Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL TELT AF VOOR KOMST APPLICATIE

Dino-app steunpilaar voor leefbaar centrum

MARC CLEUTJENS

De introductie van de Boxtelse app Dino Hunter komt steeds dichterbij. Nog voor de zomervakantie wordt de mobiele applicatie officieel gelanceerd en kan iedereen die Boxtel bezoekt virtueel op zoek gaan naar zeven ontsnapte dinosaurussen. En intussen natuurlijk een bezoek brengen aan het centrum...

Niet alleen inwoners van Boxtel gaan de app gebruiken, maar vooral bezoekers van oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg zullen verleid worden om de dino-app te gaan spelen. Dat stelt centrummanager Berry Dankers, een van de kartrekkers van het project dat gaat bijdragen aan de versterking en de leefbaarheid van hartje Boxtel. Ook De Groene Poort, de gemeente Boxtel en stichting Brabants Centrum droegen bij aan de totstandkoming van de dino-app.

De app kan straks geïnstalleerd worden op een smartphone en vervolgens gebruikt worden om op dinosaurussenjacht te gaan. Welgeteld zeven dino's zijn ontsnapt bij De Groene Poort en bezoekers die het oertijdmuseum bezoeken, worden verleid om de gevluchte prehistorische dieren te vangen. ,,Wie De Groene Poort bezoekt, vindt daar de eerste marker", legt Dankers uit. ,,Dat is een bord met een plaatje dat op de app geactiveerd wordt. Op het beeldscherm zal een dino verschijnen die je vervolgens kunt vangen maar óók fotograferen."

ONMISBAAR HULPMIDDEL

De andere zes dino's zijn elders in het centrum van Boxtel te vinden: Deken De Wijsstraat, Molenpad, Oude Kerkstraat, Markt, Rechterstraat en Stationsstraat. Deze week zijn ook op die plekken borden geplaatst die straks een onmisbaar hulpmiddel zijn voor de dino-app. Centrummanager Dankers hoopt én verwacht dat de vele duizenden bezoekers die jaarlijks De Groene Poort bezoeken, verleid worden om ook eens in hartje Boxtel te gaan kijken.

Deze week zag hij hoe de markers geplaatst werden, onder meer ter hoogte van modewinkel Jola aan de Stationsstraat en dobberend in de Dommel nabij de Zwaanse Brug. De app, die Dankers al op zijn smartphone heeft, werkt; in de Stationsstraat kon al een dino gevangen worden. ,,Dankzij een dinopedia, zeg maar een soort dino-encyclopedie, kun je meteen alles te weten komen over het prehistorische dier", vertelt de centrummanager. ,,In de app komt ook een kaartje van het winkelhart van Boxtel, inclusief parkeerplaatsen."

FOTO LINKS: Op de smartphone van Berry Dankers werkt de dino-app al. In de Stationsstraat demonstreert hij de vangst van een raptor, een dier dat na de vangst krijsend over het beeldscherm rent. Virtueel... (Foto: Peter de Koning).