Scene uit de westernthriller Brimstone van Martin Koolhoven, die dinsdag 16 mei te zien is in theater De Speeldoos in Vught. Carice van Houten en Guy Pearce spelen de hoofdrol in deze beklemmende film.
(Foto: De Speeldoos).
Scene uit de westernthriller Brimstone van Martin Koolhoven, die dinsdag 16 mei te zien is in theater De Speeldoos in Vught. Carice van Houten en Guy Pearce spelen de hoofdrol in deze beklemmende film. (Foto: De Speeldoos). Foto: Brimstone

CARICE VAN HOUTEN IN DE HOOFDROL

Western Brimstone draait in theater De Speeldoos

Theater De Speeldoos in Vught ruimt de grote zaal dinsdag 16 mei in voor de vertoning van de western Brimstone. De succesvolle film van Martin Koolhoven trok eerder dit seizoen volle zalen en brak de nodige records.

Brimstone is een western en thriller die Koolhoven als liefhebber van het genre altijd al heeft willen maken. In 2016 verscheen de film, met in de hoofdrollen onder meer Carice van Houten en Guy Pearce. De internationale première was op het filmfestival van Venetië, later gooide de rolprent hoge ogen op het filmfestival in Toronto.

De film bestaat uit vier episodes, 'Openbaring', 'Genesis', 'Exodus' en 'Vergelding' genaamd. Naar eigen zeggen liet Koolhoven zich voor deze film inspireren door 'The Night of the Hunter' uit 1955, waarin Robert Mitchum een moordzuchtige dominee speelt.

DUIVEL

In Brimstone maakt de bioscoopbezoeker kennis met Liz die niet kan praten en met haar gezin in Amerika woont, ergens in de tweede helft van de negentiende eeuw. Als er een nieuwe dominee verschijnt die zij kent als afgezant van de duivel, weet ze direct dat zij en haar gezin gevaar lopen.

Het Algemeen Dagblad noemt het 'een bizarre ambitie' van de regisseur om een western met een Nederlandse identiteit te maken, maar meent dat het resultaat 'één van de beste Europese westerns aller tijden' genoemd kan worden en gaf de film vier van de maximaal vijf sterren. De krant noemde de film het magnum opus van regisseur Koolhoven en prijst de acteerprestatie van Guy Pearce.

Dezelfde score behaalt de film in Nieuwe Revu, dat eveneens het spel van Pearce prijst en de wereld van de film omschrijft als 'een uniek en eigen universum', 'gruwelijk en meedogenloos', een inktzwart universum zonder plaats voor lichte toetsen. Volgens het blad sluit de film aan op de cynische westerns van Sergio Leone.

KAARTVERKOOP

Kaarten voor de vertoning van Brimstone in theater De Speeldoos kosten vijf euro. Kaarten zijn te reserveren via telefoonnummer (073) 656 55 88 (werkdagen van 11.30 tot 17.30 uur) of op www.theaterdespeeldoos.nl. Bioscoopbezoekers kunnen het avondje film combineren met een etentje bij grand café Beleef of restaurant Hemels in Vught. Meer informatie staat op de website van De Speeldoos.