 29 jaar de 'benjamin' van de Boer zoekt Band-supergroep. ,,Ik heb zes edities meegemaakt en driemaal gespeeld. Tweemaal met Fridays, eenmaal met One Two Many. Boer zoekt Band is dé plek om nieuwe bandjes te ontdekken en waar je verrast wordt door het vele talent dat Boxtel rijk is. Elk jaar houd ik er rekening mee als Boer zoekt Band op de kalender staat. Dat wil ik niet missen!"

Boer zoekt Band is gratis toegankelijk. Het complete programma staat op www.stichtingboerzoektband.nl.

De Boxtelse supergroep repeteert... (Foto's: Peter de Koning).