BELANGENGROEP UIT BEZORGDHEID

Gemeente Haaren houdt vast aan de eigen koers

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De aankondiging van de provincie Noord-Brabant om onderzoek te doen naar de bestuurskracht van Haaren, lijkt de gemeente niet van haar stuk gebracht te hebben. Het college van B. en W. houdt vast aan de huidige koers die door de gemeenteraad is ingezet. Voor de zomer worden inwoners geïnformeerd over de consequenties van een opsplitsing van de dorpen naar buurgemeenten. Onafhankelijk onderzoeksbureau PON uit Tilburg bereidt dit voor. Zo kunnen inwoners zich in het najaar uitspreken door middel van een raadpleging.

Over hoe het bestuurskrachtonderzoek er uit komt te zien en wanneer dit van start gaat, kan de provincie nog geen uitspraken doen. Duidelijk is wel dat de resultaten van de analyse door een extern bureau als basis kunnen dienen voor het herindelingsproces, aldus een woordvoerder van de provincie. Hij verwacht dat er de komende weken meer duidelijk wordt over het onderzoek.

ZORGVULDIGHEID

Het college van B. en W. laat weten aan de ingezette koers vast te houden. ,,De gemeenteraad van Haaren wil het hele proces met het oog op die toekomst zorgvuldig doen. Zorgvuldigheid gaat vóór snelheid. Zo kan iedereen een gefundeerde mening geven, wat zal leiden tot een weloverwogen besluit." Wethouder Eric van den Dungen sprak maandag in wat hardere bewoordingen tijdens de ondertekening van overeenkomsten met sportverenigingen, waarover elders in deze krant meer te lezen is. ,,Wij hebben contact met de burgers. Als de provincie iets verzint, moeten wij het vervolgens uitleggen aan inwoners. Soms denk ik: provincie, leg het zelf eens uit."

Toekomst Haaren, de belangengroep die actief is sinds september 2014 en bestaat uit inwoners uit de vier kernen van Haaren, uitte al eerder haar bezorgdheid over het proces van opsplitsing en de bestuurskracht van het college van B. en W. en de gemeenteraad. Vorige week stuurde de initiatiefgroep opnieuw een brief naar de provincie waarin ze voorstelt dat de provincie het opsplitsingsproces gaat overnemen en daar haast achter te zetten: liefst per 1 januari 2019. ,,De huidige, gespannen, situatie kost alleen maar energie van alle partijen. Terwijl die energie juist nodig is om te gaan bouwen aan het toekomstperspectief, namelijk opsplitsing en samenvoeging van de dorpen met de buurgemeenten." Toekomst Haaren ziet uit naar de resultaat van de bestuurskrachtmeting en heeft recent op www.onshaaren.nl een peiling opengesteld waarin inwoners gevraagd wordt aan te geven bij welke buurgemeente ze zouden willen horen en per wanneer de opsplitsing een feit zou moeten zijn.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 1 juni staan zowel de brief van de provincie als het schrijven van belangengroep Toekomst Haaren op de agenda.

Liempde

WensAmbulance

Stichting WensAmbulance Brabant hield in supermarkt Coop aan de Nieuwstraat te Liempde een inzamelingsactie van statiegeldbonnetjes. Klanten konden in april hun bonnen in een box deponeren en dit leverde 238,75 euro op. Het geld komt ten goede aan de stichting die zieke mensen uit Noord-Brabant en Zeeland vervoert om hen een fijne dag te bezorgen.